Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Kriminalizacija nemarnih inkubatora

2 komentara

Utah je jedna od konzervativnijih američkih država, poznat i kao mormonska država (to su oni koji imaju više žena, ali ne d’o Bog da neka žena ima više muževa!). Naravno, tamo su pobačaji ilegalni. Jedna žena koja je željela pobaciti, dosjetila se jadu i platila nekom tipu $150 da ju premlati kako bi došlo do spontanog pobačaja.

Odgovor pravovjernog Utaha nije trebalo dugo čekati: donijeli su zakon (koji trenutno čeka potpisivanje kod guvernera) po kojem će spontani pobačaji koji su djelo “namjernog, nemarnog ili nepažljivog djela” biti – kriminalno djelo jednako abortusu. Kazna? Doživotna robija (ipak je to za njih umorstvo s predumišljajem). Ne, nisam se prebacio na Iran/Pakistan/Ugandu/… još uvijek smo u Americi!

Kako je lijepo primijetila Anna North na Jezebelu, to znači da žena može biti kažnjena – ponavljam: doživotnom robijom – ako zaboravi u autu staviti sigurnosni pojas ili ako padne niz stepenice. I nemojte misliti da je riječ o pretjerivanju: žena u Iowi je bila optužena za “pokušaj feticida” upravo zbog pada niz stepenice. Od presude ju je spasila činjenica da još nije ušla u treći trimestar trudnoće, no novi zakon u Utahu ne postavlja vremenska ograničenja.

Demokrati, koji su – naravno – u takvoj državi sitna manjina, pokušali su amandmanom ukloniti “nemar”. Po meni, poprilično su dobro to argumentirali: ako je trudna žena žrtva obiteljskog nasilja i pobere batine od muža, te mu se nakon liječenja vrati (a to je, na žalost, kod obiteljskog nasilja uobičajena praksa) i on ju opet prebije, pa ona pobaci, također će piti kriva za abortus uzrokovan nemarnim ponašanjem. Ja bih još dodao da će nasilni muž sigurno dobiti manju kaznu od nje (ako ga uopće kazne). Ne, konzervativci (čit. Republikanci) su amandman glatko odbili. Njima se baš sviđa hapsiti “nemarne žene”.

Poznato je da mnoge trudnoće (po nekim izvorima cca 25% njih) završi spontanim pobačajem. Hoće li sve te žene dobiti svoj dosje i biti kriminalno procesuirane? Hoće li Utah uvesti obavezne mjesečne provjere za sve žene, da se na vrijeme utvrdi koja je trudna?

Eh, da ne zaboravim… Utah je i država koja razmatra ukidanje obaveznosti posljednjeg razreda srednje škole, da bi uštedjeli oko $100 milijuna godišnje. Prioriteti na visini, nema šta…

Izvori: The Week, The Salt Lake Tribune

Written by Charon l'Cypher

28. 2. 2010. u 20:11

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ako sam dobro shvatio, moguć je još gori scenarij od ovoga koji su naveli demokrati u obrazloženju amandmana. Npr. trudna žena pokušava od oca nasilnika i silovatelja fizički zaštiti svoje poodrasle kćeri, pri tome pobaci i zbog nemarnog ponašanja završi na robiji. (?!) Ali neće kćeri tako izgubiti svoju zaštitnicu – o njima će se u svojoj beskrajnoj ljubavi brinuti Bog (koji se pobrinuo i za njihovu majku).

  I u pitanjima abortusa očituje se poznato katoličko licemjerje. Naime, obožavanje embrija/fetusa slijedi iz crkvene doktrine o pravu na život od začeća do prirodne smrti, ali striktno se pridržavaju samo prvog dijela rečenice. Crkva (a slijedom toga i vjernici) ne reagira na činjenicu da se organi za transplantaciju uzimaju od pacijenata koju još nisu umrli “prirodnom smrću” već je kod njih ustanovljena moždana smrt. U ovom slučaju Crkva prešutno prihvaća kriterij po kojemu čovjeka kao osobu određuju svijest i mogućnost samostalnog disanja, dok taj kriterij ne vrijedi npr. za jednu jedinu oplođenu jajnu stanicu.
  No znamo kako je Crkva oduvijek imala manje moralnih dvojbi u vezi s odraslim ljudima …

  A iz prijedloga o ukidanju obvezatnosti posljednjeg razreda srednje škole u kombinaciji s ovom zakonskom budalaštinom, akademik Paar bi možda mogao izvesti još poneki zaključak o komplementarnosti vjere i znanosti.

  Ajgor

  1. 3. 2010. at 10:19

  • Uz to što si naveo, primijetio bih i razna blagoslivljanja tenkova i drugih oružja, što mi je teško spojivo s propovijedanjem “prirodne smrti”.

   Charon l'Cypher

   1. 3. 2010. at 13:44


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: