Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Skandalozno: teorija evolucije u školi!

2 komentara

Evolucija religije

Evolucija religije

U Americi (“zemlji hrabrih i domu slobodnih”) postoji područje pitoreksnog naziva Biblijski pojas gdje je evolucija davno za(o)stala. Dio tog područja je i državica zvana Kansas, u kojoj pak ima škola koja se zove Smith-Cotton High School. U toj školi postoji bend koji je na svoje majice stavio poznatu sliku “Podrijetlo vrsta” (ne ovu očito točnu modifikaciju na gornjoj slici ;)). Svakom od stvorova na slici u ruke je tutnut puhački instrument, aludirajući na razvoj tih instrumenata od 1960-ih do danas. U pozadini je bilo još instrumenata, a tekstovi iznad i ispod slike su “Smith-Cotton High School Tiger Pride Marching Band” i “Brass Evolutions 2009”.

Problem? Nakon prvog javnog korištenja majica, uslijedili su protesti roditelja “zbog promoviranja evolucije”, te je školski upravitelj Brad Pollitt odlučio povući majice iz upotrebe, uz objašnjenje da zakon zahtijeva religijsku neutralnost državnih škola. Kaže on “Da je na majicama pisalo Brass Ressurrections” sa slikom Isusa Krista, postupio bih jednako.”

Na žalost, zaboravio je objasniti kad je teorija evolucije od znanstvenog pitanja postala religijsko.

Sherry Melby, majka jednog od članova benda i učiteljica podržava Pollittovu odluku: “Razočarala me slika na majicama. Mislim da ne bi trebali našu školu vezati uz teoriju evolucije.”

S druge strane, majka Alena Hoeffling je bijesna na odluku administracije: “Što se desilo s odvojenošću države i crkve?!” Za sebe kaže da je znanstvena osoba i prakticirajući katolik, te da joj se baš svidjela igra riječima. Dodaje da je djecu upisala u državnu školu da bi imali izbor. “Da sam ih htjela zaštititi od toga, upisala bih ih u privatnu školu.”

Učenik drugog razreda Denyel Luke kaže: “Ne kažemo da je Bog loš. Čak niti ne promoviramo evoluciju!”

Adam Tilley, učenik prvog razreda, kaže da razumije zabranu i odakle prigovori protiv majica, jer je evolucija kontroverzna tema.

S obzirom da su majice povučene, cijenu od $700 koju bi platili roditelji, sad će morati platiti država. Pollitt kaže i kako je pola troška trebao platiti anonimni donator koji je odustao kad je vidio sliku na majicama, no potvrdio je da će platiti pola cijene novih majica.

Izvor

Da se vratim na pitanje: kad je (i kako) evolucija od znanstvene činjenice postala religijsko pitanje?

Očito, to se dogodilo tako da je religija rekla da je to religijsko pitanje. Nitko nije Darwina i ostale znanstvenike pitao ima li teorija evolucije veze s religijom, nego se — eto — religija osjetila pozvanom i sada je to “njihovo” pitanje. I što sada? Religija tvrdi da je i sex religijsko pitanje. Hoće li se onemogućiti sexualni odgoj u školama?

Hipotetski (nadam se), što ako religija počne tvrditi da “Bog želi da 1+1 bude 3”? Hoćemo li zaključiti da je i aritmetika religijsko pitanje, te ju potom izbaciti iz škola?!

Nije ni čudo da je Dorothi izletjela iz Kansasa. Čudno je da se htjela vratititi…

P.S. Znam da naslov ne odgovara, no jednostavno sam morao naglasiti izjavu učiteljice Melby.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

31. 8. 2009. u 0:33

Postano u Znanost, Školstvo

Tagged with , , ,

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Da strašno je to, no još je strašnije što ljudi misle da je to knotroverzna tema… Kada otkriju (dobro, ako :D) Higgsov bozon hoće li i za njega reći da je to kontroverzno, samo zato je jedan znanstvenik za taj bozon rekao: It’s a god dammned particle, u smislu teško ju je naći, a ne ‘božija čestica’…

  I btw. aritmetika je, ne aretmatika 😀

  dingo_bastard

  31. 8. 2009. at 10:11

 2. E da, sad sam se sjetio: pa to nimalo nije čudno. Se itko sjeća što se desilo s Galileom? 😆

  dingo_bastard

  31. 8. 2009. at 10:21


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: