Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Cijena podrške potencijalnom budućem predsjedniku

2 komentara

Da je (pre)skupo prodavanje oglasnih prostora i minuta jedna od najrazvijenijih aktivnosti Crkve u Hrvata, poznato je odavna. Na ovom blogu, o tome smo pisali prije cca godinu i pol. Sada, u svjetlu predsjedničkih izbora, postavlja se pitanje koliko vrijedi podrška potencijalnom budućem predsjedniku?

Članak na Indexu tvrdi da je riječ o nemalih 5 milijuna kuna. Ipak, meni se čini da je stvarna cifra znatno veća. Evo što piše u članku I. Ćimića:

IZ PRORAČUNA Grada Zagreba posljednjih godinu i pol gradonačelnik Milan Bandić uzeo je  više od pet milijuna kuna kako bi dao novac Kaptolu odnosno za Crkvu u Hrvata. Prema službenim podacima iz ožujka ove godine tri milijuna kuna otišlo je odboru Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, do 350 tisuća kuna Šibenskoj biskupiji za podmirenje dijela troškova financiranja rekonstrukcije broda “Zaveslaj”, pa do 200 tisuća kuna Zagrebačkoj nadbiskupiji za podmirenje dijela troškova obnove pročelja župnog dvora, a tu je i 200 tisuća kuna Župi Sv. Petra i Pavla za obnovu krovišta, pa 170 tisuća kuna Zadarskoj nadbiskupiji za financiranje radova na uređenju sakralnog prostora crkve.

Davao i u recesiji

Nakon što je na proljeće Bandić ponovno osvojio vlast, Crkva se nastavila donirati i u vrijeme recesije. Tako je poznat slučaj iz listopada prošle godine kada se već počelo uvelike govoriti i pisati o teškom financijskom stanju u Gradu Zagrebu. Tada je Bandić galantno zavukao ruku u džepove svih Zagrepčana te je iz pričuve izdvojio još dodatnih 270 tisuća kuna. Hrvatska biskupska konferencija dobila je tako 67 tisuća kuna za najam Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Zagrebačka nadbiskupija za postavljanje orgulja u crkvi na Jordanovcu 100.000 kuna, a župa Svih svetih u Sesvetama za Dane zahvale i zajedništva dobila je 40 tisuća kuna.

Zašto je opravdano vjerovati da izdašne donacije grada Zagreba (a ovdje ih je pobrojano cca 4 milijuna) daleko premašuju 5 milijuna kuna?

Koliko je Bandić zaista potrošio na Crkvu do kraja prošle godine, teško je izračunati jer je Bandić trošio novac iz proračunske pričuve koja je bila teška oko 15 milijuna kuna, a koju je uspio posušiti do kraja. Novac je dijeljen šakom i kapom zavičajnim, sportskim, braniteljskim i inim udruženjima, a mnoga od tih udruženja bila su opet usko vezana uz djelovanje Crkve.

Baš slatko. Zagreb grca u dugovima, ali za Crkvu ima. Onu istu Crkvu koja sada daje podršku kandidatu koji joj je sve samo ne ideološki i povijesno blizak (mada, pretjerano je kod Bandića pričati o postojanju “ideologije”). Nešto slično u nastavku piše i članak na Indexu:

Bandić ne može reći da je “podrivao sistem iznutra”

Kada je poznat taj financijski saldo, tada zaista i ne čudi da su ga prvo kardinal Josip Bozanić, a kasnije i vojni ordinarij mons. Jezerinac proglasili svojim favoritom za Pantovčak, a tako i automatski poželjnim predsjednikom od strane Crkve, jer osim financijske strane, teško da Crkva u Bandiću može vidjeti svog idealnog predstavnika.

Uostalom, Bandić već deset godina kao gradonačelnik Zagreba, a tako i uvaženi član SDP-a i šef zagrebačkog ogranka, nikada nije stao javno na stranu Crkve ni sa svojim izjavama, a ni sa svojim odlukama.

Isto tako Bandić kao kreator politike u SDP-u i nominalno kao dojučerašnji drugi čovjek te stranke teško može koristit maksimu bivših komunista o “podrivanju sistema iznutra”. Naime, Bandić nije bio činovnik nego onaj koji je utjecao na politiku svoje stranke.

Volio Mesića, sad ljubi ruke Jezerincu

Ovdje valja naglasiti i vrlo dobre odnose Stjepana Mesića i Bandića sve do lipnja ove godine. Tada je Mesić javno rekao da mu je Bandić prijatelj te da se ne bi iznenadio kada bi ga on naslijedio. Tako je u jeku polemike predsjednika i vojnog ordinarijata kao i jeku polemike Pantovčaka i Kaptola, Bandić redovno podupirao politiku Mesića, a u isto vrijeme fotografirao se sa crkvenim svijećama na hodočašćima.

Prodaja oprosta grijeha? Nije samo Vama palo na pamet:

U srednjem vijeku postojao je običaj otkupa grijeha. Jednostavno su se za novac otkupljivali grijesi, a ovisno o težini grijeha bio je konačni račun. Ako ćemo parafrazirati taj običaj onda možemo slobodno reći kako su Bandićevi grijesi bili teški više od pet milijuna kuna.

A grijeha će se morati nastaviti rješavati i na Pantovčaku. Na to vjerojatno računa i raduje se  i Crkva.

No, ovdje bih primijetio da se ovdje grijesi (a većina ih je na našu štetu) otkupljuju našim novcima! Treba li nam to?!

Disclaimer: Autor nema nikakve veze s niti jednim kandidatom, te u prvom krugu nije glasovao za niti jednog od njih.

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

7. 1. 2010. u 12:18

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. I ja nisam za nikog glasal, prekrižil sam listić, ali sad nema šanse da prekrižim ovaj put.
  U zadnje vrijeme sam se uključil u forum sa net.hr (na indexu sve kaj napišem se neće objaviti, valjda sam nekom stal na žulj:?), nevjerojatno je koliki su ljudi ignoranti!
  Ja kažem, maknimo sve afere sa strane (jest da fakat neke nemožemo samo tako zanemariti ali…), sve babe i dede koji su bili nekaj i nešto u bivšoj državi il tak, uzmimo osobe kao osobe. Pa sa Mjeseca se vidi koji je obrazovaniji, elokventniji i kulturniji! Nismo mi SAD da možemo imati Busha! Pa Bandić ne može smislenu rečenicu reći! Ja nisam čuo ništa pametno iz njegovih usta!

  Viditi ćemo u nedjelju, da li su Hrvati stvarno postali jedna inertna masa… Iskreno se nadam da nisu, jer ću morati tražiti azil u Novom Zelandu 😀

  dingo_bastard

  7. 1. 2010. at 19:05

 2. Ja isto, pogledo sam na netu, Australia ima jako lijepu klimu, a u Kaliforniju ne bi iso, ne sto nije lijepa nego zbog ludih Amera:)

  nomad

  7. 1. 2010. at 22:48


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: