Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Crkva će plaćati porez

2 komentara

Prema novom zakonu vlada će tražiti od moćne i imućne Crkve da daje svoj doprinos s obzirom na žrtve koje podnosi prosječan radnik. Crkva, kao jedan od najvećih vlasnika najvrjednijih nekretnina u zemlji, do sada je bila oslobođena plaćanja poreza, premda država snosi troškove plaća svećenika.
Novi zakon za Crkvu predviđa plaćanje poreza po stopi od 20 posto na imovinu koja je u njezinu vlasništvu.

Ovo nije preuranjena prvotravanjska šala!

Ali radi se o Grčkoj. 😦

Kod nas do daljnjega stvari stoje ovako:

Crkvi od Hrvatske dvije milijarde kuna

Iako je nedavno otvoreno pitanje revizije međudržavnih ugovora s Vatikanom koji financijski pritišću Hrvatsku, posjet premijerke Jadranke Kosor Svetoj Stolici i obećanja dana Papinim suradnicima upućuju samo na jedno: do promjene kontroverznih “Tuđmanovih ugovora“ neće doći. Iako i u ugovoru o gospodarskim pitanjima sa Svetom Stolicom stoji da se taj ugovor mora mijenjati ako se promijene prilike u kojima je potpisan, prije svega gospodarske, Vlada je definitivno odustala od ikakve inicijative da se krene u reviziju tog ugovora.

Crkva u Hrvatskoj, naravno, ni ne pomišlja na to da sama predloži revidiranje ugovora – takve povoljne i financijski izdašne međudržavne ugovore sa Svetom Stolicom nema ni jedna druga katolička zemlja. …

Tako su u vodu pale najave traženja promjene ugovora, što je u posljednjim danima mandata zahtijevao predsjednik Stjepan Mesić, zatim nevladine udruge i pojedine političke stranke. Također, tijekom kampanje za predsjednika Republike i sadašnji je predsjednik Ivo Josipović govorio da bi se trebalo razgovarati o promjeni ugovora. No, u HDZ-u kažu − ne!
Poručuju tako da se svima treba uzeti, ali ne i Crkvi – za njih će uvijek biti novca.

Hrvatska ima razumijevanja za probleme u kojima se našla Sveta Stolica – kada krenu odštete za pedofiliju trebat će izdašni i pouzdani izvori financiranja …

Oglasi

Written by Ajgor

21. 3. 2010. u 9:55

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. A ja se ponado…

  dingo_bastard

  21. 3. 2010. at 10:39

 2. Sve se poklapa. Na portalu Glasa Debila naletim na Miklenićevu kolumnu koja nosi naslov “Država u službi bogatih”, a gdje se između ostalog navodi da “za bogate u današnjoj Hrvatskoj nema stvarnih vladinih ograničenja glede njihovih mjesečnih primanja” te da “je poznato da su hrvatske vlasti često vrlo popustljive prema predstavnicima krupnoga kapitala”.

  S druge strane, ZaMirZINE nas podsjeća:

  Da Crkva ne dobiva godišnje samo 300 milijuna kuna iz proračuna, zorno prikazuju i primjeri iz proteklih godina. Crkva je u 2008. dobila izravno iz proračuna 382 milijuna kuna, a gradovi i općine dali su još desetke milijuna kuna. Iznos se tako popeo i na pola milijarde kuna, a u sve treba pribrojiti i povrat nekretnina.

  Država je uistinu na strani bogatih i krupnoga kapitala. Miklenić ima definitvno pravo.
  Šteta samo što zaboravlja bogatsvo i privilegije institucije u čije ime redovito govori i piše.

  🙄

  Teomondo Scrofalo

  21. 3. 2010. at 11:49


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: