Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Pročišćenje usta poganih

3 komentara

Sjećate li se priče o Anti Zovku, svećeniku koji je prošle jeseni održao Očenaš na svečanosti u (državnoj) školi, te potom objasnio djeci kako ih nitko (pa niti njihovi roditelji) ne voli kao Bog? Tu vijest smo tada preuzeli od Novog lista.

Imenovanom župniku se nije svidio tekst novinarke, pa je odlučio javno organizirati misu ili molitvu “za preobraćenje novinarke Ingrid Šestan i Novog lista”:

Objaviti javni poziv na web stranicama i pozvati župljane da dođu moliti za moje obraćenje doživljavam kao poziv na javni linč pod okriljem svete mise – revoltirana je Ingrid Šestan

RIJEKA – Nemalo iznenađena i uznemirena ostala je novinarka Novog lista Ingrid Šestan kada je u prašumi internetskih informacija svoje ime našla na web stranici riječke župe Sv. Ane na Gornjoj Vežici i to u kontekstu u kakav sama sebe nikada ne bi stavila.

Na toj stranici je u rasporedu župnih događanja upisana, naime, i informacija da se 15. rujna prošle godine, na blagdan Gospe žalosne, u kapeli Sv. Ane ili služila misa ili održala molitva »po nakani za obraćenje novinarke Ingrid Šestan i Novoga lista«.

Poziv na preobraćenje novinarke Ingrid Šestan i Novog lista

Srećom, župnik je dovoljno duboko uvjeren u ispravnost svog postupka da je spremno odgovorio na pitanje novinara o navedenom događaju:

Od župnika Ante Zovka tražili smo odgovor na pitanje što ga je motiviralo na takav postupak – da služi misu »za obraćenje« novinarke i Novog lista. I odgovor je bio »doista obrazložen«.

– O tome ne želim davati nikakve izjave, bilo je jedino što nam je jučer u telefonskom razgovoru kazao.

Riječka je nadbiskupija ipak bila nešto komunikativnija:

Nasuprot Zovku, izjavu o ovoj njegovoj gesti promptno smo dobili od Danijela Delonge, voditelja Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.– Svećenikova je dužnost moliti za žive i mrtve i u tom kontekstu vlč. Ante Zovko nije ništa pogrešno učinio.

Možemo pretpostaviti da se našao povrijeđen pisanjem spomenute novinarke u Novom listu pa je u kršćanskom duhu negativne emocije odlučio utišati molitvom.

Ipak, s obzirom na cjelokupni kontekst događaja, mogao bi se steći dojam da se u tom činu odražava nedovoljno ozbiljan pristup molitvi i misnoj nakani.

Cilj molitve nije stvaranje nesloge, nego zajedništva, izjava je nadbiskupijskog Ureda za odnose s javnošću.

Mene tu živo zanima kako bi nadbiskupija reagirala na objašnjenje u stilu “Đavolopoklonističkim svećenicima je dužnost moliti za žive i mrtve i u tom kontekstu vlč. Đavolije Vražić nije ništa pogrešno učinio kad se Vragu molio za vlč. Antu Zovka i mons. dr. Ivana Devčića” (disklejmer: nemam pojma mole li se đavolopoklonici i kakve su dužnosti njihovih svećenika).

U svakom slučaju, arogancija iz doba nasilonih pokrštavanja nije niti popustila, a kamoli nestala.

Prozvana novinarka na sljedeći je način komentirala događaj:

– Malo je reći da sam se zgrozila kada sam shvatila da je vlč. Zovko služio misu za moje obraćenje.

Smatram da me je povrijedio ne samo kao vjernika, nego i kao čovjeka, jer odakle mu pravo da sudi o meni i procjenjuje da li mi je potrebno obraćenje.

Diranje u moj ili bilo čiji privatni život smatram kršenjem temeljnih ne samo ljudskih, nego i ustavnih prava.

Velečasni ne zna ništa o meni pa ni koje sam vjeroispovijesti i jesam li uopće vjernik i kakav, revoltirano je sve to komentirala kolegica Šestan i sama pretpostavljajući da je svećenika Zovka isprovocirao njezin spomenuti tekst.

– Samo sam radila svoj posao i iznijela stav roditelja koji su ostali začuđeni kada su shvatili da na svečanosti primanja prvašića moraju moliti Očenaš i kada su čuli da vlč. Zovko poručuje djeci da ih Bog voli više nego roditelji.

Smatram da sam svoj posao korektno odradila, jer pružila sam priliku i vlč. Zovku da iznese svoj stav o tom događaju.

Međutim, to ne mogu reći i za njega, jer objaviti javni poziv na web stranicama i pozvati župljane da dođu moliti za moje obraćenje doživljavam kao poziv na javni linč pod okriljem svete mise.

Nezadovoljstvo mojim pisanjem mogao je izraziti reagiranjem na tekst, a ne javnim prozivanjem mene kao osobe kojoj je potrebno obraćenje samo zato što sam napisala ono što se dogodilo, zaključila je Šestan.

Ne bi bilo prvi put da neki vjernik nasilno odreagira i pokuša baseball palicom ili sličnim vjerskim pomagalom preobratiti povampirenu novinarku, tako da njeno viđenje ovog poziva kao poziva na linč uopće ne smatram pretjeranim.

No, u konačnici, mi ovdje rogoborimo samo zato jer smo ljubomorni što nema ni misa ni molitva za preobraćenje Irreverent Impietyja i njegovih autora.

Izvor: Novi list; slika preuzeta od Indexa. Hvala Neli na linku… trebat će i za nju jedan termin kod vlč. Zovka. 😈

Written by Charon l'Cypher

25. 2. 2010. u 17:01

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”No, u konačnici, mi ovdje rogoborimo samo zato jer smo ljubomorni što nema ni misa ni molitva za preobraćenje Irreverent Impietyja i njegovih autora.”

  Nisu se molili za vaše preobraćenje jer niste platili 😆

  dingo_bastard

  25. 2. 2010. at 17:10

 2. OK je moliti za druge, ali kada ta molitva ide za “tvoje neprijatelje” to je znak da je to nesto osobno. Ali pustimo to, ima puno zlocestijih ljudi u ovoj drzavi, gdje su oni na popisu? Ili nisu uprli prst u Crkvu na niti jedan nacin (citaj: njima ne pada na pamet da se bave takvim stvarima) pa u daljnjem kontekstu oni i ne zasluzuju preobracenje.

  nomad67

  25. 2. 2010. at 17:10


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: