Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nešto drugačija slika «katoličke» Hrvatske

3 komentara

Svaki put kada se netko drzne katoličku Crkvu u Hrvatskoj podvrgnuti kritici zbog uplitanja u politiku ili zbog javnog netransparentnog financiranja, prva linija obrane je pozivanje na brojnost vjernika iz kojeg proizlazi nekakvo pravo na takvo ponašanje.

Brojnost vjernika utvrđena je popisima stanovništva 1992. i 2001. godine. Prema ovom potonjem u Hrvatskoj živi oko 87,83% katolika.

Ovaj veliki postotak poslužio je Crkvi pri sklapanju konkordata s Vatikanom, a u Ugovoru o gospodarskim pitanjima izrijekom se na njega i poziva…

«… imali su na umu postotak građana Republike Hrvatske koji se izjašnjavaju katolicima.»

No jesu li svi oni koji se izjašnjavaju katolicima uistinu katolici?

Po mome shvaćanju, a takvo načelo primjenjuje se u svim ljudskim aktivnostima, katolik je onaj tko potpuno prihvaća katolički nauk te se ponaša u skladu s njim. Kao što postoji razlika između «izjašnjavati se nogometašem» i «biti nogometaš» što se očituje u vještini igre i poštivanju pravila…

Do sada sam uvijek na temelju opće poznatih činjenica o društvu u kojemu živimo tvrdio da praktičnih vjernika u Hrvatskoj ima znatno manje od onoga što se želi prikazati učestalim tvrdnjama kako smo «katolička zemlja».

A danas, hvala Bogu :wink:, naiđoh na jedno istraživanje agencije Puls koje je mome stavu dalo i malo čvršće uporište.

Istraživanje je objavljeno na T-portalu, a ispod teksta nalazi se i link s kojega možete preuzeti cjelovite rezultate u xls formatu.

Za početak pozabavio sam se onime što prilično vjerno ilustrira privrženost katoličkom nauku. Ponuđene su sljedeće tvrdnje:

– Zakonom treba zabraniti pravo na pobačaj osim kada je to nužno iz medicinskih razloga;
– Umjetna oplodnja nije prirodan način začeća pa ga treba izbjegavati;
– Zamrzavanje oplođenih jajnih stanica je grijeh kao i abortus;
– Brak je sveta institucija i partneri ga nemaju pravo samovoljno raskinuti;
– Život u izvanbračnoj zajednici je grijeh kojeg se previše tolerira u našem društvu;
– Muškarci i žene se biološki razlikuju pa se treba razlikovati i njihova uloga u obitelji;
– Žene i muškarci se biološki razlikuju pa se trebaju razlikovati i njihove uloge u društvu.

Ispitanici su imali ponuđeno 5 mogućih odgovora za svaku od gornjih tvrdnji:

– Uopće se ne slažem
– Uglavnom se ne slažem
– Uglavnom se slažem
– U potpunosti se slažem
– Ne zna

Pravi vjernik katolik trebao bi na sva pitanja odgovoriti «U potpunosti se slažem», zar ne? Rekao bih da se ovdje radi o temeljnim «vrijednostima» koji karakteriziraju katoličanstvo.

Crvena crta predstavlja broj katolika prema izjašnjavanju iz ovog ispitivanja, 84,60% (u popisu stanovništva 2001. bilo je 87,83% ili 3,23% više … je li ovo možda dobar nagovještaj?! )

Plavi stupac predstavlja one koji su na zadane tvrdnje odgovorili «U potpunosti se slažem», dakle one koji se nedvojbeno mogu nazivati katolicima.

graf01

Zeleni stupac prikazuje (zbrojeno) one koji su odgovorili «U potpunosti se slažem» i «Uglavnom se slažem» pa bi se i njih, po nešto blažem kriteriju također moglo smatrati katolicima.

Slika govori više od tisuću riječi pa komentar nije potreban!

U mnoštvu podataka iz istraživanja zanimljivo je uočiti i kako većina ispitanika smatra da svećenici ne žive u skladu s naukom koji propovijedaju – samo njih 6,9% se u potpunosti ne slaže s tom tvrdnjom, a dodatnih 11,1% se uglavnom ne slaže!

Još je veći broj onih koji misle kako svećenici ne žive skromno kako bi trebali – samo njih 5,2% se u potpunosti ne slaže s ovom tvrdnjom, a još njih 9,2% se uglavnom ne slaže!

Ovo je pak u skladu sa stavovima ateista koji u ovoj činjenici često pronalaze bitne razloge za kritiku položaja Crkve u društvu.

Zanimljivi su i podaci o ideji plaćanja tzv. Crkvenog poreza. Kad bi se uveo Crkveni porez sigurno bi ga plaćalo 11,9%, a vjerojatno 23,8% ispitanika. Čini se da je i Crkva već obavila slična istraživanja pa je jasnije zbog čega se tako žestoko opire ovoj ideji.

Što zaključiti?

Iako se možemo smatrati prevarenima jer je Crkva na temelju proizvoljnih podataka uzela lovu iz proračuna i uzurpirala pravo na govorenje u ime većine, utješno je što ipak nismo većinski zatucani već samo većinski licemjerni.

(Tekst napisao Ajgor. Thanks, mate. 😉 )

Written by isisrosenkreuz

9. 11. 2009. u 21:27

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Crkva se pridržava onoga: “Muzi dok ima, a biće dok se dovlači voda na naš mlin.” Manipuliraju podacima koji idu njima na ruku kako bi grabili dok ima. Pa i ja sam vjernik po posljednjem popisu, dok nisam razmišljao o ateizmu. Ne sjećam se da me neko pitao vjerujem li u boga, ili jesam li ateist. Ovaj put će biti druga priča… Jedan vjernik manje, a ako i mnogi drugi budu razmišljali o tome, bit će veći postotak ateista, samo da ljudi nisu ravnodušni na pitanje vjere. Za mnoge koji su mislili da to pitanje nije važno mogli su se posvjedočiti da to pitanje jeste zaista važno, jer omogućuje katoličkoj crkvi manipulaciju. Ako mnogi od ovih koji su učestvovali u ovoj anketi budu i na popisu stanovništva odgovarali u skladu sa svojim vjerovanjima, mnoge stvari bi se mogle popraviti.

    Gordon Freeman

    10. 11. 2009. at 8:45

  2. […] uvijek nisu svi građani. Ako se uzmu u obzir rezultati istraživanja agencije Puls o kojima je i ovdje bilo riječi, onda bi se predsjednik trebao zalagati za vrijednosti koje podržava samo manjina […]

  3. […] ako se na bilo koji način suprotstavi Crkvi. U stvarnosti za takve strahove nema temelja jer i ankete i stvarnost pokazuju kako smo ipak više licemjerna nego zatucana nacija. A ako ne vjeruju meni, to […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: