Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Pomoć “siromašnima”

leave a comment »

Situacija je dramatična. Stanje se toliko pogoršalo da je najnoviji apel za pomoć bio neizbježan.

Mislite da govorim o tragediji na Haitiju?

Ne.

Govorim o financijskoj tragediji Vatikana.

Dok se oko nas mnoge firme zatvaraju zbog stečaja i mnogi radnici ostaju bez posla, mudri vatikanski kardinali neće sigurno ostati bez posla niti će staviti ključ u bravu svoje firme. Za njih je izlaz iz financijske krize – žicanje.

Vatikanski dug za 2008. godinu je porastao na 15 milijuna eura, dok su novčani prilozi vjernika dosegnuli 75 milijuna dolara što je lagani pad u odnosu na 2007. (možda su neki dali novac organizacijama koje de facto nešto korisnog i rade).

Stanje nije samo alarmiralo kardinale, koji su istaknuli “pastoralnu potrebu da privuku veću pozornost vjernika prema crkvenim ustrojima koji pružaju opće usluge”, već se i papa potrudio da pošalje svoj apel vjernicima kako bi ovi dublje posegnuli u svoj džep.

Nije na odmet napomenuti kako Vatikan ima svoju financijsku ustanovu, raspolaže vrijednim nekretninama, sklapa ugovore s državama te siše iz njihovog proračuna i uz sve to, za svoje usluge ne plaća nikakav porez. Potrebu za novcem opravdavaju time da se taj novac ulaže u karitativne svrhe, što je čista laž jer se od tih silnih sredstava samo 20 do 30% koristi za opće dobro. A treba se i zapitati kakvo je to opće dobro koje obuhvaća širenje gluposti u vezi štetnosti kondoma po Africi te pokrštavanje siromaha za komad kruha. Najveći dio kolača ide na komotan i lagodan život klera.

Čudno. Zar se nisu oni zavjetovali na siromaštvo i služenje drugima? (TM by Jesus Christ) Očito jedino siromaštvo protiv kojeg se Crkva bori je njeno vlastito, dok joj se istovremeno ne gadi isto širiti i hvaliti (naravno, kod drugih).

Lako je propovjedati kako treba biti skroman. Ali je teško pasti s konja na magarca.

Ili sa Pradinih cipelica na šlape s placa.

IZVOR: business.hr

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

26. 1. 2010. u 10:48

Postano u Financije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: