Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Negacija istupanja

3 komentara

Ivica Grbčić je građanin Republike Hrvatske koji je borbu za ostvarivanje svojih ustavnih prava započeo prije 2 godine. On samog sebe smatra vjernikom, čak je kao dijete htio postati svećenikom, no ističe:

“Ne trebam posrednika. Oni u Crkvi jedno govore, a drugo rade, ne želim biti dio toga.”

Naivno misleći da se može izvući iz kandža Crkve, 2007. godine pošao je svojem župniku i zatražio ispis. Ispis nije dobio, već opomenu bez objašnjenja da jako griješi.

Upućen da se javi Riječkoj nadbiskupiji, tako je i učinio te poslao službeni zahtjev za ispis iz Crkve. Nije dobio odgovor te je ponovo uputio svoj legitiman zahtjev. Opet nije bilo odgovora.

Ponovno je poslao dopis u travnju 2009. Osim na kanonsko, crkveno pravo, pozvao se na hrvatski Ustav i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama, no ovaj put uz ispis iz Crkve traži i brisanje iz matice krštenih, te poništenje svih sakramenata koji su uslijedili.

Iz Riječke nadbiskupije su se udostijili odgovoriti:

“Ne postoji upis u Rimokatoličku crkvu, jer su vaši roditelji za vas  tražili primanje sakramenta krštenja, a nisu zatražili upis u Rimokatoličku crkvu. Slijedom činjenica da ne postoji upis, prihvatite također da ne postoji niti ispis.”

Upravo u tom grmu leži zec (IMO) – to su tražili roditelji, Ivica je bio dijete koji nije mogao samostalno donijeti tu odluku. No danas je on odrastao čovjek koji ima svoja uvjerenja, te ima puno pravo zatražiti da se poništi nešto za što nije dao svoj konsenzus i što se očito kosi sa njegovim stavovima. Uostalom, ne pamtim neke pasuse iz Biblije gdje se izričito naređuje da se krštenje obavlja kada je kandidat beba, već pamtim odrasle ljude koji svojevoljno pristupaju tom sakramentu. Niti ispika tradicije ne drži vodu (za krštenje) – i robovlasništvo je bilo stoljetna tradicija (podržavana od strane Crkve), no srećom su se ljudi borili da se ukine.

Uostalom, u europskim zemljama poput Italije, Austrije i Njemačke, moguće je ispisati se iz Crkve – predaje se zahtjev općini ili župi gdje se čuvaju matice krštenih te se dobije potvrda o ispisu.

I Hrvatska ima svoje ispisane – Zagrebačka nadbiskupija 1990. naložila jednom župnom uredu u Sisku da istup iz Crkve dojučerašnjeg župljanina ubilježi u župne knjige. Prije dvije godine, župni ured u Kotoribi izdao je potvrdu o istupu iz Crkve, uz napomenu da je ubilježen u Maticu krštenih. Treći slučaj je iz Župe svetog Petra apostola u Zagrebu. U prvom slučaju crkveni službenik se poziva na kanonski zakon, a u drugom na Ustav i zakone RH.

Znači, ipak je moguće.

Nakon što je Ivica primio odbijenicu i od Županijskog državnog odvjetništva, razmišlja o tužbi pred Europskim sudom za ljudska prava.

Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, kaže kako nitko ne može osobu prisiliti da bude član Crkve, ako ona to ne želi. E da. Šteta što se krštenjem ta osoba prima u crkvenu zajednicu kada je još beba i nije u stanju izjasniti se za ili protiv tog članstva.

“Formalno bi trebao napisati zamolbu za istupanje nadležnom crkvenom autoritetu: svakako bi se trebao obratiti svojem mjesnom župniku, koji će ga uputiti kako dalje. Na kraju postupka, ta njegova želja za istupom iz Crkve upisuje se u crkvene knjige. Krštenje se ne može poništiti, to je trajni biljeg. Jednom kršten, zauvijek si kršten.”

Jednom žigosan, zauvijek žigosan?

Ovim putem bi htjela izraziti svoju potpunu podršku Ivici Grbčiću. Nadam se da će dobiti svoju bitku i da će potaknuti mnoge, koji možda o tome ramišljaju, na djelovanje kako bi uspostavili svoja prava.

Bez našeg pristanka smo kršteni. Bez našeg pristanka se financira taj religijski krpelj.

Kada ćemo dobiti pravo da istupimo svojevoljno iz te vjerskomafijaške organizacije?

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

25. 11. 2009. u 11:54

Postano u Ljudska prava

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Crkva se otela kontroli.Upravljaju nama bez obzira dal mi to želimo ili ne.

  WPG

  25. 11. 2009. at 14:27

  • Crkva nikad nije niti bila pod kontroli, pa da bi se mogla oteti. Frka je samo što se sada sve više javlja svijest o (nezasluženoj) moći koju si je prigrabila i (često kriminalnim i amoralnim) načinima na koju tu moć koristi.

   Charon l'Cypher

   25. 11. 2009. at 19:50

 2. Ja sam kršten kao beba, no nemam potrebu tražiti “ispis” iz Crkve. Naime, obred krštenja kojemu sam bio podvrgnut smatram besmislenim i smiješnim kao i većinu obreda (“sakramenata”) iz katoličke prakse i jednostavno ga ne priznajem, ignoriram ga i prezirem i ne smatram se “žigosanim” tj. jednako mi je vrijedan kao kada mi prosjak na cesti kaže “bog te blagoslovio”.
  Upis u crkvenim knjigama ne proizvodi nikakav (svjetovni) pravni učinak pa mi je i s te strane svejedno jesam li upisan ili nisam, kao što mi je svejedno postoji li još uvijek nekakva evidencija u kojoj sam upisan kao član Saveza pionira što sam također postao protiv svoje volje.
  Na ovakva javna traženja ispisa gledam (sa simpatijama, da se razumijemo) prvenstveno kao na odašiljanje poruke tj. kao ukazivanje na “niske udarce” kojima se služi Crkva kako bi formalno povećavala pastvu.

  Ajgor

  26. 11. 2009. at 9:20


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: