Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Cijena Judinih škuda

11 komentara

Nakon pljuske iz prvog kruga predsjedničkih izbora, Crkva je jučer doživjela i pravu šamarčinu: u državi u kojoj se skoro 90% stanovnika izjašnjava katolicima, pobjeđuje kandidat koji je deklarirani agnostik!

Službene potpore Crkve nekom kandidatu nije bilo, ali to je već stara uhodana igra. Potpora se daje neizravno, npr. promišljenim tajmingom prijema kod kardinala, a zatim slijedi mnoštvo «neslužbenih» reakcija – Glasa koncila i pojedinih svećenika, uključujući i “karizmatike”, kojima se daje za pravo da iznose svoja «osobna razmišljanja» pa i u vrijeme izborne šutnje.

Tako si crkvena vrhuška osigurava «win – win» situaciju: ako odabranik ne uspije, službene potpore nije niti bilo pa se nikome nisu zamjerili. Ako uspije, zasluge će biti dane na znanje.

Svima je jasno za koga je Crkva navijala, a jedan kandidat se time i podičio.

S obzirom da smo imali priliku puno toga čuti i vidjeti, smatram vrijednim proanalizirati koje je vrijednosti podržala Crkva podržavajući Milana Bandića.

Klerici vole reći kako Crkva nikada ne osuđuje grešnika već grijeh, pa se slijedom toga u tekstu koji slijedi neću baviti osobom Milana Bandića već samo «vrijednostima» do kojih se može doći logičkim zaključivanjem na temelju viđenog i činjenog.

Koje je vrijednosti podržala katolička crkva?

1. Laganje

Bilo je tu nekih sitnijih laži – ona o članskoj iskaznici br. 2; ona po poznavanju engleskog jezika; tvrdnja o cijeni parkinga u Ljubljani koja je ista onoj u Zagrebu.

Međutim, čini se kako je i sama kampanja pripremana na prijetvoran način. Naime, već je tijekom ljeta, kada je Badnić započeo turneju po Hrvatskoj i istovremeno se suzdržavao podržati stranačkog kandidata Josipovića, postajalo jasno kako je to uvod u predsjedničku kampanju što je on ustrajno negirao.

Ako me pamćenje dobro služi, u jednom od posljednjih TV sučeljavanja Bandić je izravno rekao kako je tada išao ispipavati puls naroda za svoju predsjedničku kampanju, no ne mogu (a i nemam toliko vremena) pronaći odgovarajući link. No iz njegovog završnog obraćanja (1min:40sek) može se zaključiti kako je svrha ljetnih putešestvija bila upravo to.

Osim što je laž o tome da se ne namjerava kandidirati bila dugotrajna i ustrajna, bila je i skupa – turneja je plaćena novcem zagrebačkih prireznih obveznika.

2. Antiintelektualizam

Znanje i slobodan um su najveći neprijatelji religije pa je podržavanje antiintelektualizma od strane Crkve očekivano.
Iz cijele Bandićeve kampanje isijavao je udarnički žar uz ruganje protukandidatu kao «knjiškom» čovjeku. Vrhunac je bio kada je izjavio da Josipović u životu nije ništa radio osim što je bio profesor!

3. Nekompetentnost

Najvažnije uloge predsjednika su bdijenje nad funkcioniranjem političkog i pravnog ustroja države te sukreiranje vanjske politike.
Ako kandidat za predsjednika izjavi da iz Ustava zna samo predsjedničke ovlasti, a ostalo ga ne zanima jer će za to imati savjetnike; ili izjavi kako ga ne zanima tko su najvažnije političke ličnosti Europske unije, to znači da nije kompetentan za posao za koji se natječe.

Na pitanje o broju zrakoplova koje ima RH, Bandić je odgovorio kako su mu visoki časnici HV-a savjetovali da o tome ne govori javno.
Kandidat za predsjednika države trebao bi znati da je trenutkom pristupanja Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju Republika Hrvatska pristupila i sigurnosnim mehanizmima koji svake godine od država članica (njih 56) traže međusobnu razmjenu informacija o ljudstvu, naoružanju i vojnoj tehnici. Predviđeni su i mehanizmi provjere istinitosti podataka, a sličan režim je predviđen i Daytonskim sporazumom za države iz regije.
Neću ni spominjati da je NATO savez proveo dubinsko skeniranje naših OS i da o njima znaju skoro sve.

Dakle, pojam vojne tajne kako se to učilo na studiju ONO i DSZ više ne postoji, a budući vrhovni zapovjednik oružanih snaga trebao bi znati kako funkcioniraju multilateralne organizacije čiji smo članovi.

4. Neznanje

Bit ću kratak: australske prašume, Nobelova nagrada za mir onom tko otkrije nekakav spasonosan lijek … dovoljno?

5. Oholost

Iako se sve vrijeme predstavljao kao mali, običan čovjek, Bandić se prema okolini ponaša podcjenjivački. To je mnogo puta pokazao kao gradonačelnik (sjetimo se afere Cvjetni trg i njegovih komentiranja prosvjednika: «ma tko su uopće oni da se usude tako nešto tražiti»), tu osobinu redovito «podebljava» kada o sebi govori u trećem licu, a vrhunac je bio kada je u posljednjem HRT sučeljavanju onako svisoka podučavao Josipovića što nije napisano u tužbi RH protiv Srbije.

6. Prevrtljivost

Preobrazba iz osnivača SDP-a u njegovog najljućeg neprijatelja u manje od 60 dana je na ovim prostorima rekord u presvlačenju kaputa.
Ona nešto sporija preobrazba bila je iz funkcionara SKH ateiste u turbo katolika od rođenja.
Kako se tijekom kampanje izjašnjavao kao žestoki protivnik partitokracije, s nestrpljenjem očekujem hoće li osnovati novu stranku o čemu se već pomalo šuška …

7. Nekultura (nepristojnost)

Nakon proglašenja rezultata pristojnost je nalagala da gubitnik izbora sasluša i pričeka kraj pobjednikovog obraćanja naciji.

Za ateiste i agnostike koji su po svojim ljudskim osobinama bliski nekim kršćanskim idealnim osobinama (npr. poštenje, moral, čovjekoljublje) klerici često vole reći kako su kršćani iako to i ne znaju.

Uzoriti kardinale, poštovani biskupi, vrijedi li i obratno (da nisu kršćani iako misle da jesu) za one koji podržavaju laž, oholost, prevrtljivost?!?!

Written by Ajgor

11. 1. 2010. u 19:00

Postano u Politika, Uncategorized

Tagged with , ,

11 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Chapeau bas. Svaka čast na postu.

  Dodao bih jednu stvar: osim karakteristika koje si naveo, Bandić još voli cendrati kako su se mnogi (da ne kažem svi) urotili protiv njega – mediji, USKOK, DIP, negativan aspekt Marsa u trigonu s Plutonom…

  U tom kontekstu podsjeća na Berlusconija: najprije strese enormne, industrijske, svemirske količine gluposti koje ti prosto hiberniraju mozak, javnost potom reagira i onda ovaj počne rantati i izvlačiti priču o političkom ružnom pačetu kojeg nitko ne voli.

  Samo što ne počne pjevati “Somebody to love” umjesto Freddieja Mercuryja – pjevača kojeg bi Bandić vrlo rado doveo u Zagreb unatoč činjenici što je ovaj trenutno mrtav.

  Ah da, i Alka Vuica je imala fenomenalan ispad u skladu s retorikom Milana Bandića. Obratite pažnju na boldani dio. 😀 Preuzeto s net.hr-a:

  Upitali smo pjevačicu Alku Vuicu, koja je za vrijeme Bandićevog nastupa, dok je govorio da se nada da Josipović neće dijeliti ljude, doviknula: “I da neće bit peder!”, što je time mislila.

  “Pa ponaša se kao peder”, odgovorila je.

  “Ako biramo između primitivca koji ima karizmu vođe i intelektualca koji nema karizmu vođe, onda uvijek trebamo izabrati primitivca s karizmom vođe zato što će on napraviti manje štete. Pogotovo na ovim prostorima”, kazala je Vuica.

  No, što su Hrvati danas izabrali po njenom mišljenju?

  “Mi danas nismo birali između lijevog i desnog, nego Hrvatske i Europe. Izabrali ste Europu! Predali ste se u ruke Habsburgovcima! Besplatno!”, kaže pjevačica.

  Dakle, trebali smo izabrati primitivca po njenom mišljenju?

  “Vi ljude koji su branili ovu zemlju nazivate primitivcima?!”, upitala je Alka. “Ne, nego ste vi to rekli za Bandića”, pojasnili smo joj. Prije nego nam je odgovorila na ovo pitanje, od novinara ju je odvukla glumica Mia Begović, koja joj je naredila da joj se pridruži za stolom gdje slavi rođendan. Nije bila raspoložena za daljnje pripovijedanje.

  Teomondo Scrofalo

  11. 1. 2010. at 22:06

 2. Klauški je dobro napisao: “Ako je Kaptol nezadovoljan, onda je to znak da se dogodilo nešto dobro.” 😀

  Ako slučaj Bandić ne ostane singularitet, nego ljudi stvarno počnu kažnjavati bahatost i aroganciju (ostale “vrline” da ne spominjemo), mogla bi se i Crkva naći u nebranom grožđu…

  Charon l'Cypher

  12. 1. 2010. at 1:14

 3. Srećom ne daju se svi vjernici politički manipulirati. A izgleda da starica iz Sinja kuži više od wannabe umjetnice Alke Vuice…

  isisrosenkreuz

  12. 1. 2010. at 10:47

 4. Ma koga briga šta jedna šupljoglava osoba poput Alke Vuice ima za reć… Ovime je totalno potvrdila da je ista primitivka kao i Banditos…
  Ja se samo nadam da će se Bandić morati maknuti iz Zgb-a (manjak potpore) i da će se uvesti porez za crkve, tako da oni koji su vjernici plaćaju, a mi koji ne idemo u crkvu i ne koristimo njihove “usluge” ne moramo. Već mi ih je dosta…

  dingo_bastard

  12. 1. 2010. at 12:02

 5. Simpatičan mi je tekst Ane Benačić o fijasku Crkvinog agitiranja za Bandića.

  Charon l'Cypher

  13. 1. 2010. at 13:01

 6. isisrosenkreuz

  13. 1. 2010. at 15:07

 7. […] kao što sam već pisao u svom prethodnom postu, razni crkveni uglednici se sada napadno ograđuju od davanja bilo kakve potpore nekome od […]

 8. “Podržali smo Bandića, kakav god on bio, jer se izjašnjava kao katolik, a ne kao agnostik – poručio je Eugen Pavlek” (župnik crkve Sveti Mihael Arkanđeo u Donjoj Dubravi ).

  http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/za-izborne-sutnje-dijelili-smo-bandiceve-letke_289931

  Ajgor

  15. 1. 2010. at 8:22

  • Nisam naivan i ne očekujem da će pravna država profunkcionirati i kazniti Crkvu ili konkretne svećenike, ali postoji li uopće (teoretska) mogućnost kažnjavanja za kršenje predizborne šutnje (osim eventualnog poništavanja izbora)?

   IMO, nije problem što popovi misle da su iznad zakona (uključivo i Ustava). Problem je što se Država s njima slaže (prešutno, tj. nekažnjavanjem).

   Charon l'Cypher

   15. 1. 2010. at 13:08

   • Koliko sam upoznat, zakon nije predvidio sankcije za kršenje izborne šutnje. Izborni zakoni su inače jako šuplji pa tako postoji i obveza davanja izvještaja o financiranju kampanje, ali nisu predviđene sankcije za onoga tko to ne učini.

    Ajgor

    15. 1. 2010. at 14:08

 9. Još malo o danu izbora (koji, kao i dan prije, spada u predizbornu šutnju):
  Propovijed: Tko glasa za Josipovića ostat će bez blagoslova, ispovijedi i posljednje pomasti
  Dvije “sitnice” za koje mislim da bi se trebale dogoditi, iako sam siguran da neće:
  1. Crkveni vrh bi trebao reagirati, zbog župnikovog postavljanja državne (svjetovne) politike iznad božje službe.
  2. Pravosudni organi bi trebali utvrditi kako župnik Ante Čipčić namjerava utvrditi tko je zaokružio kojeg kandidata.

  Charon l'Cypher

  15. 1. 2010. at 16:14


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: