Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Happy Halloween

3 komentara

Unatoč tome što svećenici diljem Lijepe naše pozivaju na bojkot ovog slavlja, čini se da ljudima baš i nije stalo do njihovog mišljenja. Srećom, one koji koji su željni zabave i tulumarenja (a i zarade)  ne plaši upozorenje ekipe iz Crkve:

To je zlo koje ulazi u naše domove. Roditelji na to prešutno gledaju, a nastavnici tvrde da im je to u opisu školskog programa. Oni koji premalo ili nikako ne poznaju svoju vjeru okitit će prozore izrezbarenim bundevama demonskih lica i pokušat će zabavama i provodima pobijediti strah, smrt i duhove.

Ovdje se radi o čistom primjeru demagogije i licemjerja. Naime, oni koji imalo poznaju kršćansku vjeru, dobro znaju da je kršćanstvo opljačkalo poganske običaje kako bi stvorilo svoju mitologiju, te je kroz stoljeća te iste običaje demoniziralo, ismijavalo i branilo.

Nekoliko primjera takvih “posuđenih” ideja? Proslava Božića na datum 25. prosinca (kada su Rimljani slavili Sol Invictus), koncept uskrsnuća božanstva (Oziris, Baldr, Quetzalcoatl, Tammuz), Sveti duh koji ima snošaj sa ženom i usput poprima oblik ptice (vidi legendu o Zeusu i Ledi), božićna jelka (starogermanska tradicija. Uostalom, Betlehem i okolica nisu baš poznata mjesta po crnogoričnim šumama :mrgreen: ), uskršnji zec (i ovo papnuto od starih Germana), uskršnje jaje (posuđeno od Perzijanaca i Germana, a i Kelti su imali božicu proljeća Eostre – vuče na Easter, zar ne – čiji je simbol novog života bilo jaje) i tako redom.

Ako poganske tradicije ne valjaju, neka kršćani izvole izbaciti iz svoje religije sve ideje i motive koje su pripadale politeizmu.

A što se samog Halloweena tiče, znamo da Crkva ne voli ljudsku pobjedu nad strahom od smrti, stoga ni ne čudi cijela ta halabuka.  😉

To je poganski običaj koji unazađuje našu kulturu, nagriza našu kršćansku vjeru i vrijeđa kršćansku savjest.

Izgleda da se zaboravlja tko je unazadio Europu i tko je zaslužan da se cijelo jedno povijesno razdoblje (Srednji vijek) naziva mračnim dobom čovječanstva. Slaba je ta kršćanska savjest ako ju može nagristi nekoliko šupljih bundeva sa svijećama i maskirana djeca koja se zabavljaju žicajući slatkiše.

Kako god bilo, mislim da Crkva nema pravo prigovarati o tome kako netko želi provoditi svoje slobodno vrijeme i što želi slaviti, a najmanje može prigovarati da je Halloween veličanje smrti budući da se oni sami klanjaju mrtvom čovjeku koji je zacvekan za križ 😈

Zar naša civilizacija nije otišla naprijed i zar se ne zove europskom, čiji su korijeni kršćanski? Hoćemo li se i u 21. stoljeću hraniti starim praznovjerjem?

pitaju se zabrinuti svećenici.

Ne, gospodo draga, korijeni Europe nisu kršćanski i nikada neće biti. Pomirite se s time da su Rimsko pravo, grčka filozofija, Renesansa, Iluminizam i Francuska revolucija korijeni onoga što je danas moderna Europa, Europa rođena u politeizmu i miješanju različitih kultura koje nije začela bliskoistočna sekta koja je vama alfa i omega ljudskog postojanja. A jedna od tih kultura je i keltska, čiju Novu godinu (Halloween) mnogi nisu zaboravili. Koliko god vi pokušali pokrstiti naše korijene, ostaje činjenica da će mnogi nastavljati i dalje predkršćansku tradiciju, koliko god vi negodovali. Uostalom, samo ime Europe potječe od starogrčke mitologije.

I ne znam baš tko je ovdje praznovjeran – da li ekipa željna dobre zabave i tulumarenja ili ekipa koja vjeruje u židovskog zombija koji je hodao po vodi i pretvarao vodu u vino. Što je najbolje, ti isti svećenici koji vjeruju u postojanje navedenog kozmičkog zombija dolaze propovijedati o praznovjerju.

Hrvatski su svećenici poput mističnih papiga samo ponovili direktivu koja je prije par dana stigla iz Vatikana, a koja upozorava sve kršćanske roditelje diljem svijeta o štetnosti Halloweena:

The Holy See has warned that parents should not allow their children to dress up as ghosts and ghouls on Saturday, calling Hallowe’en a pagan celebration of  “terror, fear and death”.

Papinski list L’Osservatore Romano ide korak dalje tvrdeći da ovdje nije samo riječ o “užasu, strahu i smrti”, nego i o okultizmu i ta-daaaaaaaaaaaaa – antikršćanskom fenomenu!

The paper quoted a liturgical expert, Joan Maria Canals, who said: “Hallowe’en has an undercurrent of occultism and is absolutely anti-Christian.”

Kako bilo, Kelti su vjerovali da će noćas granica između života i smrti biti tanka, skoro nepostojeća, stoga su za svoje mrtve slavili život.  Smatrali su da se u mraku rađa svjetlost života, te su vatrom u izrezbarenim bundevama htjeli simbolizirati vječni plamen života u mraku koji ga okružuje. Halloween, koliko ga god neki smatrali “mračnim”, je samo simbol mraka u koji tone svijet prije nego se ponovo rodi život. Koliko god neki mislili da je Halloween slavljenje smrti, u biti je to slavljenje života, ritma prirode i svijeta koji nas okružuje.

Ako je slaviti život sotonsko i nazadno, netko stvarno ima čudan sustav vrijednosti 😉

Dakle, sretan Halloween svima.

IZVOR: Jutarnji List

(Tekst napisali Isis Rosenkreuz & Teomondo Scrofalo)

Written by isisrosenkreuz

31. 10. 2009. u 13:32

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Filmić je zabavan, no obratide pozornost na neke detalje (je l’ te, “Devil is in the details” :P):
  1. izvršni direktnor udruge koja promiče odvajanje države i crkve je svećenik, Rev. Barry W. Lynn,
  2. pogledajte kakvu kravati frajer ima.
  Svaka čast Rev. Lynnu; da je većina kršćanskih svećenika takva, s guštom bih zatvorio ovaj blog (ili mu promijenio namjenu).

  Charon l'Cypher

  31. 10. 2009. at 14:27

  • Its all fun and games dok neko ne izgori na lomači.

   student

   2. 11. 2009. at 20:27

 2. Ovo je tema koju su povrsno odradili u filmu “Andeli i demoni”, uglavnom opisuju kako kada su uvodili krscansku vjeru isli su zatim da slijeduju i poganske obicaje starih rimljana kako bi se bolje adaptirali na tada novopridoslu vjeru. Sve u svemu obicaji nisu toliko nasilni kao sama vjera i cak su se dobro komercijalizirali tijekom vremena tako da su ostali dobroprihvaceni diljem svijeta. Crkva ih jasno negira jer kako bi izgledalo da slijeduju nesto sto su pokusavali satrti vec stoljecima, tj od kada se vodi racuna o takvim stvarima.

  nomad67

  1. 11. 2009. at 13:17


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: