Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Darwin u Zagrebu

leave a comment »

Eto, konačno će i u Zagrebu onaj antikrist Darwin dobiti svoju ulicu! Prenosimo članak iz Večernjaka:

Ulica je imenovana prigodom 150. obljetnice objavljivanja Darwinove knjige “O podrijetlu vrsta”, kapitalnog djela svjetske znanosti.

Zagreb je dobio ulicu nazvanu u čast istaknutoga prirodoslovca Charlesa Darwina. Time je imenovan dosadašnji bezimeni istočni odvojak Heinzelove ulice s južne strane Veterinarskog fakulteta, koja bi u budućnosti trebala spajati Heinzelovu ulicu i Donje Svetice.

Darwinova godina

Ulica je imenovana prigodom 150. obljetnice objavljivanja Darwinove knjige “O podrijetlu vrsta”, kapitalnog djela svjetske znanosti. Ove se godine u cijelom svijetu obilježava i 200. obljetnica njegova rođenja, čemu se Zagreb na ovaj način pridružio. Inicijativu za imenovanje javne površine po Charlesu Darwinu podnijelo je unazad nekoliko godina Hrvatsko biološko društvo, no tada je prijedlog ostao na tome. Inicijativu je prošle godine ponovno pokrenuo aktivist Saša Šimpraga s namjerom da ulica bude imenovana u Darwinovoj godini.

Podrška institucija

Inicijativu su podržale brojne institucije, među ostalima i znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića peticijom i zagrebački ZOO.

– Važnost osobe i djela Charlesa Darwina u suvremenoj znanosti je velika, a praksa da se ulice imenuju po znamenitim strancima u Zagrebu odavno postoji i tako se obogaćuje javni prostor grada. Na odabranoj lokaciji Darwinova se ulica oslanja na zagrebačku tradiciju smislenih i promišljenih imenovanja te nadograđuje postojeći urbanistički kontekst. Imenovanje također komplementira hrvatsko-britanske veze ali i pozicionira Zagreb u zajednički europski kulturni krug – rekao je Šimpraga.

Darwinova ulica je prva javna površina u Zagrebu nazvana u čast nekoga stranca unazad šest godina. Zadnja ulica prije Darwina, koja je dobila ime po stranom državljaninu, jest Ulica Francesca Tenchinija u Španskom koja postoji od 2003., a nazvana je u čast bivšega gradonačelnika talijanskog Passignana. Tamošnja gradska organizacija dobrovoljnih davatelja krvi povezana je sa Susedgradskom, a posredstvom svoga člana i gradonačelnika, Passignano je devedesetih bio utočište brojnim hrvatskim izbjeglicama.

Najstarija postojeća zagrebačka ulica nazvana po nekom strancu jest Masarykova koji je ujedno i stranac s najviše ulica u Hrvatskoj.

Inače, Viki Glovacki, Ranko Marinković, Krešo Golik, Sunčana Škrinjarić, Grad Split i Dušan Vukotić, samo su neka od predloženih imena koja još nemaju svoju ulicu u Zagrebu, ali bi se i to trebalo uskoro promijeniti.

Iako mislim da zaslužuješ daleko veću, ljepšu i važniju ulicu, svejedno: dobro nam došao, Darwine! 😀

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

29. 12. 2009. u 2:07

Postano u Kultura, Nešto pozitivno

Tagged with , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: