Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Krizno hodoČAŠĆENJE…

4 komentara

…na račun Proračuna, naravno.

Dok Grčka dere porez na popove, da bi se izvukla iz krize ili barem ublažila istu, Hrvatska svojim pijavicama plaća izlete. Za vrtiće, škole, bolnice, obećane poticaje i sl. para, naravno, nema.

Prenosimo vijest iz Business.hr-a:

Unatoč nedostatku novca koji ugrožava funkcioniranje Hrvatske vojske, Vojni ordinarijat i ove godine organizira 18. vojno hodočašće u Lourdes, piše Jutarnji list.

Oko milijun kuna iznosit će troškovi sedmodnevnog boravka u Lourdesu, a na put ide 155 službenih hodočasnika, i to u 20 autobusa i dva kombija. Troškove će iz svog budžeta platiti – MORH! Ovdje valja podsjetiti kako je odlukom ministra obrane lani zbog nedostatka novca više od polovice sastava brigada poslano kući, a ministar Branko Vukelić izjavio je kako “HV dijeli sudbinu države u krizi”.

Dobro li je vojni ordinarij biti…

List piše kako će osim službenog izaslanstva ići i 1000 hodočasnika koji sami snose troškove putovanja. U Lourdes kao članovi službene delegacije idu i predstavnici vatrogasaca i policajaca, te kompletan vojni orkestar od 65 članova. U službenoj delegaciji uz orkestar oružanih snaga RH, između ostalih će se naći i vojni ordinarij Juraj Jezerinac, potom generalni vikar msgr. Josip Šantić, te djelatnici vojnog ordinarijata.

Prema planu logističke i financijske potpore Ministarstvo obrane RH snosi troškove smještaja 155 službenih predstavnika u iznosu od 35.374 eura, a dnevnice za službeno izaslanstvo iznose 38.640 eura.

List piše i kako će još 4662 eura biti utrošeno na službene akreditacije, zajedničke fotografije, fotografije za arhiv, službene oznake i boravišne pristojbe.

Troškovi prijevoza još nisu prikazani u planu financijske potpore, no list pretpostavlja kako će iznositi oko 800 tisuća kuna.

Osamsto tisuća kuna da bi hrpa beskorisnih popova otišla na izlet! Koja smo mi bogata država… i kako lijepo nagrađujemo one koji nesebično s narodom dijele teret krize (ili barem tako sami tvrde).

Dodatak:

Tek sam naknadno skužio: ako je to osamnaesto vojno hodočašćenje, znači da smo mi te izlete financirali i u jeku Domovinskog rata, dok je prosječna plaća običnih smrtnika bila oko 200 maraka!

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

25. 3. 2010. u 12:44

4 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Moram priznati da mi je zabavno gledati i pratiti do kad će Hrvati, najveći katolici jugozapadno od Poljske šutke trpjeti uistinu goleme socijalne nepravde koje im se svakodnevno nanose u svakom segmentu života (potplaćeni uistinu potrebni državni zaposlenici – policajci, medicinske sestre, itd., penzioneri koji nakon 40 godina rada moraju čupati plastične boce iz kontejnera, radnici koji ne primaju plaće dok se žene direktora prešetavaju po društvenim događanjima u novim bundama, crkva koja je najveći pojedinačni zemljoposjednik koja i dalje gramzivo cvili za svojim “otetim” zemljištima i zgradama – kao da smo u srednjem vijeku). Do kad? Jer čak se i ovce pobune ako se pastir malo zaigra i postane pregrub. Hrvati su čini se nacija ultimativnih mazohista…

  astounded

  25. 3. 2010. at 13:01

 2. A ti sve gledaš kroz troškove! A što je s duhovnom obnovom? Evo jedna impresija s hodočašća 2008. godine:

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/zapovjednici-hva-za-vrijeme-hodocasca-u-lourdes-su-pijancevali-u-hotelu/394966.aspx

  Original je ovdje:
  http://www.hvidra-zagreb.hr/search.html?searchword=17.+Lourdes

  A u originalnom tekstu zanimljivo je uočiti kako je HVIDRA Zagreb za svoga “duhovnog vođu” tada tražila patera Vjekoslava Lasića. Poznato ime? Ako nije, ugooglajte “Vjekoslav Lasić misa zadušnica”.

  Ajgor

  25. 3. 2010. at 17:50

 3. Ne znam odakle bih počela komentirati taj link Ajgore. Prestrašno.

  astounded

  26. 3. 2010. at 10:54


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: