Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Bogu božje, popu državno

2 komentara

U javnosti još odzvanja najnoviji izborni naputak hrvatskih biskupa oko karakteristika budućeg predsjednika države. Poželjno je da dotični bude katoličke vjeroispovjedi, odnosno da “poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi“. Budući predsjednik mora se protiviti abortusu i zalagati se za neradnu nedjelju, a isto tako mora osuđivati fašizam, nacizam i komunizam.

Zločini koju su počinjeni u ime vjere mogu se slobodno preskočiti. Sloboda pojedinca da svojevoljno odluči o vlastitoj smrti također.

Kao što je već napisala Isis, Crkva je fenomenalna kada, na kasno paljenje, osuđuje poražene ideologije. Dok su iste na snazi, u crkvenim redovima vlada totalni muk. Ili još gore: vlada sramotna podrška.

Kako je samo lijepo biti general poslije bitke, i to još na strani pobjednika.

Nego, zanimljivo je kako biskupi inzistiraju na “prosvjetljavanje zločina komunizma”.  Sada, u 2009. godini.
Gdje su bili ti isti biskupi početkom devedesetih kada je njihov voljeni HDZ bio pun odbjeglih i bivših partijaca? Gdje je tada bila Miklenićeva ideja o lustraciji? Tada im nije smetala činjenica da je prvi predsjednik RH bio nekadašnji general-major JNA, te da su neki njegovi najbliži suradnici bili članovi ili veliki simpatizeri partije. Ništa od navedenog. Tada je jedino bilo važno dobiti natrag svu imovinu koju je Crkva – naravno- vlastitim mukama i silnim trudom na sasvim pošten način stekla kroz stoljeća, a koju su komunisti oduzeli nakon Drugog svjetskog rata. Nema veze ako su im tu imovinu vratili državni dužnosnici koji su u džepu imali još partijsku knjižicu.

Crkva je dobila sve što je mogla dobiti – e sada napokon biskupi mogu laprdati o kojekakvoj crvenoj pošasti i komunističkom mentalitetu. No, izgleda da vraćena imovina nije dovoljna. Crkvi treba dati još toga. Unatoč teškoj krizi i žgoljavom proračunu za iduću godinu, Crkva će iz državne blagajne dobiti 14% više novca, dok će zdravstvu biti skresano 41% sredstava u odnosu na 2008, izvještavaju net.hr i Jutarnji List.

Glavnina državne potpore Katoličkoj crkvi odnosi se na plaće svećenstva.

Sasvim logičan potez da u doba rastuće nezaposlenosti, sveopće krize koja samo što nije prerasla u kolaps, a sada i svinjske gripe, Vlada povećava sredstva za RKC nauštrb već srozanih zdravstvenih ustanova.

Sasvim logičan potez, pogotovo ako uzmete u obzir da Crkva u ‘Rvata nije dužna prikazivati svoja financijska izvješća kao svi ostali proračunski korisnici.

Sasvim logičan potez, jer upravo Crkva voli propovijedati skromnost. Šteta samo što ju ona sama ne provodi.

Očekujem kako će za koji tjedan, povodom proslave Božića, kardinal Josip McCarthy Bozanić ponovno kritizirati materijalizam, konzumerizam i nejednakosti u hrvatskom društvu.

Vraćajući se na naputak za izbor Mesićevog nasljednika, biskupi nisu izrazili želju da se budući predsjednik barem malo pobrine za zdravlje svojih građana.

Sad znam zašto.

Oglasi

Written by Teomondo Scrofalo

25. 11. 2009. u 22:19

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Samo što se osuda komunizma, prema Crkvi, dijeli u dvije grane:
  1. osuda “onog sustava”, onako apstraktno, bez navođenja i danas uglednih pojedinaca i
  2. napadi na SDP kojem se stalno prišivava etiketa “komunizma” iako je večina članova bivšeg SKH klisnula u HDZ.
  Ono između, danas moćni nekadašnji “komunisti” i njihovi učenici (a to je danas najvažnije) ne spadaju u kategoriju koju, po Crkvi, treba osuditi. Naprotiv, oni su anđeli koji Crkvi daju naš novac, po cijenu našeg zdravlja, obrazovanja,…

  Charon l'Cypher

  25. 11. 2009. at 23:15

 2. Što još više čudi oko te priće o financijama, je činjenica da su ostalim vjerskim zajednicama smanjeni iznosi koje primaju od proračuna, a samo RKC povećani. I to nakon što se RKC ‘milosrdno’ odrekla zanemarivih 50mil kn… (zanemarivih u odnosu na to što prima)
  Nekako mi ovo smrdi na predizborno podmazivanje Crkve za zalaganje i promoviranje ‘pravih’ predsjedničkih kandidata još žešće i vatrenije nego što je to RKC dosad činila.
  U mom rječniku to je mafijaški princip. A mafija je zlo ekvivalentno komunizmu, fašizmu i nacizmu, ako ne i veće…

  MetaPhase

  25. 11. 2009. at 23:40


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: