Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Riba smrdi od glave

5 komentara

Koliko je Crkva duboko zaglibila u skandale pedofilije pokazuje nam i najnovija vijest koju sa zgražanjem prenosi New York Times pozivajući se na službene dokumente slučaja: papa Benedikt XVI. je u svojoj kardinalskoj prošlosti znao za slučaj pedofilije i o tome – šutio.

Ne samo da se Ratzi davne 1962. pobrinuo da službenim dokumentom (Crimen Sollicitationis) obznani svakom svećeniku da su slučajevi pedofilije isključivo unutrašnja stvar Crkve, već se i pobrinuo da bude dobar primjer drugima i naputke iz dokumenta primijeni.

Riječ je o slučaju američkog svećenika Lawrencea C.Murphyja koji je u razdoblju od 1950. do 1974. radio u školi za djecu sa oštećenim sluhom na području nadbiskupije Milwaukee i tamo zlostavljao najmanje 200 dječaka, što je i sam priznao. Godine 1996. tadašnji je nadbiskup Milwaukeeja Rembert G.Weakland poslao dva pisma Kongregaciji za nauk vjere čiji je pročelnik bio kardinal Ratzinger i izvjestio je o cijelom slučaju. Nakon osam mjeseci odgovorio mu je kardinal Bertone i zatražio da se slučaj istraži. Naravno, tajno. Naravno, bez prijave vlastima. Bez policije, sudskog procesa i (eventualne) zatvorske kazne.

Proces je započet, no uskoro je i prekinut nakon što je Murphy pisao Ratzingeru da se obustavi proces protiv njega, jer je teško bolestan, već se pokajao za grijehe koje je počinio (po nekima je to dovoljno), a oni su i ušli u zastaru (grijeh može ići u zastaru???).

Umjesto da ga se kazni, Murphyja su samo prešaltali u drugu župu i opet je radio s djecom. Friško meso za starog gurmana 😉

Ipak, iako mu je pokajanje poslužilo kako bi zaustavio proces, Murphy je priznao jednom socijalnom radniku kako za počinjena zvjerstva ne osjeća kajanje.

I tako je Ratzinger sve ove godine čuvao tu tajnu i nikom ništa. Osim žrtvama, ali to je, očiti, sitnica. One nisu bitne. Bitno je da se, eto, odvratan zločinac izvukao nakon što je uništio oko 200 života i da se odustalo od kazne jer je, eto, bio star i bolestan.Da li bi se iz istih razloga odustalo od suđenja Hitleru? Nadam se da ne bi.

U svojem pastoranom pismu irskim katolicima Benedikt XVI. piše kako mu je žao za sve što su zlostavljana djeca pretrpila. Ističe kako je i sam Isus bio žrtvom nepravde i grijeha (možda je i njega silovao neki svećenik koji je prošao nekažnjeno :twisted:), no potrebno je i dalje moliti i vjerovati kako bi se žrtve mogle pomiriti s Crkvom i Crkva s njima.

Naravno, i opet nigdje riječi o protjerivanju zlostavljače iz Crkve.

Potaknut ovim izjavama i nekim nazovi-stavom Crkve, kardinal Josip Bozanić izjavio je:

“Seksualni zločin nije krimen kojeg kažnjava samo Kanonsko pravo i tu su stvari jasne. Ako netko sazna za opravdanu sumnju na nekog svećenika da je počinio takvu vrstu zločina, onda ga on mora prijaviti civilnim vlastima, to je njegova dužnost. Tu je u crkvi ista praksa kao u drugim organizacijama, poput vojske. Sve drugo bilo bi velika greška i neopravdano zataškavanje.”

Hmmm…Veli Bozanić da je šutnja grijeh. Šutnja, u ovakvim slučajevima, nije grijeh, već suučesništvo i kazneno djelo. No izgleda da su opet crkvena pravila i koncept grijeha iznad Zakona.

Kanonsko pravo je do sada zločinca kažnjavalo premještajem, a o izručenju vlastima nije bilo govora, kao što nam i sam primjer Ratzingerovih postupaka prema Murphyju i dokazuje. Očito su se “velike greške” i “neporavdano zataškavanje” često potkradali. Pa kako i neće kad su za to imali i službene crkvene naputke. Krug se zatvara.

Pa ako zataškavanjem degutantnog zločina može griješiti i nepogrešivi papa, kako neće i njegovi podređeni.

IZVOR: Jutarnji List

Written by isisrosenkreuz

27. 3. 2010. u 12:11

Postano u Djeca, Pravosuđe

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Na temu zataškavanja:
  101 Special, 26.03.2010.
  Pod haljetkom moga ministranta
  http://www.radio101.hr/emisije/drustveno-politicke/101-special/podcast

  Ajgor

  27. 3. 2010. at 12:39

  • Priča kako-tako… te stvari se dugo znaju. Ali komentar onog prvog koji smatra da je to bjelosvjedska zavjera protiv Crkve… strašno, ali pokazuje koliko je svećenićka halja i dalje efikasna zaštita od (civilne) pravde. No, drago mi je da su drugi ljudi osudili ovakvo ponašanje Crkve. Možda ipak još ima nade za nas…

   Charon l'Cypher

   27. 3. 2010. at 13:53

 2. Uf, imam dojam da ova slagalica nema kraja. Ovdje se radi o jako dobro uhodanom sistemu zataškavanja seksualnog nasilja koji se ugnjezdio unutar jedne jako moćne organizacije. Ovo što je isplivalo u zadnjih nekoliko godina je, IMO, samo vrh ledenjaka. Imam knjigu Karen Liebreich “Fallen order” koja pomoću starih dokumenata iz vatikanskih arhiva otkriva stare slučajeve seksualnog iskorištavanja siromašnih štićenja katoličkih škola – slučajevi, koji su zataškani, započinju u 17. stoljeću, tako da ovo što se sada događa nije moderan trend i urota protiv pape i Crkve – jednostavno se otkriva nešto što je u tim krugovima odavno poznato i uhodano.
  I onda takvi glume moralne vertikale.

  isisrosenkreuz

  27. 3. 2010. at 14:09

 3. […] osim slučajeva pedofilije o kojima je nedavno govorio američki New York Times, engleski Times izvještava o zataškavanju zlostavljanja u RKC od strane nadbiskupa Vincenta […]

  Irreverent Impiety

  10. 4. 2010. at 18:38


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: