Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ubuntu CE

4 komentara

Ne, niste zalutali na neki tehnički site koji promovira “Linux svetinju” (iako ja odavna radim samo na Linuxu). Riječ je o spin-offu (distribucija nastala na temelju druge distribucije) Ubuntua, maštovitog naziva Ubuntu Christian Edition. Popis stvari koje su tu dobiju je solidno očekivan:

 1. Xiphos — software za proučavanje Biblije,
 2. Dansguardian — sustav za “roditeljski nadzor” pristupa webu,
 3. GnuCash — sustav koji pomaže pri baratanju s novcem,
 4. GnomeOffice — solidno kvalitetna zamjena za M$ Office,
 5. OpenSong — sustav za note, textove pjesama i sl.,
 6. Wine — emulator Windowsa za one koji žele pokretati i Windows aplikacije,
 7. E-sword — još jedan biblijski software,
 8. i još mnogo toga!

Eh, sad, zlobnici bi odavde mogli komentirati prioritete: prvo Biblija, a odmah zatim cenzura (smatram da bi na djecu trebali paziti roditelji i dobar odgoj, a ne cenzorski programi!); na trećem mjestu, očito ciljajući na svećeničku populaciju ove antimaterijalne religije, nalazi se baratanje novcem.

Bilo kako bilo, ako se već nalazite na religijskoj Mračnoj Strani, evo Vam prilike za iskupljenje, da barem kompjuterski dođete na Svjetlu Stranu.

P.S. Baš me zanima imaju li i Amish edition… :mrgreen:

Written by Charon l'Cypher

30. 10. 2009. u 13:19

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kladim se da su ga krscanski developeri isto tako i besplatno isprogramirali. Ali ni to nije lose, barem mozemo sad lakse izbrojati koliko se puta u bibliji spominje rijec, ubiti, kamenovati i sl:)
  Kamo srece kada bi digitalizirali i one stvari po vatikanskim knjiznicama, e tu bi bilo zanimljivog stiva.

  nomad67

  30. 10. 2009. at 18:47

  • Mislim da su oni jako malo programirali. Gore popisani programi su dostupni i za druge distribucije; ovdje samo dođu po defaultu. Na stranici tvrde da su iskodirali GUI za Dansguardian (kako rekoh: cenzura je prioritet); ostalo su samo složili postojeće stvari.

   Baš idem isprobati Xiphos (postoji za moju distru)… mora da je dobar kad ga preporučaju moralni autoriteti. 😉

   Charon l'Cypher

   30. 10. 2009. at 19:32

   • uglavnom mi se sviđa ovaj blog i smatram da je super da imamo ovakvo nešto u hrvatskoj, ali ne treba pretjerivati.

    uz dužno poštovanje što točno nedostaje Dansguardianu?

    Vjerovao, ili ne, dansguardian koristi mnogo ateista/agnostika i smatra ga izvanrednim programom.

    Bi li ostavio nož pored djeteta ili možda stavio djete kao vozača automobila? Zabrane su sastavni dio odgoja i nikakav “dobar odgoj” neće zaštiti dijete od povremene znatiželjnosti (upaljač, škarice, …) i mogućnosti da se poprilično dobro ozljedi.

    Možemo sada reći da Internet nije isto što i nož, ali razina gluposti koju se na Internetu može naći (stranice za poticanje anoreksije, za poticanje samoubojstava, …) može imati izrazito neugodne posljedice. Roditeljeva je dužnost da na pokuša dijete zaštiti od loših stvari kako najbolje zna.

    Naravno, s ničim ne treba pretjerivati pa tako ni s ovim.

    zarjebitno

    30. 10. 2009. at 21:58

   • Očekivao sam takav komentar. Ja ne vidim problem ako neki roditelj želi (i) tako zaštititi svoje dijete, pa čak niti ako OS to ima po defaultu (mada mi je to smiješno). Problem vidim u tome što je ta stvar navedena kao druga najvažnija stvar u Ubuntu CE, odmah iza proučavanja Biblije! Time se daje poruka da je izoliranje od “nepoželjnih” sadržaja (a piše da je prekonfigurirano… mogu samo zamisliti kako) na vrhu liste svjetovnih briga.

    Dodatno, jedino programiranje koje se spominje da su napravili je upravo sučelje Dansguardiana. Zar zbilja nema ništa važnije? Npr. nekakve edukativne igre?

    Živo me zanima što znači “preconfigured for parental control of harmful web content”. Je l’ gola sisa spada u tu grupu? A obični sex? Ako da, zašto je to harmful? Jednostavno, kad je riječ o procjeni što je opasno/amoralno, ne vjerujem ekipi koja za oslonac moralnih uvjerenja drži nasilne priče i instituciju koja organizirano brani pedofile i slične spodobe.

    Mislim da se danas odgoj djece previše prepušta televiziji, školama, Internetu,… i takvo ponašanje ne treba poticati. Alfa i omega odgoja djece jesu i moraju biti roditelji. Pa ako taj roditelj smatra da mu djetetu treba automatski nadzor… neka stavi. Ali ne da je to najvažnija stvar (iza Biblije, koja je valjda “pravim” vjernicima neupitno prva).

    Vidiš, mene su roditelji u mladim danima naučili da su vatra i pegla “pec” (doveli me dovoljno blizu da osjetim, bez opasnosti da se ozlijedim), da se prsti ne guraju u šteker, da je nož oštar i kako ga nositi bez opasnosti za sebe i okolinu (ako baš moram nositi),… u kasnijoj dobi i kako se ne zaj*** sa seksualnim odnosima (imao sam negdje 10-12 godina), kako se kloniti lošeg društva i da nije frajerski maltretirati slabijeg ili zapaliti cigaretu,… Ali mene su odgojili roditelji, a ne – recimo – televizor ili muškarac u haljini koji čita 2000 godina stare dogme.

    Dakle, da rezimiram: ništa protiv Dansguardiana; samo protiv prevelike važnosti koja se pridaje takvom softwareu, te protiv poruke koja se time šalje, a pomalo sumnjam i u implementaciju u konkretnom slučaju.

    Charon l'Cypher

    30. 10. 2009. at 22:21


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: