Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Sekularna država na udaru križa (2)

with one comment

Nastavljamo priču započetu jučerašnjih člankom o sukobu Katoličke crkve i Predsjednika Republike Hrvatske. Oglasilo se Hrvatsko društvo katoličkih novinara:

Hrvatsko društvo katoličkih novinara priopćilo je kako “sa žaljenjem i dubokom zabrinutošću prati način na koji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić reagira na pisanje glavnog urednika katoličkog tjednika Glas Koncila” Ivana Miklenića.

“Predsjednikova reakcija u kojoj on traži ispriku i ograđivanje Crkve, kao vlasnika Glasa koncila, uvelike odudara od demokratske prakse kojoj je sloboda medija jedan od glavnih temelja. Smatramo neprimjerenim da predsjednik Republike s pozicije moći razračunava s novinarom i njegovim pravom da o pojedinim događajima i pojavama iznese svoj sud”, ističe se u priopćenju.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara također navodi kako “osobito zabrinjavajućim drži da sam vrh političke vlasti traži od vlasnika medija, pa bila to i Crkva, da ograniči uređivačku slobodu”.

“Zbog svega navedenoga o ovom bi se slučaju, po našem dubokom uvjerenju, trebalo oglasiti i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te stati u zaštitu novinarskih prava i sloboda”, zaključuje Hrvatsko društvo katoličkih novinara.

Za početak, što je to “katolički novinar”? Što taj piše kad se vrhovna svetinja novinara (istina) sukobi s katoličkom dogmom? Slično “katoličkom znanstveniku”, ovo je popriličan oksimoron. Ili barem “sukob interesa”.

Da podsjetim, Ivan Miklenić, glavni urednik “Glasnika koncila”, službenog glasila Crkve u Hrvata, u jednom svom uvodniku je izvrijeđao predsjednika RH Stjepana Mesića da je veleizdajnik. Istina je da nigdje ne piše imenom i prezimenom da je riječ o S. Mesiću, no dovoljno je jasno dano do znanja da je riječ baš o njemu.

I sada ti katolički “novinari” prigovaraju što Predsjednik traži da se od takvog pisanja ograde oni u čije ime je to napisano (jer, ponavljam, “Glasnik koncila” je službeno glasilo RKC). Ne traži se sankcioniranje navedenog urednika (npr. otkazom kao što je to Premijerka nedavno napravila u slučaju snimatelja Ivana Cvirna, pri čemu se katolički “novinari” nisu oglasili), nego jednostavno da se kaže “Mi se s tim stavom ne slažemo”. Vko vaš službeni glasnik nešto oglasi i Vi o tome šutite, onda jasno dajete do znanja da se s time slažete, ne?

Riječ je o Predsjedniku Republike, za kojeg je prije 10 godina glasovalo 41,11% glasača; u drugom krugu pobijedio je s 56,01%. Prije 5 godina, za S. Mesića glasovalo je 48,92%; u drugom krugu pobijedio je sa 65,93% (izvor: Predsjednički izbori u Hrvatskoj i linkovi za pojedine godine). Dakle, nakon 5 godina iskustva s tim i takvim Mesićem, on je dobio uvjerljivu podršku, tako da je uvodnik Ivana Miklenića, te kasnija šutnja onih u čije ime on piše, uvreda cijelom hrvatskom narodu, a ne samo osobi S. Mesića. Ako su oni odlučili šutjeti, mi ne smijemo!

Inače, Crkva voli reći kako smo “većinski katolički narod”, pozivajući se na 87,8% deklariranih Katolika. Pa, ajmo malo i o tome. Za S. Mesića je na posljednjim izborima, u drugom krugu glasovalo 65,93% izašlih glasača. Njih (onih koji su izašli na izbore) je pak bilo 51,04%. Maknemo li nevažeće listiće (njih 35.617) dolazimo do 50,23% važećih listića od ukupnog broja glasača, što znači da je S. Mesića podržalo ukupno 33.12% svih registriranih glasača. Jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da je S. Mesića podržalo najmanje 23,83% od svih birača Katolika (ovo se dobije uz pretpostavku da su apsolutno svi nekatolici izašli na izbore i glasovali za S. Mesića). Dakle, pljuvanje ide direktno gotovo jednu četvrtinu svih Katolika u Hrvatskoj (teoretski minimum; stvarna brojka je vjerojatno puno bliža trećini).

Oglasio se i direktor “Glasnika koncila”:

Direktor “Glasa koncila” Nedjeljko Pintarić gostujući večeras u trećem Dnevniku HTV-u, opovrgnuo je tvrdnje predsjednika Republike Stjepana Mesića da taj tjednik nema običaj objavljivati pisma čitatelja, istaknuvši kako to javno glasilo objavljuje i reakcije i pisma čitatelja kao i demantije na neke napise.

“Neka predsjednik (Mesić) pogleda u arhiv svog Ureda da je već i poslao, jednom davno tijekom svog mandata, demantij koji je objavljen u ‘Glasu koncila’ “, kazao je Pintarić.

Ponovio je svoju raniju poruku predsjedniku Mesiću da je, ukoliko nije zadovoljan napisom u “Glasu koncila”, trebao pismeno tražiti demantij kao i svaki drugi građanin.

Gospodine Pintariću, napisano je mišljenje i tu nema demantija. Da je tražio demantij tuđeg mišljenja, Predsjednik bi tada zaista i napao pravo na slobodu misli. No, on traži da oni u čije ime Ivan Miklenić piše kažu je li to i njihov stav. Ostatak teksta je prežvakavanje starog i o tome smo već pisali, pa nećemo opet.

A oglasio se i “vodeći hrvatski stučnjak za Ustav” (kako mu tepaju istomišljenici), jedan i (srećom) jedini Vladimir  Šeks:

Unatoč tome što je Hrvatska sekularna država, od 90-ih postoji dobar običaj da se vjerska obilježja ističu u javnim zgradama i državnim uredima. Ne vidim razloga da se to mijenja.

— Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora (izvor: Business.hr, Biser dana)

Eto, dotle smo došli s crkvenim terorom, da “vodeći hrvatski stučnjak za Ustav” izjavljuje da Ustav ne treba baš uvijek poštivati “jer je takav običaj”.

Podsjetit ću i da je ne tako davno diljem Europe bio običaj spaljivanja neistomišljenika na lomačama.

Vjernici, zašto trpite da oni koji propovijedaju “ne sudi” labeliraju veleizdajnikom čovjeka koji je s uvjerljivom većinom izabran u dva mandata, a kojeg su — kako smo vidjeli — nužno podržali i mnogi Katolici? Zašto uopće trpite da Crkva prlja riječ Božju sa svjetovnim dnevnopolitičkim prepucavanjima?

Crkva je najveći neprijatelj Božje riječi, no vi imate mogućnost izbora hoćete li biti suučesnici u toj raboti ili ćete iz svog odnosa s Bogom napokon ukloniti bolesnog posrednika…

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

13. 8. 2009. u 12:52

Postano u Običaji, Politika

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] pokoji politički bod naknadnim izjavama), te je na ovom blogu obrađena kroz tri dnevnika (1, 2, 3), na kolaborativnom blogu Pollitika.org naletio sam na izvrsnu analizu pozadine i očekivanog […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: