Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Raspelo kao didaktičko pomagalo

8 komentara

Iz  zadarske gimnazije “Juraj Baraković” ovih nam dana dolazi još jedan dokaz kako je za neke Ustav samo mrtvo slovo na papiru (kao da takvih dokaza već nemamo i previše).

Ravnatelj te državne škole, Ranko Artuković (znakovitog li prezimena…), na svoju je inicijativu odlučio ukrasiti sve učionice križem. Kako netko ne bi posumnjao u katoličanstvo te ustanove, isti takav predmet namjenjen je i ulaznom hodniku.

“Hrvatska je predziđe kršćanstva, većina građana Hrvatske su katolici i poštujući to načelo, izvisio sam križeve po učionicama.”

kaže ArTuković. Po toj logici, treba vješati i simbole ženskog i muškog spola budući da su državljani Republike Hrvatske žene i muškarci. Nadalje, ArTuković navodi:

“Naši branitelji su se pod krunicom i križem borili za ovu zemlju. Za mene kao fizičara i vjernika križ je znak beskrajne, sveprožimajuće Božje ljubavi koji poziva na odanost i služenje i kao takav ne bi trebao nikome smetati. Krist je sve ljude jednako ljubio”

Čudno. Mislila sam da su branitelji prvenstveno branili ovu zemlju kao njeni građani, a ne kao vjernici (inače bi to bio vjerski, a ne Domovinski rat). Izgleda da se ti pojmovi olako zamjenjuju jedan s drugim (ponekada i kada su u pitanju građanska prava koja bi morala biti prožeta i nekakvim “vjerničkim moralom”).

Ravnatelj ne vidi ništa spornog u tim križevima i smatra da se tim postupkom učenicima drugih vjeroispovjesti ili učenicima ateistima ništa ne nameće:

“To nije nikakav križ od dva metra koji bode oči već diskretno raspelo koje stoji pored hrvatskog grba u svim učionicama. Onome kome taj križ smeta, smetale bi i druge stvari”

E da, gospodine ArTukoviću, smetaju nam mnoge druge stvari, in primis porez kojeg plaćaju svi građani ove zemlje, neovisno o vjeroispovjesti ili nepostojanju iste, pomoću kojega se hrani klerikalni aparat.

Da ponovimo, budući da je ponavljanje majka znanja:

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 41.

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Budući da su po tom istom Ustavu sve vjerske organizacije apsolutno slobodne osnivati svoje škole, ne vidim razlog po kojemu bi te iste organizacije imale svoje simbole po javnim školama (znači državnim ustanovama, koje su po Ustavu odvojene od ikakve religijske oragnizacije).

Izgleda da ravnatelj ArTuković nije čuo za Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu koji se baš ne bi slagao sa tim njegovim potezom.

Ma da.

Što će nam ljudska prava kad imamo križeve.

IZVOR: ezadar.hr

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

16. 1. 2010. u 12:42

8 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dobar text; naslov me baš nasmijao. 😆

  Jednostavno rješenje za ravnatelje koji žele križeve po školama: kandidirajte se za postati ravnatelj neke od Kaptolovih privatnih škola!

  Inače, ako sam dobro shvatio, nije čak niti riječ o križu, već o raspelu, dakle živopisnom prikazu brutalnog ubijanja ljudskog bića. Tako prikladno za zdrav psihološki razvoj djece u društvu koje – zanimljivo – svakim danom ima sve veći problem maloljetničkog nasilja…

  Charon l'Cypher

  16. 1. 2010. at 14:27

 2. Ajme, i to čovjek koji je završio fiziku… A ja mislio da su kao fizičar pametniji 😦
  Ustvari kad pogledam i vidim da je većina mojih profesora podržalo Tuđmana na izborima, počinjem sumnjati u njihovu “prosvjetljenost”…

  Osobno, nadam se, iako sumnjam da će se to provesti, da bu Josipović probal natjerat nekako ove iz sabora i vlade da naprave reviziju prokletog Vatikanskog sporazuma! Prvo: ja koji nisam vjernik, ni moji starci koji ne idu u crkvu i ne koriste njihove ‘usluge’, ne bi trebali dati njima preko poreza ni lipe. Ko voli nek izvoli! Drugo: vjeronauku je mjesto u crkvi, ne u školi. Ako se želi učiti o teologiji, nek obavezno uvedu filozofiju u škole. Barem će djeca imat nekaj korisno od tog.
  Dosta mi je očitog uplitanja crkve u svaki aspekt državne vlasti, ali i osobnog života! Di je tu sekularna država? Ja ju baš i ne vidim…

  dingo_bastard

  16. 1. 2010. at 18:52

 3. “Ranko Artuković nije jedini zadarski ravnatelj koji je u školu postavio križ. To je učinio i Rade Šimičević, ravnatelj gimnazije Vladimir Nazor.

  ‘Ako se donese zakon koji to zabranjuje, kao državni službenik ću ga poštovati i skinuti križ, a u protivnom će ostati! Ne vidim razloga zašto križ, kao i u svim katoličkim zemljama, ne bi bio istaknut’, izjavio je Šimičević prije nekoliko mjeseci.”

  Slažem se s Šimičevićevom tvrdnjom kako nema razloga da u katoličkim zemljama ne bude istaknut križ. E sada ostaje problem kako njemu i sličnima objasniti da Hrvatska nije katolička zemlja (ako to još nisu sami shvatili, posebno nakon predsjedničkih izbora).
  Ako se ne varam, osim Svete Stolice, od europskih država jedino bi se Malta mogla nazvati katoličkom zemljom jer je tamo rimokatoličanstvo definirano kao državna religija.

  Ajgor

  16. 1. 2010. at 20:46

  • ‘Ako se donese zakon koji to zabranjuje, kao državni službenik ću ga poštovati i skinuti križ, a u protivnom će ostati! Ne vidim razloga zašto križ, kao i u svim katoličkim zemljama, ne bi bio istaknut’, izjavio je Šimičević prije nekoliko mjeseci.”
   Zar Ustav nije zakon?

   Charon l'Cypher

   17. 1. 2010. at 4:14

 4. A što se čudimo kad saborski zastupnik, pravnik po profesiji, inače osoba vrlo sumnjivog morala, kad su ga pitali o križevima u javnim ustanovama, odgovara da ne treba baš inzistirati na provođenju zakona?! Ili nešto u tom stilu, ne sjećam se sad točno. Naravno da je to zeleno svjetlo ovakvim samozvanim križarima.
  Dodatni je problem što križari na vrlo čudnovat način interpretiraju Ustav. Odvojenost crkve od države po njima se ne kosi s njihovim tvrdnjama da je Hrvatska “katolička zemlja”.Po njima u zakonu mora izričito pisati da je zabranjeno isticanje vjerskih obilježja u državnim institucijama, da bi shvatili. A i kad bi takva stavka stajala u zakonu, ne sumnjam da bi se našao neki pametnjaković koji bi tvdio da križ baš i nije samo vjersko obilježje nego znak “našeg” identiteta i sl. Već sam na više mjesta čula ili pročitala takvo briljantno tumačenje zakona.

  Ja

  17. 1. 2010. at 18:30

 5. Jedan od načitanih pobornika katoličke talibanizacije i obilaženja ustavnih principa, preciznije Šimičević, je HDZ-ov ravnatelj gimnazije koju sam i sam nekada pohađao, a ovaj Artuković, inače prijateljev bivši profesor fizike, očito ne može pobjeći od prezimena. Ne pada jabuka daleko od stabla.

  Taj dvojac, koji zdravu pamet ne bi ni pronašao u šumećim tabletama, sramoti već načetu reputaciju nas razumnih zadrana.

  I jednom i drugom ću osobno kupiti kartu za Antarktiku…zapravo, kad bolje razmislim, ne želim da nagrđuju tamošnje prirodne ljepote.

  Boki

  17. 1. 2010. at 19:56

 6. Evo još malo bisera:
  “Karlovački čelnici, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova te osnovnih škola idu na trodnevni seminar u samostan na Buškom jezeru u BiH .
  Bit će to ovaj tjedan, od srijede do petka, kada će sudjelovati na stručnom usavršavanju pod nazivom ‘Integralno izrastanje i posao, vještine komuniciranja’ u samostanu i duhovnom centru ‘Karmel sv. Ilije’ u općini Tomislavgrad.
  O komunikaciji, poslovnoj etici, odnosu prema suradnicima i korisnicima, odnosno, građanima i drugim temama učit će ih Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti i o. Jakov Mamić s Katoličko-bogoslovnog fakulteta .
  Odlazak na ovo stručno usavršavanje najavili su iz karlovačke Gradske uprave, no tko snosi troškove sudjelovanja i trebaju li, primjerice, polaznici te dane koristiti godišnji odmor ili se ‘računa’ da su na svojim radnim mjestima, iz Grada nisu precizirali.”

  http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/11-1-2010/celnici-i-direktori-na-seminar-u-samostan

  Danas su pojašnjeni troškovi:
  “Karlovački gradski čelnici, pročelnici, direktori i ravnatelji na seminare će odlaziti kontinuirano, a ovaj trodnevni u samostanu u Hercegovini koštao je 588 kuna po osobi.
  Za njih 47 -ero troškovi su plaćeni iz gradskog proračuna, odnosno, tvrtki i ustanova – rečeno je na današnjoj pressici u Gradskoj upravi.”

  http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/18-1-2010/na-seminare-ce-se-kontinuirano-odlaziti

  Ajgor

  18. 1. 2010. at 20:35


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: