Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Sekularna država na udaru križa

4 komentara

Nakon poduljeg sna, predsjednik Mesić se probudio i prisjetio sekularnosti države kojoj predsjedava:

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je danas uklanjanje križeva iz vojarni i svih državnih ustanova, ocjenjujući kako bi Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja.

Začudo, Hrvatska biskupska konferencija je postupila mudro i — ostala tiho:

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić u pogledu izjave hrvatskog predsjednika da bi trebalo ukloniti križeve iz vojarni i svih državnih ustanova izjavio je danas da je HBK bez komentara.

No, sluteći kako je čak i za Irreverent impiety nastupila sezona pomalo kiselkastih krastavaca, odlučio se oglasiti Adalbert Rebić:

Profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i direktor Kršćanske sadašnjosti Adalbert Rebić rekao je da je izjava predsjednika Republike “vrlo teška, posebno za narod koji je pretežno kršćanski”.

U Hrvatskoj, dodao je, ne žive samo katolici, s dijelom čije hijerarhije predsjednik Mesić “ima napete odnose”.

“Građani Republike Hrvatske su i pravoslavci, protestanti, muslimani i Židovi, a za sve njih, s izuzetkom Židova, križ je svetinja. Osim toga, križ je svetinja i za sve sudionike Domovinskog rata, a križ je zajedno s ostalim doličnim vjerskim simbolima tekovina upravo tog Domovinskog rata. Zbog toga, smatram da Mesić ne bi trebao dirati križ ako želi očuvati neki svoj autoritet”, izjavio je Rebić.

Kako simpatično da odjednom nisu bitni samo Katolici, nego je bitno da je hrvatski narod “pretežno kršćanski”.

Eto, dragi moji Katolici, vaša 2000 godina stara religija za svoj simbol koristi nešto što je tekovina rata koji je započeo prije 18 godina. A ja mislio da križ potjeće od tamo nekog razapinjanja prije puno godina… 😆

Nadalje, ne kužim baš kako je Muslimanima križ svetinja, kad oni ne vjeruju da je prorok zaista bio razapet (špekuliraju da je možda Juda bio razapet).

A što se tiče autoriteta predsjednika sekularne Republike Hrvatske, podsjetit ću na Ustav te iste države:

Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Da naglasim: “Sve vjerske zajednice […] odvojene [su] od države.” Koji dio ove komplicirane rečenice ne ide u glavu gospodinu Rebiću, ja ne razumijem. A predsjednik je tu da, između ostalog, štiti ustavni poredak.

I sam gospodin Rebić kaže da su “građani Republike Hrvatske […] i pravoslavci, protestanti, muslimani i Židovi”, te da križ nije svetinja Židovima. Pa ipak, protivi se da se iz državnih institucija makne simbol koji očito samo nekim religijama nešto znači, zalažući se time direktno protiv onoga da su “sve vjerske zajednice jednake […] pred zakonom”.

Prema aktualnom popisu stanovništva (iz 2001), u Republici Hrvatskoj 87.8% stanovnika deklariraju se kao Katolici. Na drugom mjestu su oni koji se deklariraju kao ateisti, a ima ih 5.2% (izvor: CIA – The World Factbook — Croatia). Slažem se da 5.2% nije puno, ali vaditi se na Pravoslavce (4.4%) i Muslimane (1.3%), a izostaviti ateiste… licemjerno je.

Naravno, posebno je pitanje koliko od ovih 87.8% jesu Katolici (žive u skladu s tim naukom, redovito idu u Crkvu,…), a koliko ih se deklarira zbog neke tradicije, isfuravanja i sl.

Primijetit ću još i kako je Crkva stalno gladna novih povlastica i materijalnih dobara. Nije dosta što su im “vraćeni’ ogromni posjedi, brojne zgrade i svašta drugo. Ako im je vraćeno, znači da je nekoć bilo njihovo i onda oduzeto, što je i točno. No, kako je postalo njihovo? Predanim i marljivim radom, dobrovoljnim donacijama,…? Ne, dragi moji, nego crkvenom desetinom (to je bio “krizni porez” od 10% koji su svi kmetovi (dakle siromašni radnici) davali ovoj “duhovnoj” organizaciji koja promiče siromaštvo, efikasno ga šireći svijetom), prodajom oprosta grijeha (gdje je samo novac bio granica što smijete sagriješiti), plašenjem Paklom (“Crna udovica” ima dobru epizodu na tu temu) i sl. Dakle, Crkvi je samo “vraćeno” ono što je ionako stekla otimačinom. I onda im još nije dosta!

Dragi moji Katolici, ja ne razumijem zašto to trpite!

 • Promiču siromaštvo kao vrlinu, a sami se valjaju u zlatu, nekretninama, cash lovi,… općenito obilju, stalno tražeći više, često od najsiromašnijih i najnemoćnijih.
 • Kunu se u ljubav prema bližnjemu, propovijedaju da “ne treba suditi” (jer je to Božji posao), a onda su im usta puna osude ateista, ljevičara, homoseksualaca,… svih koji ne žive kako bi Crkva htjela.
 • Zazivaju brojnost obitelji i onda “kumuju” ograničavajućem zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.
 • Uzdižu obitelj i djecu kao najveću svetinju na Zemlji, a skrivaju pedofile pred zakonima.
 • Ne daju vam razvod jer “neka čovjek ne rastavi što Bog sastavi”, zanemarujući činjenicu da brak stvori čovjek (svećenik) u ime Boga, a da su crkvu za koju vjeruju da ju je osnovao sam Bog upravo oni sami podijelili na bezbrojne frakcije, denominacije… i tu podjelu duboko poštuju redovito se pozivajući na “katoličanstvo” umjesto “kršćanstva”.
 • Veličaju život i tvrde da samo Bog smije oduzeti život, a onda uredno šire laži o AIDSu, blagoslivljaju oružja u ratovima, priječe razvoj nekih grana medicine,…
 • Prave se dobrotvori, ali se ne bune protiv vlasti koje gaze narod, dok god pomoću te iste vlasti, a putem Proračuna, cijede novac od naroda.

Ja nemam problem s Bogom, no imam sa zlotvorima koji rade zlo kobajagi u njegovo ime, te to zlo pokušavaju i meni nametnuti kao moralni standard. I ne razumijem kako netko (vjernik vulgaris) tko iskreno voli Boga i poštuje taj nauk može i pomisliti da podrži organizaciju koja gotovo sve što radi radi kontra tog istog Boga i nauka.

Drage ovce, razmislite koliko su vaši pastiri zaista “Božji”, a koliko su zapravo okrenuti (i vas vuku) prema onom drugom, rogatom stričeku…

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

13. 8. 2009. u 1:35

Postano u Običaji, Politika

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] a comment » Nastavljamo priču započetu jučerašnjih člankom o sukobu Katoličke crkve i Predsjednika Republike Hrvatske. Oglasilo se Hrvatsko društvo […]

 2. […] Katoličke crkve i Predsjednika Republike Hrvatske “obradili” smo u tekstovima “Sekularna država na udaru križa” i “Sekularna država na udaru križa (2)“. Nakon što su se javili raznorazni […]

 3. Predobro 😀
  Ove tocke uistinu daju izvrstan i brz pregled odgovora na pitanje ‘sto ja to imam protiv crkve’. Tnx, bookmarkiram i iskoristavam ubuduce 😀

  N

  15. 8. 2009. at 19:49

 4. […] ubrati pokoji politički bod naknadnim izjavama), te je na ovom blogu obrađena kroz tri dnevnika (1, 2, 3), na kolaborativnom blogu Pollitika.org naletio sam na izvrsnu analizu pozadine i očekivanog […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: