Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Europska škola jednakosti

5 komentara

Pravna bitka koju je Talijanka finskog podrijetla Soile Lautsi započela davne 2002. godine dobila je svoj epilog na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu: prisutnost križa u školskim učionicama, stoji u objašnjenju presude, je “povreda pravu roditelja da odgajaju svoju djecu temeljem vlastitih uvjerenja” te predstavlja “povredu religijske slobode učenika”.

Slučaj je pokrenut nakon što je Soile Lautsi zatražila da se iz učionica škole “Vittorino da Feltre” koju su pohađala njena djeca maknu križevi. Talijanski su sudovi odbili njen zahtjev, no Europski sud za ljudska prava nije.

“Učenici svih uzrasta bi prisutnost križa, kojeg je nemoguće ignorirati u talijanskim učionicama, mogli lako interpretirati kao prisutstvo religijskog simbola. Učenici bi tako imali dojam da su odgajani u školskom okruženju koje nosi obilježje određene religije. Sve bi to moglo biti nadahnjujuće za religiozne učenike, no moglo bi smetati učenicima koji prakticiraju druge religije ili ateistima.”

Eto, jasno i glasno 😉

A možda i nije toliko jasno, budući da su se talijansko/vatikanski političari odmah uzbudili i najavili da će uložiti žalbu.

bad_religionMariastella Gelmini, ministrica prosvjete, cvili kako “prisutnost križa u učionicama nije prihvaćanje kršćanstva, već je to simbol tradicije” (da, kršćanske :facepalm: ), dok Ferdinando Casini, leader demokršćanske stranke Udc kritizira presudu jer je to “kukavičluk europskih vlada koje su odbile uvrštenje kršćanskih korijena u Europski Ustav” (kako spomenuti nešto što postoji samo u nečijim glavama?). Ministar poljoprivrede ide korak dalje i “suosjeća sa onima koji su povrijeđeni presudom koja vrijeđa osjećaje europskih naroda koji su rođeni u kršćanstvu”. Najradikalnija je Alessandra Mussolini: “Hitno je i nužno uvrstiti kršćanske korijene u talijanski Ustav”. E da, slavni djed bi bio ponosan na nju 😈

Već kada su se političari zaletili u obranu križa, Vatikan po običaju šuti i najavljuje kako je potrebno dobro razmotriti ovu presudu. No, ipak se netko odao: Antonio Maria Vegliò, predsjednik Papinskog vijeća za selioce i putnike priznao je da “ne želi razgovarati o aferi s križem jer ga takve stvari jako živciraju”.

E da. Europski sud za ljudska prava smatra da je micanje križa iz javne ustanove poput škole izraz demokracije.

Vidi se da Hrvatska nije Europa, jer se kod nas takvo što tumači kao povratak u komunizam. Ono što Europa tumači kao demokraciju i jednakost, kod nas se stigmatizira kao povratak totalitarizmu.

IZVOR: Corriere della Sera, UAAR, Jutarnji List, BBC, New York Times, El Pais

Written by isisrosenkreuz

4. 11. 2009. u 9:02

Postano u Pravosuđe, Školstvo

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zanimljivo je i to da je Hrvatima pretežno svejedno ima li križeva po javnim prostorima ili ne, za razliku od onoga što nam pričaju (da je to svkom Hrvatu važan dio tradicije).

  Charon l'Cypher

  4. 11. 2009. at 16:48

 2. Duhovit komentar dao je danas Inoslav Bešker u Aktualcu na 101-ici komentirajući tumačenje križa kao tradicionalnog, a ne samo vjerskog simbola čemu su složno pribjegli talijanski političari. Ne mogu citirati, ali smisao je bio približno ovaj: jasno je da se tako tumači jer je upravo Rim bio izumitelj okrutnog i nečovječnog pogubljenja na križu! 😀

  Ajgor

  4. 11. 2009. at 20:57

 3. Talijanski ministar obrane Ignazio La Russa je na sasvim kršćanski način izrazio svoje nezadovoljstvo u svezi odluke europskog suda za ljudska prava. Citiram:

  «Comunque non lo leveremo il crocefisso!
  Possono morire!
  Il crocefisso resterà in tutte le aule della scuola,
  in tutte le aule pubbliche!
  Possono morire!
  Possono morire!
  Loro e quei finti organismi internazionali che non contano nulla!»

  Prijevod:

  “Kako god bilo, nećemo maknuti raspela!
  Neka crknu!
  Križevi će dalje ostati u svim školskim učionicama, u svim javnim prostorijama!
  Neka crknu!
  Neka crknu!
  Oni i njihova lažna i bezvrijedna međunarodna tijela!”

  Krasnog li primjera kršćanske kulture. 🙄

  Teomondo Scrofalo

  5. 11. 2009. at 17:30

 4. Dobro su ga snervali… Ignazio je inace tipicno isusovacko ime, tko zna mozda je papin agent.

  nomad67

  6. 11. 2009. at 0:07

 5. […] maknu križevi jer želi svoju djecu odgajati u sekularnom duhu. Sud za ljudska prava prvo donosi presudu u korist majke. Počelo je s objašnjenjem talijanskog vrhovnog suda da križ na zidu u talijanskim učionicama […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: