Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Laicizam na europski način

leave a comment »

Španjolska vlada premijera Zapatera pripremila je prijedlog zakona koji bi omogućio uklanjanje vjerskih simbola (a time i raspela) iz državnih škola i javnih ustanova, izvještava talijanska novinska agencija ANSA. Odredbe spomenutog zakona ne bi se odnosile na umjetnička djela povijesne važnosti u kojima se pojavljuje religijsko znakovlje ili drugi vjerski simboli. Ministar pravosuđa Francisco Caamano naglasio je da se tim aktom želi ići korak dalje u procesu odvajanja Crkve od države:

Our idea is that no religious symbols should exist in public schools, that there is a clear separation between religion and public life and the secularism of the State.

Tko zna, možda bi i njima vrli Miklenić mogao dati koji mudar savjet u cilju biranja “psihički uravnoteženog” premijera. Kako god bilo, učenici koji pohađaju državne škole moći će dalje nositi križ oko vrata, s obzirom da prijedlog navedenog zakona želi regulirati izgled javnih mjesta bez zadiranja u privatni život građana. Za razliku od državnih odgojno-obrazovnih ustanova, privatne škole neće biti obvezne ukloniti križeve i druge vjerske simbole sa svojih zidova. Spomenuta reforma predviđa ujedno i ukidanje prisege koju španjolski ministri moraju dati pred križem i s rukom na Bibliji.

Okolnosti za Crkvenu nametljivost nisu ništa bolje ni u Francuskoj, izvještava UAAR pozivajući se na statistike objavljene u katoličkom dnevnom listu La Croix. Naime, podaci nisu jako utješni za pripadnike katoličke vjeroispovijesti: samo 42% francuskog stanovništva izjasnilo se kao katolici, dok je 1981. taj postotak bio od 70%. Da stvar bude zanimljivija, 50% ispitanika izjasnilo se da ne pripada nijednoj od ponuđenih religija, a 1981. godine njihov udio u sveukupnom francuskom stanovništvu bio je jednak 27%. Drugim riječima, katolici su danas u Francuskoj postali manjina- ako je za vjerovati statistikama katoličkog dnevnog lista.

Deklarirani ateisti prisutni su postotkom od 17%; a što se tiče katoličkih vjernika, samo 19% deklariranih katolika redovito odlazi u crkvu. Građani u dobi između 18 i 29 godina pokazali su da ih mise ni najmanje ne interesiraju- samo 8% francuske mladeži redovito posjećuje crkvu.

Hrvatska bi de facto mogla slijediti primjer Španjolske i Francuske, no nekako imam dojam da će kod nas ipak prevladati Miklenićeva die-hard linija. Uostalom, ne možemo očekivati puno od političara čiji je omiljeni sport utrka za prvi red u crkvenim klupama i osvajanje naklonosti Kaptola.

Španjolski primjer pokazuje da je sekularizacija države nešto što ne predstavlja onu opasnost kakvu nam vole prikazivati Crkveni dušobrižnici. Sekularizacija i antiklerikalizam su dvije sasvim različite stvari, no katoličke hijerarhije vole trpati ta dva izraza u isti koš. Ako još pak uzmete u obzir da se iz Crkvenih redova u ‘Rvata voli prizivati avet komunističke prošlosti, igra manipulacije i demagogije postaje još jednostavnija i učinkovitija.

E sada jedva čekam da neki španjolski katolički novinar proglasi Zapatera veleizdajnikom.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

18. 8. 2009. u 14:36

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: