Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Internet tražilica koja ne smije previše tražiti

leave a comment »

Na ovim smo stranicama već pisali o odnosu između vjerskih institucija i tehnoloških, odnosno IT inovacija. Nakon katoličke Internet tražilice Cathoogle, red je na muslimansku verziju ImHalal.

Cilj navedene islamske tražilice je taj da postane omiljeni search engine svih muslimana, a sudeći po broju klikova, stvari su krenule u dobrom smjeru za njezine ideatore. U prva dva tjedna ImHalal je zabilježio 500 tisuća posjeta, odnosno prosjek od 30 tisuća klikova dnevno. Svrha ImHalala je ujedno ta da poslušni muslimanski vjernici ne nalete na stranice koje su haram, tj. zabranjene.

Ideator ImHalala je Reza Sardeha, dvadesetogodišnji student iransko-kuvajtskog podrijetla koji živi u Nizozemskoj, gdje ujedno studira Business Management. Zanimljivo je njegovo obrazloženje vezano uz ideju i koncepciju spomenute tražilice:

Dobio sam inspiraciju nakon dugih razgovora sa svojim prijateljima u svezi pretraživanja putem Googlea. Mnogi su naletjeli do eksplicitnih stranica, stoga smo pomislili kako ne bi bilo loše kreirati tražilicu koja poštuje islamske vrednote.

ImHalal je osmišljen na takav način da upozorava korisnike na “opasnosti” određenih pretraživanja. Naime, postoje tri stupnja harama. Ako utipkate izraze poput pork (svinjetina), alcohol, Satan, pojavit će vam se sljedeća poruka:

Oops! Your search inquiry has a Haram level of 1 out of 3. This means that the results fetched by ImHalal.com could be haram!

Izrazi poput sex, gay sex, homosexuality, lesbian, sodomy, cannibalism, Satanic bible spadaju u ‘opasniju’ kategoriju 2/3. Za kraj, odnosno u klasu 3/3 spadaju izrazi kao npr. stoning, zoophilia, paedophilia ili necrophilia.

Izrazi poput 9-11 (terrorist attacks), coprophagia, Al Qaeda i taleban nisu haram. Izgleda da su homoseksualnost, svinjetina i alkohol daleko opasnije stvari od atentata, terorizma, vjerskog ekstremizma i konzumiranja govana.

E sad fale samo Židovi.

Jedva čekam da izađe njihov Kosheroogle.

:mrgreen:

Izvor: La Repubblica-ImHalal, il Google dei musulmani con filtro per le parole “proibite”


Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

29. 9. 2009. u 21:42

Postano u Tehnologija, Teologija

Tagged with

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: