Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Porez na vjersku pripadnost

5 komentara

Općepoznata je i sramotna, činjenica da se Katolička crkva u Hrvata izdašno financira iz državnog proračuna, a taj isti proračun pune svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na vjeroispovijest ili nepostojanje iste.

Nakon cijelog niza uvredljivih aluzija na svoj račun od strane crkvenih predstavnika, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nastupa u javnosti sa par zanimljivih prijedloga; ne samo da bi se trebali ukloniti križevi iz javnih ustanova (što je sasvim osnovan zahtjev), već bi se trebao uvesti i porez koji bi rasteretio naš mrežasti proračun:

“Crkva ima odgovore na sva pitanja, miješa se u sve, pa onda neka uvedu crkveni porez koji bi plaćali vjernici katolici, kako ih država više ne bi financirala. Taj porez ne bi plaćali protestanti, Židovi, pravoslavci te agnostici i ateisti”.

Gospodine Predsjedniče, u potpunosti s slažem s vama. A trebala bi se složiti i Crkva budući da voli isticati kako je 80% stanovništva RH katoličke vjere – stoga, neka svi ovi silni vjernici odvoje postotak svojeg dohotka kako bi financirali instituciju koja trenutno siše novac iz svačijeg džepa (bez upita o tome slažemo se ili ne).

Uostalom, bio bi to prilično pozitivan korak u integriranju europske prakse i u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska bi se trebala ogledati na Njemačku, Italiju, a najviše na Francusku, na države u kojima vjernici financiraju instituciju koja predstavlja njihovu vjeru.

Nadalje, predsjednik Mesić upozorava i na petljanje Crkve tamo gdje joj nije mjesto, a to je politika. Izjava biskupa Štambuka da bi slijedeći predsjednik trebao biti “katolik ne samo po svjedočanstvu krsnog lista” nije samo petljanje u predsjedničke izbore, dakle u politiku, već i teška diskriminacija na vjerskoj razini.

Iako Crkva voli tvrditi da se ne mješa u politiku, njeni pojedini predstavnici rado izražavaju stavove koji se sa tom tvrdnjom kose – Jezerinac kori Mesića zbog nepojavljivanja na misu, Miklenić ga smatra neuravnoteženom osobom i veleizdajnikom, a teolog Adalbert Rebić se zgraža nad prijedlogom uklanjanja križa jer smatra da “križ nije samo vjerski simbol, nego i simbol zapadne kulture”. Koliko je meni poznato, Zapadna se kultura osniva na Rimskom pravu, Grčkoj filozofiji i općenito Europskom prosvjetiteljstvu što je i temelj Europskog Ustava, za razliku od simbola Bliskoistočne sekte iz prvog stoljeća Nove ere (poseban naglasak ide na riječ nova 😉 ).

money_churchNadalje, financiranje Crkve je velika šnita proračunske torte, stoga bi se uvođenjem poreza za Crkvu kojeg plaćaju isključivo vjernici rasteretio budžet, što i nije mala stvar uzimajući u obzir razmjere krize koja je zahvatila Hrvatsku.

No nekako sumnjam da bi se taj prijedlog mogao ostvariti. Kao što se Crkva voli uplitati u politiku i nakon toga hiniti čuđenje ako dođe do reakcija, isto tako voli posezati za novcem na nizak i parazitski način zahtjevajući prava bez da preuzme ikakve obveze.

Naime, Crkva nema obvezu da prikazuje svoje financijske rezultate. Iako nisam vjernik, ja financiram njihov život bubrega u loju i nemam pravo upitati što oni rade sa tim silnim novcem. Onaj vjernik koji smatra da je to u redu neka izvoli izdvajati iz svoje plaće, a ostali neka biraju drugu ustanovu kojoj će davati svoj novac. Ipak smatram da su bolnice, znanstvena istraživanja ili nevladine udruge vrijednije financiranja. Voljela bih da mi se to omogući i kroz porez, a mislim i da bi se mnogi drugi složili.

Uostalom, kroz ovakav način financiranja konačno bi se pravi broj vjernika pokazao. Ako je to stvarno 80% pučanstva, Crkva ne bi trebala strahovati. No, kao mislim da su to sve “vjernici na papiru”, ne bi samo Crkva, već bi svi mi dobili uvid u pravo stanje situacije. Jer u ovoj državi je najlakše busati se u prsa i na velika zvona deklarirati pripadnost. Imam dojam da bi trenutak dokazivanja pripadnosti donio zanimljiva iznenađenja. Crkvi pogotovo.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

16. 9. 2009. u 10:56

Postano u Financije, Politika

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] vjerojatno tankih redova onih koji unutar Crkve znaju odvojiti tu vjersku organizaciju od Države. Nakon što je predsjednik Mesić predložio plaćanje poreza za katolike kako bi Crkvu financirali v…, don Grubišić je stao na stranu Ustava: “Ne branim Mesića. Branim ustavna načela, jer bez […]

 2. Ja bih isto volio da to zaživi, baš me zanima koliko bi ljudi išlo na mise, ili bi umjesto svete vodice stavili uređaje i štampali kartice ko u tramvaju, pa da se zna ko plaća i ko ide u crkvu 😆

  dingo_bastard

  16. 9. 2009. at 15:52

 3. Pomalo u vezi: http://www.niktitanik.com/?p=3291 😆

  Charon l'Cypher

  16. 9. 2009. at 21:48

 4. […] a comment » Izjave predsjednika Mesića o plaćanju crkvenog poreza su, očekivano, pokrenule lavinu pametnih i manje pametnih […]

 5. Teomondo Scrofalo

  18. 9. 2009. at 7:50


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: