Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Sveto trojstvo za Kaptovčak?

4 komentara

Iako se uoči svakih izbora (predsjedničkih ili parlamentarnih) tvrdi da Crkva neće upućivati vjernike za koga glasovati 😆 , izgleda da ekipa s Kaptola ima jasnu viziju o tome kakav mora biti idući hrvatski Predsjednik.

Naravno, prije svega se ističe zalaganje za katoličke vrijednosti, ne smije dovoditi u pitanje teritorijalnu cjelovitost (hoće li ga poslati da zapiša svaki kutak?), mora se zalagati za očuvanje hrvatskog identiteta pri ulasku u EU,  osuđivati zločine fašizma, nacizma i komunizma (već kada ih Vatikan nije osuđivao dok su te ideologije bile na snazi, nego ih herojski kritizira nakon njihovog pada), te se zalagati za vrijednosti obitelji (naravno heteroseksualnih), života od začeća do smrti i za vjeronauk u školama. Neki su već istaknuli kako novi Predsjednik mora biti zdrava i uravnotežena osoba. Naravno, dobro bi bilo i da je vjernik, a mokri san je katolik kao Predsjednik:

“Naravno da je Crkvi stalo do toga da budući predsjednik bude vjernik, po mogućnosti i katolik, ali to očigledno neće biti njezin apsolutni uvjet. Kako bi to izgledalo kad bi Crkva bila indiferentna prema vjeroispovijesti i svjetonazoru kandidata za prvog čovjeka države Hrvatske.”

veli teolog Adalbert Rebić, jer bi po njemu bilo čudno da državu vjernika predstavlja ateist. A i meni je čudno da o obitelji i postupanju sa ženskim tijelom naređuje elita mužjaka bez obitelji, ali valjda to nije kontradiktorno. Živko Kustić dodaje:

“Zar bi trebalo biti čudnim da će Crkva, odnosno vjernici biti zadovoljni ako novi predsjednik bude čovjek blizak njihovu svjetonazoru.”

Nagađa se da Crkva smatra da je Josipović nepodoban (IMO, za njih je previše intelektualan :wink:), a neće valjda podržavati Vesnu Pusić (pravom hrvatskom mužjaku katoliku bi se osušili muški atributi kada bi imao Predsjednicu :twisted:).

Izgleda da simpatije Crkve mogu očekivati Hebrang, Primorac i Bandić – predsjednički kandidati koji se rado slikaju s predstavnicima Crkve te inzistiraju na osobnoj kršćanskoj tradiciji.

Naravno, dobri pastiri neće svojim ovcama izričito narediti koji broj da zaokruže (dobro, neki hoće), već će na svoj uobičajeno licemjeran način igrati igru “prepoznaj našeg, odnosno tvojeg favorita” kako bi uputila hrvatski bogobojazni puk pri tom važnom izboru.

O toj igrici upozorava i socijolog religije don Ivan Grubišić, ističući da

“Crkva javno i poimence neće promovirati nijednog kandidata. To je diplomacija Crkve.”

Isto tako, Grubišić ne štedi crkvene miljenike, navodeći

“Bliskost Crkvi koje ispoljavaju nekih kandidata je formalno i interesno, a ne iz uvjerenja. Djela su im u suprotnosti s kršćanskim izvornim standardima. Neki su i kršteni kao ‘veliki Hrvati’.”

Ah, kao da je Crkvu za to briga. Bitno da imaju konje za utrku. Ili magarce 😈

IZVOR: Jutarnji List

Written by isisrosenkreuz

24. 11. 2009. u 9:35

Postano u Politika

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. U vezi s Bandićem skrenuo bih pozornost na jedan zanimljiv članak, također iz Jutarnjeg: http://www.jutarnji.hr/daksa-je-bila-bandicev-ideoloski-jordan/361893/
  Evo jednog pasusa koji odlično nadopunjuje tekst https://impious.wordpress.com/2009/10/05/el-presidente-no-tiene-quien-le-escriba/:

  “… Ali, ne – za Milana Bandića, čovjeka koji je politički ponikao kao partijski drug i čitavu karijeru rastao unutar stranačke kamarile, istančani anticrveni senzor hrvatske crkve više ne vrijedi. Možemo li, molit ću lijepo, pitati zašto?
  Pitanje je, naravno, naivno. Milan Bandić svoje je jordansko krštenje pripremio poodavno. Pripremio ga je ne samo Daksom nego, mnogo prije, time što je Thompsona pripustio na trg, darivao alkarima konje, s Kaptolom hendlao nekretnine i – kućnim rječnikom – “obavljao sitne popravke” kad je god trebalo. …”

  Kao i u slučaju “zašto ne volimo Mesića, a volimo Tuđmana”, jedino je važno biti blagonaklon prema Crkvi i svi “crveni” grijesi bivaju trenutno oprošteni. I kler zna da Bandić koristi svoju navodnu turbo religioznost samo zato da bi se dodvorio biračima vjernicima, ali to je nevažno jer je uspostavljena simbioza zasnovana na obostranom sebičnom interesu.

  Ajgor

  24. 11. 2009. at 10:50

  • Minutu nakon objavljivanja komentara, otvorih “Index” na http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-krscanska-koalicija-biskupi-savjetima-za-glasace-stite-svoje-financijske-interese/461594.aspx koji također u preporukama Katoličke crkve prepoznaje goli interes.

   “… Smatraju kako bi Katolička crkva trebala odgovoriti javnosti podržava li ona one kandidate koje su zaista “nasađene na pravičnost” ili one koji se deklarativno izjašnjavaju kao katolici bez obzira na njihovu moralnost i pravednost.
   … Na kraju pišu da ovakvim priopćenjima biskupa Crkva pokušava zaštiti svoje financijske interese uređene kroz ugovore sa državom … …”

   Hrvatska kršćanska koalicija koja stoji iza ovog priopćenja je “udruga kršćanskih crkava reformacijske baštine”.

   Ajgor

   24. 11. 2009. at 11:14

 2. E ma gade mi se! I kandidati (koji su za posrat btw, nema do Mesića :D), i crkva! Pogotovo kad se vidi u novom prijedlogu proračuna da se više daje crkvi, a manje ide za obrazovnje! Halo ljudi!!! Pa da svi odemo u svećenike?!
  A kad čujem Bandića kad kaže da je on stvaral SDP… Joj da te pokojni Račan čuje… Čim počnem razmišljat o njima uhvati me depresija…

  dingo_bastard

  24. 11. 2009. at 21:52

 3. Predrag Lucić je u Novom listu – http://www.novilist.hr/Vijesti/Novosti/udri-crkvu-na-veselje-21.aspx lijepo prokomentirao osudu zločina fašizma, nacizma i komunizma za koju se zalažu biskupi:
  Ako ćemo o zločinačkom nasljeđu govoriti bez šale, posve ozbiljno, tada učinku spomenutog trojstva moramo pridodati i nisku zlodjela sustavno provođenih u ime raznoraznih religija, pa tako i onih kršćanskih. I gdje smo onda? Nadomak podugačke rečenice u kojoj bi zločinima bezbožnoga komunizma prethodili i zločini pobožnoga katolicizma. E na to bi uvrijeđena Crkva ozbiljno prigovorila da se zločini u ime Boga i zločini u ime Broza ne mogu uspoređivati, jer da Bog i njegovi službenici, za razliku od Broza i njegove sljedbe, osuđuju baš svaki zločin. Stoga zločina u Božje ime niti je bilo niti može biti.

  Ajgor

  25. 11. 2009. at 9:10


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: