Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Children of the damned

5 komentara

In polytheism, says Nietzsche, lay the freedom of the human spirit, its creative multiplicity. The doctrine of a single Deity, whom men cannot play off against other gods and thus win open spaces for their own aims, is ‘the most monstrous of all human errors’.

George Steiner, In Bluebeard’s Castle. Some Notes toward the Redefinition of Culture, Faber and Faber, London, 1971, p. 36 (moj bold)

Bliži se Halloween. Uobičajena je praksa ta da svake godine kršćanski fanatici dižu graju zbog poganskog slavlja u kojem se djeca maskiraju u čudovišta i druga maštovita bića te se  zabavaljaju obilazeći susjedstvo u potrazi za bombonima, slatkišima i ostalim stvarima koje pospješuju karijes i pretilost.

!PH-NGLUI MGLW' NAFH CTHULHU R'LYEH WGAH' NAGL FHTANG" - Mali iznuđivač obučen u Cthulhua. Susjedi su upozoreni.

"PH-NGLUI MGLW' NAFH CTHULHU R'LYEH WGAH' NAGL FHTANG" - Mali iznuđivač slavi bogohulni Halloween obučen u Cthulhua. Susjedi su upozoreni.

Na ovim smo stranicama pisali o anti-Halloween kampanjama s kršćanskim predznakom koje su se prethodnih godina održale u Trevisu, Veroni (Italija), ali i u Hrvatskoj. Razlozi napada na Halloween su uvijek isti: udaljavanje od Isusa, glorifikacija zla, smrti i nasilja, sotonizam, uvođenje američkih običaja i slične varijacije na temu koje nemaju nikakve veze s tim slavljem, a niti sa zdravim razumom. Tko zna, možda će jednoga dana neki nadobudni kršćanski fundamentalisti dodati i kolesterol, terorizam i peronosporu na listu potencijalnih opasnosti.

Daily Telegraph izvještava kako su pojedini župljani mjesta Vale of Belvoir (Engleska) otišli korak dalje s letkom u kojem tvrde da su djeca koja slave Halloween na strani Đavola te da će zbog toga otići ni više ni manje nego u Pakao. No, ima toga još: spomenuta grupa ujedno tvrdi da Halloween potiče na “ucjenjivanje i iznuđivanje”.

“The practice of ‘trick o’ treat’ – which is only using extortion and blackmail to prevent vandalism – is condemned as criminal the rest of the year.”

Drugim riječima, ispada da su djeca pocket-size zločinci koji traže ono što se u mafijaškom žargonu naziva pizzo. Stoga klinci, čuvajte se Halloweena. Nemojte glorificirati poganske običaje koji donose zlo, smrt i mafijašku obuku. Držite se dobrih i ne toliko starih kršćanskih običaja, kao npr. bičevanje uskršnjeg zeca.

I sada vratite se na Steinerov citat na početku ovog posta…

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

16. 10. 2009. u 12:43

Postano u Djeca, Običaji, Zabava

Tagged with

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Pizzo” šetanjem od kuće do kuće … stvarno primitivno. Naprednija metoda je potpisivanje ugovora s državom.

  Ajgor

  16. 10. 2009. at 17:53

 2. Meni je žao kaj je Haloween raširen pretežito u Americi, meni se ono rezbarenje bundeva (Jack-o’-lantern) čini tak cool 😀

  dingo_bastard

  16. 10. 2009. at 20:29

  • Tražeći na internetu nešto više informacija o Haloweenu, izguglao sam i jedan intervju mog omiljenog don Kaćunka iz 2008. godine (http://www.katolici.org/kolumne.php?action=c_vidi&id=14291) koji cijelu stvar prikazuje kao amerikanizaciju koja nam je došla tek nedavno. No ja se sjećam kako sam kao dijete (a to je bilo prije 40+ godina) rado sudjelovao u rezbarenju bundeve. Pitao sam i oca (koji sada ima 80+ godina) i on mi je ispričao kako su i oni kao djeca rezbarili bundeve. Tada, tridesetih godina prošlog stoljeća, to vjerojatno nije moglo biti uvezeno iz Amerike. Rekao mi je i ovo: kada su komunisti došli na vlast, ljudi su u ono prvo, “najtvrđe” socijalističko vrijeme rezbarenje bunedeve radili poskrivečki jer navodno komunisti nisu na to blagonaklono gledali zato što je to kao imalo veze s vjerom. ?!
   Činjenica je da su Ameri cijelu stvar najbolje komercijalizirali i izvezli nam prateće aktivnosti u vidu maskiranja, “reketarenja” po kućama 🙂 itd. (koliko se sjećam, mi smo se bavili samo bundevom).
   Ali u svemu mi je najzanimljivije kako se katolici bune zbog tog poganskog običaja, a kršćanstvo je u svojoj biti poveća zbirka i kompilacija raznih isto tako poganskih običaja.

   Ajgor

   16. 10. 2009. at 22:27

 3. Za one koji bi možda rekli da ovo gore vrište zabludjeli pojedinci u Crkvi, oglasio se i Vatikan… 😛

  Charon l'Cypher

  30. 10. 2009. at 16:58

 4. […] Je li “uvreda religiji” i ako obilježavate “krivi” Božić ili Uskrs? Ne znam kako da Vam kažem, no ako proslavite ijedno od toga, “uvrijedit” ćete Islam; ako ne proslavite niti jedno, “uvrijedit” ćete kršćane (kao što Halloween “vrijeđa” Vatikan). […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: