Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Vive la France!

leave a comment »

Najnovija lekcija o tome što znači biti sekularna država dolazi nam iz Francuske.

Francusko parlamentarno tijelo, odnosno 32 narodnih predstavnika, objavilo je stručnu preporuku za budući zakon o burki ili nikabu u Francuskoj. A ako zakon bude slijedio preporuku, uskoro će u Francuskoj biti zabranjeno nošenje burke na javnim mjestima kao što su škole, bolnice, javna transportna sredstva i uredi državne uprave. Žene koje se skroz pokrivene pojave u uredu državne uprave ne bi trebale dobiti radnu vizu, dozvolu za boravak i francusko državljanstvo. Parlamentarno tijelo koje obuhvaća ljevicu i desnicu jednostavno je došlo do zaključka da se nošenje burke protivi vrijednostima Republike.

Zakon se za sada neće odnositi na pješake na francuskim ulicama i posjetitelje trgovačkih centara, no vjerojatno će i ta opcija proći čim se u vezi iste izjasne  sudovi.

“Nošenje takvog vela je samo vrh ledene sante. Iza njega se skrivaju skandalozne prakse.”,

izjavio je komunistički zastupnik Andre Gerin, istaknuvši kako će se boriti protiv onih koji pokušavaju uvesti rasističku vrstu fundamentalizma i sektarijanizma u Francusku.

Što o tome misli narod pokazala je anketa u kojoj se 57% stanovništva izjasnilo protiv nošenja burke. Iako, po državnim podacima, burku u Francuskoj nosi 1900 žena, što je kap u moru države sa najbrojnijom muslimanskom manjinom u EU, ovim odlukama Francuzi daju do znanja da sekularnost i nepovredivost države vrijede za sve – u Francuskoj Predsjednik ne priseže na Bibliju, u školskim priredbama nema mjesta božićnim pjesmama ili predstavama o rođenju Isusa. Pa ako u državi u kojoj je većina stanovništva katoličke vjeroispovjesti nema mjesta za katoličku praksu, nema mjesta ni za običaje drugih religija.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ističe:

“Burka nije dobrodošla u Francuskoj. Burka se ne može tolerirati u zemlji koja sebe vidi kao predvodnika na polju ljudskih prava.”

“To je hodajući zatvor .”,

izjavio je, pak, Andre Gerin.

Sklona sam složiti se s njim.

Može bilo tko reći da mnoge žene nitko ne sili, a svejedno nose burku. Da, to čine jer smatraju da su jedino tako zašićene i da jedino tako čuvaju svoju čast (iako je ženska čast, odnosno netaknuti himen sinonim za mušku čast – koju veliku moć ima taj komadić kože!). Mnogim ženama koje svojevoljno biraju burku taj je izbor jedini način za opstanak unutar maskilistički ustrojene zajednice, jedini način da za sebe pronađu mizerno mjesto unutar te iste zajednice u kojoj glavnu riječ vode muškarci.

Alah nije rekao da žene moraju biti zamotane kao sarme, već skromno odjevene. To što se neki napaljeni mužjaci ne mogu suzdržavati zbog samog pogleda na ženu više govori o njihovoj pohoti nego o ženinoj časti.

Naravno, kao što je 2004. zabrana nošenja marame u francuskim školama uskovitlala prašinu ni ovaj prijedlog zakona neće proći bez oprečnih mišljenja i komentara.

Sve Francuze koji se protive zabrani nošenja burke trebalo bi podsjetiti na osnovne principe njihove Republike, “Liberte’, Egalite’, Fraternite”” (sloboda, jednakost, bratstvo) i da ih je tokom Francuske revolucije, koja je temelj moderne Europe, simbolizirala žena, baš kao što žena simbolizira njihovu domovinu.

I gle li slučaja, ona je bez burke.

IZVOR: Jutarnji List

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

27. 1. 2010. u 14:26

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: