Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Richard Dawkins: “Uhitit ću papu Benedicta XVI”

8 komentara

Times Online javlja o novoj inicijativi R. Dawkinsa i C. Hitchensa:

Richard Dawkins, ateistički aktivist, planira pravne radnje koje bi dovele do hapšenja Pape tijekom njegovog posjeta Britaniji, “zbog zločina protiv čovječnosti”.

Dawkins i Christopher Hitchens, ateistički pisac, obratili su se odvjetnicima specijaliziranima za ljudska prava, da pripreme materijale za optužbu pape Benedicta XVI. zbog njegovog navodnog zataškavanja seksualnih zlostavljanja u katoličkoj crkvi.

Njih dvojica vjeruju da mogu iskoristiti jednake zakonske principe koji su upotrijebljeni kad je, tijekom svog boravka u Britaniji 1998., uhićen Augusto Pinochet, danas pokojni čileanski diktator.

Oko pape se ovaj tjedan stvorila nova kontroverza vezana uz pismo koje je potpisao, a u kojemu tvrdi da treba brinuti o “dobrobiti univerzalne crkve”, protiveći se tako izbacivanju iz službe američkog svećenika koji je seksualno zlostavljao dva dječaka. Pismo je datirano 1985. dok je današnji papa bio voditelj Kongregacije za nauk vjere, koja se bavila slučajevima seksualnog zlostavljanja. [op. Charon, Više o tom pismu pisao je Teomondo]

Benedict planira posjetiti Britaniju (preciznije: London, Glasgow i Coventry) između 16. i 19. rujna. Tom prilikom trebao bi beatrificirati kardinala Johna Henryja Newmana, teologa iz devetnaestog stoljeća.

Dawkins i Hitchens vjeruju da se papa neće moći pozvati na diplomatski imunitet od uhićenja jer, unatoč tome što se njegov posjet karakterizira kao državnički, on nije poglavar države koju priznaju Ujedinjeni narodi.

Angažirali su baristera (u britanskom pravnom sustavu pravnik koji priprema slučajeve) Geoffreyja Robertsona i litigatora (u britanskom pravnom sustavu pravnik koji izlaže slučaj pred sudom) Marka Stephensa da pripreme temelje pravne akcije.

Odvjetnici vjeruju da imaju tri mogućnosti: zahtjev kraljevskom tužiocu da pokrene kriminalnu istragu protiv pape, pokrenuti vlastitu građansku parnicu ili uputiti slučaj Međunarodnom sudu za zločine.

Dawkins, autor knjige i filma “Iluzija boga”, rekao je: “To je čovjek čiji je prvi instinkt, kad su njegovi svećenici uhvaćeni bez gaća, da sve zataška i osudi žrtve na šutnju.”

Hitchens, autor knjige “Bog nije velik”, rekao je: “Taj čovjek nije niti iznad niti izvan zakona. Institucionalizirano prikrivanje silovanja djece je zločin pred svakim pravnim sustavom i zahtijeva ne privatne ceremonije pokajanja ili crkveno plaćanje odšteta, nego pravdu i kažnjavanje.”

Prošle godine, pro-palestinski aktivisti uvjerili su britanskog suca da izda nalog za uhićenje Tzipiju Livniju, izraelsku političarku, zbog zločina navodno počinjenih za vrijeme konflikta u Gazi 2008-2009. godine. Nalog je povučen nakon što je Livni otkazala planirani posjet Britaniji.

“Svakako postoji mogućnost pravnih radnji protiv pape”, rekao je Stephens. “Geoffrey i ja smo zaključili da Vatikan nije država u smislu međunarodnog prava. UN ih ne priznaje, nemaju granicu s pograničnom policijom, a njihovi odnosi s državama nisu diplomatske prirode.”

Naravno, može se lako reći da Dawkins i Hitchens traže jeftini publicitet. U konačnici, obojica dobro prodaju svoj ateizam (ili, točnije, svoj antiteizam). No, smatram da njihovi motivi ovdje i nisu naročito bitni.

Konačno je netko primijetio i javno rekao da je papa čovjek i da može i treba odgovarati za svoje zločine jednako kao “obični” ljudi. Na žalost, mnogima to nije jasno, što se može vidjeti i iz mnogih komentara ispod prevedenog članka. Ipak, malo-pomalo, nadam se da će ljudi shvatiti da nema smisla nikoga stavljati iznad zakona, a najmanje nekoga čija su jedina obrana od progona samoproglašena moralnost i samoproglašeno predstavljanje entiteta za čije postojanje nema dokaza, nego samo (ne)vjerovanje.

8 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Može jedna mala ispravka? Tzipi Livni je žensko.

  Dragan Antulov

  11. 4. 2010. at 15:16

 2. […] linkovi: The Times Irreverent impiety Raw […]

 3. Mislim da Ratzi ima dodatni problem osobnog imidža – em izgleda zlo, em se oblači ekstravagantno kao srednjovjekovni pape. Ovaj prije njega je bar izgledao kao dobroćudni stari deda pa su svi lakše gutali njegove izjave o štetnosti kontracepcije i slično.
  Mislim da bi bilo fantastično vidjeti ga pred sudom. Ali isto tako vjerujem da se to neće dogoditi jer bi to zahtijevalo da civilizirani svijet pokaže kičmu pred reliktom prošlosti zvanim katolicizam. Not bloody likely…

  astounded

  12. 4. 2010. at 15:45

 4. Mislim da je ipak pomak naprijed to što se netko usuđuje pozvati “neupitne autoritete” na odgovornost i staviti ih tamo gdje spadaju – u red ljudskih bića koja bi trebala snositi odgovornost za vlastite postupke. Iako neki samo razmatranje odgovornosti Crkve i crkvenjaka smatraju blasfemičnim, ipak takav stav više nije neupitan i općeprihvaćen. A i sama šeprtljasta i licemjenrna obrana crkvenjaka dodatno otkriva njihovu narav onima koji žele vidjeti.

  Ja

  13. 4. 2010. at 21:08


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: