Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Nevjernici pomažu

leave a comment »

Nevjernici pomažu - banner

Fondacija Richarda Dawkinsa za razum i znanost osnovala je zakladu Nevjernici pomažu pod geslom “pomoć za tragediju na Haitiju i nadalje“. Prijevod poziva donatorima donosimo u cijelosti:

15. siječnja 2010.

Potaknuti stravičnim patnjama na Haitiju, Fondacija Richarda Dawkinsa za razum i znanost (RDFS) otvorila je bankovni račun i omogućila plaćanje putem PayPala kako bi prikupili donacije za nereligijske humanitarne organizacije. Ovaj novi račun glasi na ime Non-Believers Giving Aid (Nevjernici pomažu), a sav prikupljeni novac bit će utrošen za pomoć unesrećenima.

Očita je hitna potreba za pomoć unesrećenima na Haitiju i sav novac prikupljen ovim pozivom poslužit će toj svrsi, ali ovaj novi račun bit će otvoren i dalje kako bi poslužio i za buduće hitne slučajeve. Jasno je da već postoje mnogi načini za doniranje humanitarnim organizacijama, no doniranje kroz Nevjernici pomažu nudi neke prednosti:

1. 100% Vaše donacije bit će upućeno humanitarnim organizacijama – čak ni PayPal naknade neće biti oduzete od donacija, jer će Richard (Dawkins op.p.) osobno donirati iznos za pokriće tih troškova (ograničen na 10000 USD). To znači da će više Vašeg novca stići ljudima u nevolji.

2. Donirajući putem Nevjernici pomažu, pomažete suprotstavljanju skandaloznom mitu o tome kako samo oni koji su religiozni brinu o drugim ljudima.

Ne treba posebno naglašavati da će Vaše donacije biti upućene isključivo organizacijama koje ne iskazuju vjersku pripadnost. U slučaju Haitija, dvije organzacije koje smo odabrali su:

Koristeći padajući izbornik možete odlučiti kojoj od ovih dviju organizacija želite uputiti Vašu donaciju, ili ćemo Vašu donaciju podijeliti podjednako između njih.

Popovjednici i teleevanđelisti, mule i imami, često gotovo da se naslađuju nad prirodnim katastrofama, prezentirajući ih kao kaznu za ljudske grijehe ili za ‘sklapanje ugovora s vragom’. Potresi i cunamiji nisu uzrokovani grijehom, nego tektonikom ploča, a tektonske ploče, kao i sve ostalo u fizičkom svijetu, su potpuno ravnodušne prema ljudskim poslovima i nažalost ravnodušne prema ljudskim patnjama. One koji razumiju ovu stvarnost, ponekad se optužuje za ravnodušnost prema tim patnjama. Naravno, istina je potpuno suprotna: mi se ne skrivamo iza ideje da će zemaljska patnja biti nagrađenja nebeskim rajem, niti se nadamo nebeskoj nagradi za našu velikodušnost – spoznaja da je ovo jedini život koji imamo čini našu potrebu da olakšamo patnje još hitnijom.  Mit da je samo religiozne uistinu briga održava se ponajviše zbog činjenice da oni uglavnom ne doniraju kao individualci, nego kroz crkve. Nasuprot tome nevjernici doniraju kao osobe – mi nemamo crkve kroz koje možemo donirati kolektivno, nemamo crkve koje će nakupljati statistike kompetitivne velikodušnosti. Nevjernici pomažu (blago rečeno) nije crkva, ali daje lagan način nereligioznima da pomognu onima kojima je pomoć nužno potrebna, dok istovremeno prokazuju kao laž tvrdnju da trebate Boga da biste činili dobro.

Bilo da ćete to učiniti klikom na PayPal gumb,  čekom ili direktnim bankovnim prijenosom, molimo Vas pomozite nam pomoći ljudima koji pate na Haitiju.

Uputiti donaciju i dobiti dodatne informacije možete na stranici http://givingaid.richarddawkins.net/

Written by kakamars

17. 1. 2010. u 23:14

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: