Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Crkva i isplativost prodaje zabranjenih udžbenika

5 komentara

jesus-school

Mladi Isus Krist na satu matematike

Počela je nova školska godina. U mnogim odgojno-obrazovnim ustanovama nema novih dnevnika, imenika, matičnih knjiga; mnogi su učenici krenuli u nove školske pobjede (i nažalost, poraze) bez udžbenika i radnih bilježnica, a da ne govorimo o starom i uobičajenom problemu slabe opremljenosti hrvatskih osnovnih i srednjih škola, mizernih dohodaka prosvjetnih djelatnika, skupog prijevoza učenika ili o redovima roditelja ispred knjižara. Činjenica da nam je školstvo blago rečeno srozano nije nikakva novost, štoviše: to je samo još jedna crna točka na dnevnom redu problema koji su ovoj zemlji prešli iz apsurda u svakodnevicu.

Pomalo kontradiktorno za državu čiji dužnosnici uporno tvrde da je Hrvatska Zemlja znanja.

Unatoč logističko-administrativnoj krizi, dušobrižnici sa Kaptola idu dalje svojim putem u pogledu indoktriniranja mladih vjernika. U sektoru religijskog pranja malih mozgova nema ni krize, ni zastoja; a sudeći prema članku s portala Net.hr, Katolička crkva nije niti obvezna poštivati odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (dalje u tekstu: MZOŠ):

Crkva djeci prodaje zabranjene udžbenike

‘Majka se pobačajem pretvara u ubojicu najnevinijeg bića’, stoji u udžbeniku za sedmi razred kojeg je izdala Hrvatska biskupska konferencija, a koji je trebao biti povučen iz prodaje.

Knjigu je izdala Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Nacionalni katehetski ured (NKU), tiskala ju je Kršćanska sadašnjost 2008. godine, a voditelj tima autora je Josip Periš.

Dakle, nakon kolektivne molitve prvašića i nakon propovijedi da Bog voli svoju djecu više od samih roditelja (zato i neka djeca umiru od opakih bolesti – jer ih svemoćni Bog neopisivo voli), evo još jedne blamaže hrvatske Katoličke crkve u domeni državnog školstva.

E sada počinje klasična balkanska igra pokvarenog telefona: glasnogovornici MZOŠ-a kažu da je nalog za povlačenje spomenutog udžbenika za sedmaše bio izdan još u proljeću ove godine, dok u upravi Kršćanske sadašnjosti kažu da ih nitko nije obavijestio da staru nakladu moraju povući iz prodaje. Sporna rečenica je izmijenjena, no novo izdanje udžbenika (z)vjeronauka za sedmaše još nije stiglo u glavnu zagrebačku knjižaru Kršćanske sadašnjosti (lokacija Barad-dûr, pardon, Kaptol).

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić kazao je da su Hrvatska biskupska konferencija i Nacionalni katehetski ured odmah reagirali na zahtjev Ministarstva te da su još proljetos napravljene tražene izmjene koje su uvrštene u novo, ovogodišnje izdanje.

Aha, sad mi je već malo jasnije: Hrvatska biskupska konferencija i Nacionalni katehetski ured reagirali su na zahtjev MZOŠ-a. Promptno su izmjenili spornu rečenicu o ženama-ubojicama, no staro izdanje knjige još uvijek je dostupno na tržištu, dok vjerojatno nova verzija u nekim mjestima skuplja prašinu čekajući početak iduće školske godine. Divnog  li escamotagea. 🙄

Tajnica Uprave Kršćanske sadašnjosti kaže da je tiskano i 10 tisuća primjeraka novog izdanja ovog udžbenika, u kojem je sporna formulacija promijenjena. No, zanimljiva je činjenica da novo izdanje nije u prodaji u samoj kaptolskoj knjižari. Gdje su onda distribuirani ti novi udžbenici? I zašto ih nema u prodajnom centru koji je jako blizak Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Nacionalnom katehetskom uredu?

E sada, roditelji čija djeca pohađaju (z)vjeronauk moraju kontrolirati što kaže udžbenik u svezi pobačaja. Ako je nova verzija u pitanju, onda dobro. Ako je stara…well, nema veze: bit će dobro svejedno.

Uostalom, tko će to uopće primijetiti?

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

13. 9. 2009. u 15:17

Postano u Djeca

Tagged with , ,

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Možda svi zajedno primijetimo kad i kod nas krenu umorstva liječnika koji rade abortuse i/ili kamenovanja žena koje se odluče na iste jer ne mogu prehraniti niti djecu koju već imaju.

  Charon l'Cypher

  13. 9. 2009. at 15:43

 2. A što s djecom koja umiru kako bi rodila drugu djecu? Jesu li kaptolske mumije uzele u obzir i tu opciju?
  See here:

  http://www.net.hr/vijesti/svijet/page/2009/09/13/0107006.html?pos=n1

  Teomondo Scrofalo

  13. 9. 2009. at 18:22

 3. joj mi smo vadili mast profi iz vjeronauka u srednjoj tim pitanjima. A odgovori su bili: pobačaj je grijeh, bog te voli i ostala sranja…

  I kad pomislim da mi raska nije dala da se premjestim na etiku drugu godinu… No barem sam se nasmijao 😆

  dingo_bastard

  13. 9. 2009. at 18:35

 4. Eto vidiš, i to ima svoje pozitivne strane. 😉
  Em si se nasmijao, em da si pohađao etiku, sada možda ne bi posjećivao ovaj blog.

  😉

  Teomondo Scrofalo

  13. 9. 2009. at 19:41

 5. Istina 😀

  No mislim da je i filozofija na 4. godini imala svoje prste u “prosvjetljenju” 😀

  dingo_bastard

  14. 9. 2009. at 10:30


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: