Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Kako se katolička crkva prestala miješati u politiku

9 komentara

Proteklih gotovo dva desetljeća svjedočili smo sveprisutnosti Crkve u životu Hrvata. Crkvene velikodostojanstvenike (ili barem one malo manje dostojanstvenike, ovisno o važnosti prigode) mogli smo vidjeti uz predsjednike, premjere, ministre, gradonačelnike, predsjednike gradskih četvrti … Dolazili su blagosloviti auto ceste, škole, vrtiće, telefonske centrale, liftove. O, da, blagoslovili su i poštovanog nebiblijskog pretka u Krapini.

Trenutačno su se oglašavali kada bi neki političar blasfemično izjavio da je vjeronauku mjesto u crkvi, a ne u školi, za Mesićeve izjave imali su spreman arsenal i “trupe” svih rangova – od seoskih župnika do velikih mislilaca poput Rebića (Bozanić se nije nikada jasno izražavao, ali je u pripremi uvijek imao poneku protokolarnu packu koja je također bila vrlo jasna).

Glasno su izražavali svoje stavove o MPO, radu nedjeljom, pravima branitelja, abortusu. Posjećivalo se osumnjičene i osuđene ratne zločince. Tu i tamo održala bi se i misa za Poglavnika … uz znakovitu šutnju Kaptola.

Prije svakih izbora u medijima bi se pojavile vijesti o otovorenom agitiranju na misama, kandidate se vrlo prikladno primalo u posjete na visokoj razini.

I klerici su bili kritizirani od svojih neistomišljenika kako se petljaju u politiku gdje im nije mjesto. No čini se kako se nešto promijenilo.

Već tjedan dana Hrvatskom se kotrljaju razni prosvjedi – najviše se piše i gleda o štrajku glađu radnika splitske željezare i “seljačkoj buni”. I svakoga dana kad otvorim Jutarnji, Večernji, Index ili gledam vijesti na HTV-u, RTL-u, Novoj … tražim je li se negdje pojavio neki crkveni veliki ili možda samo manji dostojanstvenik.

Ne da bi davao političke izjave (ne daj Bože) ili da bi se svrstavao na nečiju stranu. Ne, mislio sam bi se svećenik među tim nevoljnicima mogao pojaviti tek onako ljudski, s nekom toplom porukom ili rječju utjehe. Seljaci su tradicionalno vjernici, možda da im se organizira neka misa na otvorenom. Ili da splitske štrajkaše glađu pokuša barem duhovno nahraniti.

Ne pišu mediji ni o tome da se na nekoj misi molilo za prosvjednike … ma ne s političkim stavom (da ustraju ili da ih Bog prizove pameti), nego da se ne razbole na hladnoći.

Do danas tako nešto još nisam vidio. Možda mi je to promaklo (ispravite me ako griješim) ili mediji tome ne pridaju pažnju ili to svećnici rade inkognito?!

Nekako mi se ipak čini da je Crkva shvatila da se radi o političkim prosvjedima i poslušala je glas javnosti kako se ne treba (baš uvijek) miješati u politiku.

Written by Ajgor

7. 3. 2010. u 20:44

Postano u Politika

Tagged with ,

9 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. A možda je njima (upravo okončana) “seljačka buna” predstavljala sukob interesa? S jedne strane najtvrdokorniji i najposlušniji dio tora, a s druge strane izdašni mecene koji taj tor šišaju dobrim dijelom i zato jer im Crkva u tome pomaže.

  Znam da ti je jasno, ali morao sam napisati… 😉

  Charon l'Cypher

  8. 3. 2010. at 7:06

 2. A i netko zlurad bi se mogao prisjetiti da usporedi koliko bi državu koštalo podmirenje obaveza seljacima, a koliko je koštaju npr. Vatikanski ugovori i što je pri tome važnije za opću dobrobit. Nezgodno bi to bilo pa se bolje ne miješati. Iako se, kako vidimo najhrabriji poput Miklenića, ni u ovim kriznim vremenima ne libe pozivati na solidarnost, skromnost i odricanje.

  Ja

  8. 3. 2010. at 18:16

 3. Neka me netko ispravi ako sam u krivu ali se ne sijecam da je itko od ovih vecih politickih igraca, institucija pa i ostalih seljaka ili sindikata u zemlji stao iza ovih govri u slavoniji. mislim da to na neki nacin govori koliko smo mi ustvari podijeljena zemlja u kojoj se doslovno svatko brine za sebe. zato su meni fora talijani ili francuzi, u njih kada je strajk, na ulici je sutra 10-15 mil ljudi, pa izidi ti sa njima na kraj i pokusaj im prodavat muda pod bubrege..mozda su ovi nasi davno odigrali “divide et impera”.

  nomad67

  10. 3. 2010. at 20:15

  • Daleko od toga da je Crkva jedini krivac za takvo stanje, no njihova gromoglasna šutnja itekako potiče stav “each man for himself”.

   Uostalom, tko od “vecih politickih igraca, institucija pa i ostalih seljaka ili sindikata u zemlji” proglašava sebe “moralnom vertikalom”? Ako si već uzimaju titulu, onda bi mogli uzeti i posao koji uz nju ide, ne?

   Charon l'Cypher

   11. 3. 2010. at 5:00

  • Nomad67, ovdje uopće nije riječ o politici, političkim igračima ili o karakteru prosvjeda. Riječ je o Crkvi kojoj su puna usta beskrajnog čovjekoljublja, a koje je transmisija još beskrajnije Božje ljubavi.
   Poanta je u tome da Crkva vrlo primišljeno bira gdje će se javno ukazati.
   Sve predizborne agitacije ili javne podrške nekome ili nečemu bile su manje ili više otvoreno u korist vlasti. Kad se iz oporbe prigovaralo radi petljanja u politiku onda se Kaptol branio time kako su pojedinci iz redova klera iznosili samo svoj privatni stav. No u ovom slučaju nitko od svećenika se nije usudio niti “privatno” posjetiti prosvjednike jer bi pojavljivanje mantije na takvom skupu moglo biti protumačeno kao davanje podrške prosvjednicima.
   Osim toga, kao što je primijetio Ja, nekome od revoltiranih seljaka možda bi palo na pamet postaviti i neugodna pitanja o financiranju Crkve.

   Ajgor

   11. 3. 2010. at 10:52

 4. dingo_bastard

  12. 3. 2010. at 17:36

  • Miklenić bi vjerojatno bio zadovoljan ovakvim timom:
   Predsjednik Republike – Joseph Ratzinger
   Premijer – Josip Bozanić
   Ministar obrane – Juraj Jezerinac
   Ministar prosvjete – Anđelko Kaćunko
   Ministar branitelja, obitelji – Ante Baković
   Guverner HNB – Mijo Gabrić
   Glavni ravnatelj HRT – Ivan Miklenić
   itd.
   🙂

   Ajgor

   13. 3. 2010. at 11:12

 5. nekako mi politika nikako ne ide ni u jednom kontekstu, umori me, ali znam da je neizbježna u našim životima 😦 i znam da određuje njegov ritam, ali ja je jednostavno ne volim… pozdrav 🙂

  naopako07

  15. 3. 2010. at 17:32

 6. […] prosvjedi seljaka, a istovremeno se odvijao i štrajk glađu radnika splitske željezare, pisao sam o tome kakav je stav zauzela Katolička crkva, samoproglašena moralna […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: