Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Na rubu znanosti

9 komentara

Jedna od uobičajenih metoda borbe protiv konkurencije (tržišne, političke, «ljubavne» …) je otkrivanje protivnikovih slabih strana i isticanje vlastitih prednosti.
Ali kada se kritiziranje tuđih slabosti svede na ono u čemu je i vlastita najveća slabost, e onda se dobije groteska!

Upravo je takav članak «Katolički pogled na ‘šenkovečki Hogwarts’».

Autor komentara je dr.sc.fra Josip Blažević, a objavljen je povodom …

… skandala koji je izazvala ravnateljica OŠ „Petar Zrinski“ u Šenkovcu Zvezdane Treska koja je u školi postavila uređaje „Atlanta“ tvrtke D & B d.o.o. hrvatskog radiesteziste i bioenergoterapeuta prof. Darka Maltara, dipl. ing. strojarstva, za čije usluge mu je isplatila oko 100.000 kuna …

Evo kako fra Blažević kirurški precizno i učinkovito secira cijeli slučaj:

… prije svega napominje da je udruga HUPED, čijim certifikatom Maltar želi dokazati “znanstveno utemeljenje” svog uređaja, krovna je organizacija koja nekritički okuplja sve moguće alternativce, čiji je član i Darko Maltar, ali koja nema nikakav akademski niti znanstveni kredibilitet.

Bez ikakve je znanstvene osnove Maltarova tvrdnja da je radiestezija „prva i najstarija čovjekova znanost,’znanost koju je Bog dao čovjeku’

Ovdje treba pribrojiti i Maltarovo opetovanje da njegovi uređaji liječe ne samo tijelo nego i duh.

… nakon čega fra Blažević efektno matira Maltara:

Bolest duha, prema kršćanstvu, svoj uzrok ima u grijehu, te ga ne može iscijeliti nikakav talisman, nego samo Isus Krist koji je naše grijehe na sebe uzeo…

… kršćanska demonologija uči da je sotona osobno i duhovno biće kojega je porazio Isus Krist. Zaštiti se od njega možemo opiranjem grijehu i sakramentalnim životom a ne talismanima protiv negativnih („G“) energija

O ravnateljici škole:

«Ravnateljica, definitivno, ili nije ozbiljno upoznata s radom gosp. Maltara, ili je stvarno povjerovala njegovom iracionalnom svjetonazoru. …»

… a na kraju fra Blažević obzanjuje i svoje crne slutnje:

“Nakon „Joge u svakodnevnom životu“ koja se pokušala probiti u školske klupe, sada radiestezije i bioenergije, što je slijedeći korak?” Škola, koja bi po svojoj naravi trebala biti prva bojišnica protiv pseudoznanosti zloupotrebljava se u svrhu njezinog promicanja, zaključuje fra Josip Blažević i pritom koristi priliku za poantiranje:

„Izbacivanje“ križeva iz javnih ustanova (i škola) doista prijeti da od naših škola napravi Hogwarts!”

(Crkva inače u Harryu Potteru /Hogwarts/ prepoznaje jednog od svojih najvećih i najljućih neprijatelja … zaista presmiješno čime odrasli ljudi mogu biti opsjednuti.)

Da bi znanstvenocrkvena komedija bila potpunija, pobrinuo se poznati znanstvenik Davor Pavuna . Osim neospornih rezultata koje je postigao u okviru svoje znanstvene specijalnosti, on je poznat i kao katolik koji se ne ustručava javno artikulirati svoje vjerničke stavove.

Predrag Lucić osvrće se u Novom listu na detalj iz najnovijeg Večernjakovog feljtona o Zlatku Sudcu:

Davor Pavuna, hrvatski fizičar svjetskoga glasa i domaćega razglasa, udijelio je svoje milosrdne pljuske svim hrvatskim katolicima koji ne vjeruju da se estradni stigmatik može istodobno pojavljivati i u avionu i na sprovodu, da može lebdjeti kao pero i svijetliti poput neonke. »Nemojte se čuditi ako Sudac počne prolaziti kroz zidove kao Isus. To je u fizici moguće, ali konzumeristički kvazikatolicizam u to će sumnjati. Naš prosječan čovjek nije shvatio nauk Isusa Krista i zašto onda Sudac ne bi levitirao?!« – zaključuje Pavuna svoju vjeronaučnu lekciju onima »koji stalno obožavaju krive bogove i zato im je Sudac problem«.

Nije mi jasno zbog čega je Pavuni važno mišljenje konzumerističkih kvazikatolika ako svoje teze može znanstveno objasniti?! U tom će slučaju i iz mene istjerati crv sumnje iako nisam sumnjičav konzumeristički (kvazi)katolik.

Iako prevladavaju elementi komedije, cijela priča ipak je bliža tragikomediji. Naime, za tragičnost su se pobrinula tri lika:

1. ravnateljica javne odgojno obrazovne ustanove koja troši javni novac na besmislice;

2. fra Blažević kao predstavnik institucije koja ima neograničeno pravo u javnim odgojno obrazovnim ustanovama širiti svoj tzv. nauk koji se ničime ne razlikuje od praznovjerja koje osuđuje;

3. Davor Pavuna koji ne koristi svoj autoritet za promicanje znanstvenog pogleda na svijet već čini upravo suprotno.

Bitno je i mjesto zbivanja radnje: tzv Zemlja Znanja.

(naglasci tj. boldanja u citiranim tekstovima su moji)

Written by Ajgor

5. 2. 2010. u 20:06

Postano u Znanost

Tagged with , ,

9 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Priznaj da ti je bilo teško gurnuti ovo samo pod “Znanost”, a ne i pod “Zabavu”. 😆

  Charon l'Cypher

  5. 2. 2010. at 20:36

 2. Pavuna je očiti dokaz da su fizičari puknuti na ovaj ili onaj način 😆

  Joj tak bum i ja završil XD (samo na onaj drugi način, ne religiozni :p)

  dingo_bastard

  5. 2. 2010. at 20:45

  • Ti ćeš više na Paarovu stranu ludila? 😛

   Charon l'Cypher

   5. 2. 2010. at 21:37

   • Ne on je isto ko i Pavuna… Prošle god. mi se uvod u kvantnu više činil kao uvod u fizikalnu teologiju :S
    Pokušao je usporediti sveto trojstvo s relacijom neodređenosti…

    Mislim meni je on cool i fora je slušati kak priča priče (nije bilo samo teologije, bilo je tu i priča o sukobu Einstein-Bohr na zanimljiv način :D, te dosta o biofizici – tim se trenutno bavi).

    Mislim da kad napišeš preko 400 znanstvenih članaka iz gotovo svakog područja fizike, iscrpiš teme i moraš pustiti da mašta vodi ^^.

    dingo_bastard

    6. 2. 2010. at 9:57

 3. Paar je trenutno u Hrvatskoj jedan od najvećih zagovornik teze da su vjera (religija) i znanost komplementarne, a to je u posljednje vrijeme vrlo popularno u Crkvi, čak je ušlo i u vjeronaučne udžbenike. Paar se pri tome trudi u potpunosti amnestirati Crkvu od “grijeha” koje je počinila uplićući se u znanost. Da ne duljim, evo jedan zgodan intervju: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_interview.html?news_ID=3850
  Paar u intervjuu govori o falsificiranju povijesti o odnosu znanosti i Crkve. Meni o odnosu Crkve i znanosti dovoljno govori postojanje Index Librorum Prohibitorum – to valjda nije falsifikat.
  Pa ako sam već i učio falsificiranu povijest, dovoljno je osloniti se na sadašnja saznanja: žestok otpor koji je papa pružio istraživanju matičnih stanica (i djelomično u tome uspio); negiranje znanstvenih dokaza o učinkovitosti kondoma u zaštiti od AIDS-a; stav prema MPO… U tom kontektstu nekako mi je lakše povjerovati da je Crkva bila kočničar znanosti, a ne strojovođa.
  Za kraj evo jedna Paarova izjava iz onog dijela intervjua u kojem govori o trećem razdoblju odnosa znanosti i vjere:
  “Nema apsolutnog vremena i apsolutnog prostora! U tom slučaju, mnogi se svjetski znanstvenici danas u tome slažu, odnos znanosti i vjere je komplementaran.” Ne mogu shvatiti kauzalnost relativizma i komplementarnosti znanosti i vjere?!

  Ajgor

  6. 2. 2010. at 16:35

 4. Vezano na Paara – kaj god – nek se drži onoga u čemu je stručan.

  A što se tiče aluzija na Harry Pottera – žalosno je da djeca mogu bolje razlikovati maštu od stvarnosti nego odrasli.
  Ali valjda da znaš razliku ne bi bio svećenik;))

  tomsescu

  7. 2. 2010. at 9:35

 5. Ovu situaciju gdje katolička crkva nekoga optužuje za iracionalnost usporedila bih s razgovorom koji sam načula u tramvaju.
  (razgovor 2 mlade žene, obje na rukama imaju one kičaste narukvice s marijom, križevima koje izgledaju kao da su ispale s nekog meksičkog proštenja):
  prva: Joj, sutra mi dolazi cura za masažu doma, ali imam problem.
  druga: A kaj?
  prva:pa starci su protiv toga da ona dolazi kod nas doma.
  druga:zašto?
  prva: zato kaj je jehovin svjedok, a starci kažu da je najbolje ne družit se s takvima, jer vjeruju u gluposti.
  ja (susprežem se da ne prasnem grohotom u smijeh)

  Rugala se sova sjenici!

  astounded

  8. 2. 2010. at 18:11

  • Hahaha, predobro, ja bih umro od smjeha!

   dingo_bastard

   8. 2. 2010. at 21:44

 6. […] a comment » U komentarima uz tekst Na rubu znanosti spomenut je akademik Paar i njegov intervju Glasu koncila u kojemu je naširoko objašnjavao […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: