Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Rugala se sova sjenici …

2 komentara

Riječ teologija dolazi od grčkog “θεος” – Bog i “λογος” logos, odnosno riječ. Doslovni prijevod je znanost o Bogu.

Tako kaže Wikipedia, a Hrvatski jezični portal daje ovu definiciju:

Teologija – rel. ukupnost učenja o Bogu i vjeri; bogoslovlje.

Bez obzira kako se definira, postoji jedna ključna razlika između znanosti i teologije.

Znanost polazi od hipoteza, razvija teorije, traži dokaze i na kraju donosi zaključke. Podložna je stalnom preispitivanju i traženju novih dokaza pa su se s vremenom mnoge teorije rušile i iznova gradile na novim temeljima. Ovo je dokaz nesavršenosti znanosti i gluposti ateista koji se vole na nju pozivati. 🙂

Za razliku od znanosti, teologija ima konačan zaključak, a mijenjaju se samo putevi i načini dolaska do njega.
Tako je kroz povijest Zemlja postala kugla, počela se kretati oko Sunca, biblijski prikaz stvaranja i izračun starosti Zemlje s vremenom su postali alegorije … ali krajnji rezultat ostao je netaknut i neupitan: Bog kao stvoritelj, Isus Otkupitelj koji je preuzeo grijehe čovječanstva, uskrsnuće i vječni život kao smisao čovjekova života … itd. itd.

Lutajući tako bespućima internetske zbiljnosti, na stranici Glasa koncila naišao sam na primjer snalažljivosti i maštovitosti teološkog uma koji će se u borbi s krivovjerjem poslužiti bilo kojim dostupnim oružjem.

Rubrici “Pitali ste…” javlja se zdvojan čitatelj:

Molim vas za pomoć u odgovoru mom prijatelju vjerniku koji ide u crkvu, sudjeluje u dobrotvornim pothvatima i sastancima vjerničke zajednice, ali uz to vjeruje u reinkarnaciju i preporučio mi je knjigu »Svjetlost svijeta».

U opširnom odgovoru u kojemu se objašnjava kako Steinerova antropozofija nema nikakve veze s kršćanskim naukom, dotaknuta je i religiji mrska magija:

Još treba istaknuti da to nije religija nego svojevrsna magija. Razlika između religije i magije je u tome što religija nastoji ostvariti osobni odnos s Bogom, što traži čovjekovo spasenje u prijateljevanju s njime, dok magija traži rješenja u otkrivanju tajanstvenoga znanja koje bi čovjeku dalo određenu moć.

Kako bi bilo jasnije u čemu je razlika između magije i religije, evo jedan pojednostavljen primjer:
Ako od šareno odjevene gospođe s maramom na glavi i velikim naušnicama dobijete medalju koja će rastjerati zlo ako je nosite oko vrata – to je magija.

Međutim, ovo nije magija:

Zatim je začula kako joj Marija govori: “Daj izraditi medalju po tom modelu. One osobe koje je budu nosile o svome vratu, primit će velike milosti. Oni koji je budu nosili s većim pouzdanjem, dobit će i veće milosti.”

Izvor

A na kraju slijedi razarajući argument koji otklanja sve možebitno preostale dvojbe:

Što se pak tiče Steinerova učenja o podrijetlu svemira, o sastavu nežive i žive tvari, svaki će suvremenik s osnovnom naobrazbom prepoznati da je to mišljeno i pisano prije najsuvremenijih znanstvenih dostignuća na području fizike, kemije, biologije i antropologije, te je nespojivo sa suvremenim kozmološkim i kozmogonijskim mogućnostima mišljenja. Vidi se da Steiner nije raspolagao sa suvremenim znanjem o atomskoj i podatomskoj strukturi materije, još manje o genima i kromosomima, osobito o čudesnim otkrićima u vezi s DNK.
Zbog svega toga smatramo da bi trijeznom i obrazovanom suvremenom čitatelju upravo spomenuta knjižica s kratkim sustavnim pregledom Steinerova učenja mogla pomoći da to prepozna kao znanstveno zastarjelu magiju koja je pokušala biti prosvijetljena i humanistička.

(boldao ja)

Ma piše li ono u Bibliji nešto o trunu u tuđem oku i balvanu … … ?!?!?!

Oglasi

Written by Ajgor

6. 12. 2009. u 16:27

Postano u Teologija, Zabava

Tagged with , ,

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. “Ovo je dokaz nesavršenosti znanosti i gluposti ateista koji se vole na nju pozivati. ”

    Hej! Nemoj mi znanost dirat 😀

    dingo_bastard

    7. 12. 2009. at 7:50


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: