Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vjeronaučna patologija

with one comment

Općepoznato je da u mnogim hrvatskim školama ne postoji alternativa vjeronauku, naročito u slučaju osnovnog školstva. I tako, uz privolu vjeroučitelja, učenici mogu ostati u učionici umjesto da se šeću okolo i baviti se nekim drugim aktivnostima dok ostali školski drugovi uče o vjeri. Ili o homofobiji.

Jedna je majka čija je kćer ostala na jednom takvom satu (iako ne pohađa vjeronauk) ostala zgrožena nakon što joj je ova prenijela neke informacije koje je čula tijekom nastave. Jer, umjesto da djeca slušaju bajke o Isusu, slušaju izlijeve homofobije.

Naime, vjeroučiteljica zagrebačke osnovne škole Bartola Kašića Jelena Čorić – Mudrovčić na satu vjeronauka učenike osmog razreda podučavala je da je homoseksualnost bolest.

Što je najbolje,  zgrožena majka, katoličke vjeroispovjesti, ističe kako svoju kćer odgaja tako da uvažava razlike među ljudima, kako u odnosu na boju kože, tako i na spolnu orijentaciju. Dodaje kako smatra da:

“Vjeronauku je mjesto u župi. Ondje bi vjerojatno bilo manje mjesta takvim homofobnim izjavama.”

Tvrdnje na račun vjeroučiteljice odbacuje ravnatelj škole, inače njen suprug:

“To su sve bedastoće. Sigurno se nisu žalili roditelji nego jedna majka. Dobro znam o kome se radi. Njezino dijete ni ne ide na vjeronauk. Vjeroučiteljica nije rekla ništa što ne stoji u programu i planu, a sigurno nije tako rekla. Ako tamo piše da se među nastrane pojave može svrstati homoseksualnost, onda to nije njena pogreška.”

Riječi koje se same komentiraju.

A što to piše u programu? U planu i programu vjeronauka za osnovne škole do 2003. godine za homoseksualnost se tvrdilo da je ‘pogrešan oblik seksualnosti’, zajedno s pedofilijom, prostitucijom i silovanjem. Nakon toga izraz ‘pogrešan’ promijenjen je u ‘grešan’, a od 2006. je potpuno uklonjen i od tada se u programu više ne spominje.

Što vjerojatno znači da ide na slobodno tumačenje vjeroučitelja i da su djeca prepuštena na milost i nemilost šutnje ili filanja homofobnim stavovima.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

17. 10. 2009. u 12:46

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jednom sam bila uvela kolegicu na naš sat vjeronauka ( da da, na onaj što sam bila pisala o). Cura je lezbejka. Morala je pisati sastav s nama. Hjooooj. Tema je bila o ”Pričama iz Biblije koje smo upamtili ko djeca”. Nemoram napominjati što je sve pisala xD. Još je na kraju pitala ”Što mislite o homoseksualcima”. Ja sam isto ispisala svašta. Dobili smo svi kao pet. Nije uopće komentirala te sastave do kraja godine xD xD.

    mugenTaichou

    21. 10. 2009. at 12:18


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: