Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Glas naroda (4): MPO: Milinovićevski potpomognuta oplodnja

2 komentara

“Svakog dana, afera nova”, moto je kojim nam naša “elita” — pretežno neprincipijelna koalicija HDZ-a (sa satelitima) i RKC-a — odvlači pažnju. Tako još malo tko danas priča o srednjevjekovnom Zakonu o MPO, na kojeg nas u nastavku podsjeća čitatelj Ajgor.

Ministar Milinović će uvesti smrtnu kaznu?

Jedan od najžešće kritiziranih članaka zakona o MPO je onaj o zabrani zamrzavanja zametaka. No sve kritike, uključujući i one stručne, Milinović & Co. odbacili su tvrdeći da život počinje trenutkom začeća, a kako se metodom zamrzavanja zametaka ne iskoriste svi zameci, već neki i propadnu, to je po njihovoj interpretaciji zapravo ravno ubojstvu… kao što je to i abortus, kažu oni.

Ovaj stav HDZ-a potvrdio je Milinović i u intervjuu Jutarnjem listu od 20.08. (Milinović: Bio sam dovoljno lud i naivan da donesem zakon):

Zabrana zamrzavanja zametaka, kaže Milinović, odraz je stava njegove stranke koja vjeruje da život počinje začećem.

Na stranu sada što se jedan liječnik, kojemu bi znanost trebala biti default, poziva na vjerovanje… zbunjuje zapravo nastavak:

– No, ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, ja ću osobno za godinu dana promijeniti zakon i dozvoliti i zamrzavanje ako bude potrebno – najavio je Milinović.

Da, da, zanimljiv je ovaj faraonski način izražavanja: on će osobno promijeniti zakon i on će dozvoliti i zamrzavanje… Ali, osim stila zanimljivo je i ovo:

Metoda zamrzavanja zametaka koju je HDZ odbacio zbog  činjenice da zapravo “ubija” neke zametke, može biti vraćena pod uvjetima koje on, ministar Milinović bude smatrao valjanima!

E sad, ako uvažimo gorespomenuti stav njegove stranke, govori li Milinović o potencijalnoj legalizaciji ubojstva? Ili bismo na to mogli gledati kao na uvođenje smrtne kazne?

I tko je Milinoviću dao za pravo da se igra Boga određujući pod kojim uvjetima će se smjeti ubiti?

S nestrpljenjem očekujem reakciju Kaptola i Glasa Koncila…

Komentari by Charon

Izvrno primijećeno, a ja bih se još osvrnuo na nastavak teksta u Jutarnjem (moje boldanje):

Jedna je od novosti da će svaka ustanova morati imati posebno educiranog pravnika i psihijatra ili psihologa, koji će savjetovati parove i izdavati im pismene potvrde o savjetovanju.

– Povjerenstva za medicinsku oplodnju, koja su uvjet za licencu, morat će u sastavu osim ginekologa, biologa i genetičara, imati i psihologa i pravnika. Važno je da par u jednom danu na jednome mjestu obavi sve konzultacije i dobije potvrde – kaže ministar.

Dakle, ustanove si neće moći “posuđivati” stručnjake ili plaćati vanjske suradnike, nego će za stalno trebati zaposliti psihologa ili psihijatra (što za zdravstvene ustanove još i ima smisla) i pravnika! To valjda ide ruku pod ruku s odlukom (od prije par godina) da bolnice trebaju plaćati i svećenika. Čini se da ministar Mengelinović u bolnice uvodi model zapošljavanja iz HŽ-a i HEP-a.

Nastavak je još i bolji:

Pred istim povjerenstvom, tvrdi ministar, par će se morati izrijekom izjasniti koliko zametaka žele da se ženi vrati u maternicu. Zakon kaže da se mogu oploditi najviše tri jajne stanice te se isto toliko njih može vratiti u maternicu. Međutim, zbog velike mogućnosti višeplodnih trudnoća, koje su rizične i za ženu i za djecu, Europska udruga za humanu reprodukciju preporuča da se ženi vrati samo jedan zametak.

– U tom slučaju žena treba reći da želi samo jedan zametak pa će stručnjaci oploditi samo jednu jajnu stanicu – poručuje ministar. Na opasku da je tehnički nemoguće odabrati samo jednu jajnu stanicu i biti siguran da će biti uspješno oplođena, ministar uzvraća: stručnjaci to mogu. Ostale stanice će biti zamrznute.

Jajna stanica je, tvrde stručnjaci, osjetljiva i nakon odmrzavanja uspješnost oplodnje je tri posto. U svijetu u 30 godina rođeno je tek 600 djece iz odmrznute jajne stanice, a samo u Hrvatskoj lani rođeno je 150 djece iz zamrznutih zametaka.

Dakle, europski stručnjaci preporučaju jedan zametak, a kod nas će tu odluku morati donositi roditelji. Naravno, roditelji se neće htjeti igrati s onih 3% šanse i tako će tražiti dva ili tri zametka, povećavajući broj višeplodnih trudnoća i zapravo umjetno povećavajući Mengelinovićevu statistiku (i broj malih, od smrzavanja spašenih Katolika).

I, šlag na kraju, za vrlog ministra svi smo mi Mirko Zamorac:

Slažem se da je to eksperiment, ali ide se naprijed – kaže Milinović…

Eto, čovjek jasno kaže da eksperimentira na vlastitom narodu, na nečemu što europske države imaju odavno proučeno i riješeno. Nadasve humano i katolički!

Pridružujem se Ajgoru u očekivanju reakcije Kaptola i Glasa Koncila… 😀

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

21. 8. 2009. u 13:09

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Naša vlada, odlučna kao niti jedna druga… 😈

    Charon l'Cypher

    1. 9. 2009. at 13:49

  2. Tako je nekoć zborio drug Mengelinović, dok nije nosio križ oko vrata… 😆

    Charon l'Cypher

    20. 9. 2009. at 16:17


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: