Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Crkveni angažman u doba krize

leave a comment »

Općepoznata je činjenica da se Crkva samoproziva moralnom vertikalom društva te da voli iznositi svoje naputke o svakoj ljudskoj aktivnosti. Također, Crkva voli naglašavati potrebu za pravednim društvom te za pravednim vrednovanjem rada i omogućavanjem egzistencije svakog člana zajednice.

Naravno, ne treba posebno isticati da su ova krizna vremena poseban test za mnoge tvrke – kako naplatiti svoja potraživanja te ne otpuštati radnike?

Vjerojatno si je to pitanje tvrtka Rams u zadnjih nekoliko godina postavila mnogo puta budući da nikako ne uspjevaju naplatiti ogromno potraživanje od 2,5 milijuna kuna. Upravo je to iznos kojeg tvrtci duguje osječki Caritas, čiji je osnivač Biskupija đakovačka i srijemska. Tvrka Rams, zbog nemogućnost naplate tog potraživanja, bila je prisiljena proglasiti stečaj.

Da bi šteta bila veća, ne samo da Caritas nema nikakvu namjenu podmiriti dug, već pokušava u sudskom sporu i izigrati tvrtku.

Naime, sve je počelo daleke 1996. kada su započeli radovi izgradnje duhovno-rekreacijskog centra Emaus uz rječicu Karašicu, između Osijeka i Valpova. Naručitelj je bio Caritas.

Prva faza radova, vrijedna 1,8 milijuna kuna (lijepa investicija, uzimajući u obzir da se za te godine volimo izvlačiti kako “nije bilo novaca jer je bio rat”) izvedena je i troškovi su djelomično podmireni. Dodatni Ugovor o nastavku radova sklapa se 1998. godine.

U drugoj fazi radova se počinju javljati problemi – Rams ispostavlja račun za tu fazu i za ostatak duga iz prve faze u ukupnoj vrijednosti od 2,47 milijuna kuna, no Caritas ne plaća. Ni nakon nagodbe iz 1999. o plaćanju 1,5 milijuna kunado 2002. nema naplate potraživanja. Međutim, dolazi do ponude od strane Caritasa – plaćanje u iznosu od 800.000,00 kuna te nagodba o dinamici plaćanja. Zanimljivo je pratiti kako se ti iznosi, kada ih Crkva mora davati, nekako smanjuju…

Naravno, tvrtka ne pristaje te pokušava naplatiti dug. U cijelu priču ulazi i biskup Srakić koji obećaje da će dug biti pokriven, no njega se očito ne može držati za riječ. Bozanić rješava problem tako da pilatski pere ruke te izjavljuje da se “problem mora rješiti u Đakovu”.

Slučaj stiže na Sud krajem 2007. i tu dolazi do smicalice (naravno, od strane Caritasa) – kako je osječki Caritas onaj jedini račun platio putem Đakovačke i srijemske biskupije (koja je i osnivač osječkog Caritasa), tužba koju je Rams podnio Općinskom sudu u Đakovu glasila je na Caritas Đakovačke biskupije.

(Đavoljev) odvjetnik koji zastupa Đakovačku biskupiju uočava kako je tvrtka Rams “promašila pasivnu legitimaciju”, jer je ugovor sklopila s Biskupijom đakovačkom i srijemskom, Caritasom Osijek, a ne s Caritasom Đakovačke i srijemske biskupije. Tu pogrešku Caritas sada koristi kako bi izbjegao plaćanje duga od oko 2,5 milijuna kuna. Općinski sud u Đakovu u lipnju ove godine ponovno je riješio kako je Rams pogrešno naznačio svoju tužbu.

I za kraj, ako ste pomislili da je moguće podići novu tužbu, varate se – zastupila je zastara.

Iz svega ovoga postavlja se pitanje – što Crkva radi sa svim novcem kojeg uspjeva isisati iz proračuna kada ne plaća za svoje megalomanske građevinske projekte? Kako bi Crkva komentirala takvo vođenje poslova koje ide na štetu zaposlenih tvrtke koja je zbog tog dugovanja bila prisiljena proglasiti stečaj i tako ugroziti egzistenciju svojih zaposlenih?

Računica je, na žalost, jasna: svi dužnici moraju na bilo koji način vratiti dug Crkvi (vidi povrat imovine), dok za Crkvu očito vrijedi pravilo “otpusti nam dugove naše – iako ih mi ne otpuštamo svojim dužnicima”.

Amen.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

10. 9. 2009. u 12:31

Postano u Financije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: