Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

U ime boga i zvjerstva

7 komentara

obrez

Pogledajte lice ove djevojke. Ova bezimena djevojka je jedno žensko lice islama.

Ona je samo jedna među tisućama djevojaka (i na žalost djevojčica) koje na svojem tijelu iskušavaju što znači živjeti u skladu sa nečim što se prodaje kao kultura.

Ovoj djevojci, bez njenog pristanka, su odrezane genitalije. Odrezana su joj vanjska spolna obilježja. Odrezan joj je klitoris. I kao da to nije dovoljno, ostaci njenog spolovila zašiveni su kako bi ostala samo mala rupa za menstrualnu krv i urin.

Grozno? Užasno? Zvjersko? Ne. U skladu sa kulturom i vjerskom praksom.

Mutilacija ženskih genitalija nije izum islama, no izgleda da ta  šovinistička religija nema ništa protiv takve prakse. Osim što motaju žene u platnene palačinke kako im ne bi vidjeli niti centimetar kože, ovi hrabri mužjaci sebi uzimaju pravo da odlučuju i o tome kakvo će biti to tijelo ispod svih tih slojeva odjeće.

Valja napomenuti da ova rabota nije samo muslimanska praksa, već da ovaj način “očuvanja časti obitelji” prihvaćaju i neke kršćanske zajednice u Africi i Arabiji. E da, mutilacija ženskih spolovila je način da se očuva djevojčin itegritet i, što je važnije, čast obitelji. Samo tako “obrađena” djevojka može naći svoje mjesto u zajednici.

Nakon što je vrlo mlada doživjela traumu sakaćenja genitalija bez anestezije i u totalno nehigijenskim uvjetima (rezultat su česte infekcije), ova djevojka sa slike će vjerojatno i svoju prvu bračnu noć doživjeti kao traumu. Naime, kako bi si olakšao penetraciju, muškarac često koristi nož kako bi razrezao zašiveni spolni organ.

sanaa dafani

Ova nasmješena djevojka je još jedno žensko lice islama. Ona za nas nije bezimena. Zove se Sanaa Dafani. Ili, bolje reći, tako se zvala.

Sanaa je bila djevojka od 18 godina kao i svaka druga – vesela, željna bezbrižnosti, zaljubljena u svojeg dečka. Kažem “bila” jer ju je 15. rujna ove godine njen otac El Katawi Dafani nemilosrdno zaklao poput životinje. Razlog? Voljela je “zapadnjaka” (katolika) i nije živjela u skladu sa svojom “kulturom” i tradicijom.

Ubojstvo se dogodino u okolici Pordenonea (Italija). Sanaa i njen dečko, 31.godišnji Massimo De Biasio, nedavno su bili započeli zajednički život i planirali su vjenčanje, što nije bilo po volji njene obitelji. Smatrali su da Massimo nije za nju budući da je “zapadnjak”, da će ju on iskvariti, da se Sanaa ne ponaša u skladu sa njihovom tradicijom (obitelj je podrijetlom iz Maroka). Otac je slao Sanaa kontradiktorne SMS poruke – u jednima bi joj pisao kako ju voli i kako nedostaje cijeloj obitelji te ju je molio da se vrati doma, a u drugima bi prijetio da će ubiti i nju i Massima ako se ona ne vrati obitelji.

Situacija je kulminirala kada se par uputio u restoran “Spia” (Sanaa je tamo radila, Massimo je suvlasnik). Bijesni otac ih je zaskočio dok su bili u autu. Sanaa je izletila iz auta i pokušala pobjeći, no otac ju je slijedio te joj nožem prerezao grlo. Zadnjim je snagama djevojka pokušala pobjeći i pronaći pomoć i spas. Iskrvarila je u obližnjoj šumici. Massimo je također ozlijeđen, no nije u životnoj opasnosti.

Da bi tragedija bila veća, Sanaa ima još dvije sestre, djevojčice od devet i četiri godine koje su ostale sa majkom koja opravdava zvjerstvo koje je počinio njen suprug. Ona smatra da je Massimo iskvario njenu kćer te da su on i Sanaa krivi za ovakav ishod situacije. Žalosna je činjenica da su žene ne samo potlačene, već da one same to prihvaćaju te zahtjevaju takvo prihvaćanje i kod drugih žena. Same žene smatraju da jedino potčinjavanjem mogu za sebe naći mjesto u zajednici.

To su, dakle, dva ženska lica islama. Dva načina shvaćanja tradicije i “kulture”. Na žalost, bezimena djevojka nije jedina. Sanaa nije jedina. Stotine, tisuće djevojčica, djevojaka i žena svaki dan sakriva svoje lice i spušta pogled jer to od njih traži njihova “kultura”, zadojena bolesnim religijskim fanatizmom.

Onoga dana kada će religija prestati biti zakonom, možda će ove žene naći snagu da dignu pogled i da se izbore za sebe, za svoje pravo života u zajednici bez pokoravanja.

P.S. Nemojte misliti da je to daleko od nas. Bliže je nego što mislimo. I košta nas.

IZVOR: Intimatemedicine.com, La Repubblica

Written by isisrosenkreuz

21. 9. 2009. u 10:30

7 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ajme užasno…

  dingo_bastard

  21. 9. 2009. at 13:23

 2. Ako još nisi, probaj pročitati text na Intimatemedicine.com…

  Charon l'Cypher

  21. 9. 2009. at 15:00

 3. Sad sam pročitao članak.

  Mi smo na sociologiji učili da je ispravan pristup ka stranim kulturama, taj da, ma koliko nam neki običaji bili čudni (s našeg stajališta), ih trebamo prihvatiti takvi kakvi jesu. Sjećam se priče o ritualu jednog afričkog plemena, gdje dječaci postaju muškarci tako da gutaju sjeme starješina – možete zamisliti reakciju ljudi u razredu :D.
  Ali ovo je jednostavno pre brutalno i stvarno ne vidim na koji način se takvo što može objasniti…

  dingo_bastard

  21. 9. 2009. at 20:36

  • Mene zanima kako se prema sakaćenju odnose vjerske – konkretno muslimanske – škole u zapadnim državama (npr. u Britaniji, gdje imaju solidnu autonomiju i brojnost)?

   Iskreno, zabole me jedna stvar za poštivanje nečije “kulture” ako misli meni vamo donositi svoju psihopatologiju, što je u osnovi mutilacije žena. Nema tu “kulture”…

   Charon l'Cypher

   21. 9. 2009. at 21:25

   • Znam da u nekim zemljama gdje žive muslimani i gdje je zabranjeno sakaćenje djece sami roditelji vode svoju djecu u Afriku kako bi ih “operirali”…
    Što se mene tiče, kulturne različitosti mogu biti u narodnoj nošnji, u prehrani, u slavljenju nekih praznika, ali ovo barbarstvo nije kultura i ne samo da se protivi onom ljudskom u nama već se protivi i zdravom razumu. Takvu praksu ja jednostavno ne mogu prihvatiti kao kulturu, a još manje mogu prihvatiti ljude koji to nameću, baš kao što nameću burku, hidžab i obespravljivanje žena.

    isisrosenkreuz

    22. 9. 2009. at 8:16

 4. […] su ti muslimanski ekstremisti: kamenovanje žena je OK, a jednako tako sakaćenje njihovih spolnih organa, silovanje i udavanje maloljetnica, ubijanja u ime obiteljske časti. Ma sve to može proći, ali […]

 5. […] redovito iz praznovjerskih pobuda (koje su, naravno, često vezane uz neke religije). O tom zvjerstvu ovdje je već pisala Isis. Očekivano, FGM donosi brojne negativne psihološke i zdravstvene posljedice, te je ta praksa […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: