Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Zašto naplaćivati SAMO grijehe?

leave a comment »

Don Petar Mikić stari je znanac Irreverent Impietyja. Na ovim stranicama prvi se put našao početkom ove godine, kad se pročulo da plaća 1000 kuna onim roditeljima koji svoje dijete krste nekim od podobnih imena. Popis tih imena, naravno, sastavlja on sam.

Štogod mislili o takvoj praksi, treba se priznati da je stvarno čudno da neki svećenik nešto daje ljudima. Ipak smo navikli da dečki u haljinama samo uzimaju.

Očito neshvaćen, don Mikić odlučio je ispraviti zabludu da on nekome nešto daje i svima dati do znanja da on savjesno primjenjuje modus operandi svoje matične institucije. Prenosimo članak s Net.hr-a na koji nas je uputio čitatelj MetaPhase:

Don Petar Mikić, svećenik crkve Kraljice neba i zemlje u Pločama, uveo je 32 pravila kojih se svaki župljanin mora strogo pridržavati jer mu u suprotnom prijeti kazna i do 250 kuna!

“Manjina je u Hrvatskoj pokušavala nametnuti silom svoje stavove većini, kroz Partiju, medije i druge načine. Ali, nikad to narod nije prihvatio”, komentirao je početkom godine don Petar Mikić, no sudeći prema njegovim postupcima i reakcijama stanovnika Ploča, čini se kako “narod” nema druge nego prihvatiti njegove stavove.

Naime, svećenik crkve Kraljice neba i zemlje podijelio je svim svojim župljanima 32 pravila kojih moraju strogo pridržavati, jer im u suprotnom prijeti čak 250 kuna kazne.

Pravila su uglavnom koncentrirana na način odijevanja, nošenja frizure i ponašanje Pločana. Don Mikić je uveo i zakasnine za krizmanike koji potvrde za kuma ne donesu do 15. ožujka – svaki dan zakasnine plaća se 10 kuna.

Pravila se moraju poštivati, jer osim novčane kazne, krizmanci mogu ostati i bez sakramenta, a svećenik im neće dopustiti da to obave u drugoj župi. Iako su sakramenti besplatni, don Mikić čak i to naplaćuje, a dio dobivenog novca ulaže u gradnju crkve i pastoralnog centra u Pločama.

Čini se da je “kraljica neba i zemlje” sličnija Ivanu bez zemlje, pa joj treba hitna financijska injekcija inače poslovično bogatog hrvatskog naroda. 😆

Da se malo vratimo na staru priču, saznasmo i odakle onih 1000 kuna za podobno ime djeteta:

Svećenik koji je od svog poziva napravio unosan biznis odredio je i da svaki kum prilikom krizmanja mora crkvi dati najmanje 1000 kuna, pišu 24sata.

Dakle, ako djetetu date podobno ime, don Mikić Milostivi vratit će Vam dio novca koji krizmani kumovi tog djeteta trebaju isplatiti. Kružni tok novca u prirodi je tako lijepa stvar.

Na Indexu se mogu pronaći i dijelovi cjenika don Mikića:

U crkvi Kraljice neba i zemlje tako se za upis na vjeronauk plaća obaveznih 100 kuna. Cifra je još veća za djecu koja prošle godine nisu pohađala vjeronauk; njihovi roditelji plaćaju 250 kuna. No, niti to nije dovoljno pohlepnom svećeniku koji naplaćuje čak i neopravdani izostanak s vjeronauka. Jedan neopravdani sat tako košta “simboličnih” 10 kuna.

Ista se cifra plaća i za prekasno predavanje molbi i potvrda za krizmanje, i to po formuli da svaki dan zakašnjenja košta 10 kuna. Izostanak s nedjeljne mise vjernike u Pločama košta duplo više pa za taj “grijeh” moraju iz novčanika izdvojiti 20 kuna! No, najgore prolaze kumovi mladih krizmanika, koji za crkvene potrebe prilikom krizme moraju izdvojiti najmanje 1000 kuna, dok je gornji iznos “donacije” proizvoljan.

Don Mikić svom stadu ne dopušta ni da sami biraju svoju odjeću i modne dodatke. Odredio je tako da djevojke na rukama mogu nositi tek prsten i narukvicu, dečki ne smiju nositi naušnice, a dao im je i par “savjeta” kako im mora izgledati frizura! Njegovi župljani su već na to navikli, plaćaju njegove bizarne “poreze” i nikome se ne tuže jer znaju da, ako se usude progovoriti, neće moći primiti sakramente nigdje drugdje jer bi od don Mikića morali dobiti dozvolu da primanje sakramenata u drugoj župi.

Ne mogu ne biti zloban, pa primijetiti da don Mikić progovara čak i kakve moraju biti uzorne frizure, no svoju nije sposoban obuzdati, ako je vjerovati slici preuzetoj iz Dubrovačkog vjesnika. 😆

Nije ovo “božjim pastirima” prvi puta da tako bezočno štrigaju svoje ovce. Npr. prije niti pola godine pisali smo o cjeniku don Mikšića (zanimljiva sličnost prezimena).

Baš me zanima hoće li se službena Crkva oglasiti o ovom najnovijem potezu poduzetnog don Mikića, s obzirom na stav Vatikana kako se bogoslužja ne smiju naplaćivati.

Inače, da ne biste mislili kako je don Mikić neka opaka zvjerka, riječ je zapravo o “samozatajnom, ali dosljednom, čvrstom i upornom župniku”:

S ponosom župnik Mikić, koji vozi automobil u raspadajućem stanju, ističe da mu se san ostvario jer je živio za gradnju nove crkve. »Kad bi mi netko ponudio neku materijalnu pomoć, to sam usmjeravao u gradnju crkve. Uvijek sam znao reći: Daj to za gradnju crkve. Što će mi novi auto? Isto tako ne mogu obući dvoje hlače jedne na druge, niti dvije košulje odjednom. Važno je da je na meni čisto. Nikad nisam želio biti rob materijalnom. Isto tako smatram da svećenik mora biti primjer u svojoj sredini. Mora biti uz narod, dijeliti sudbinu naroda, a ipak biti drukčiji od njih.«

Izvor: Glas Koncila

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

1. 12. 2009. u 12:53

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: