Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Crkvena svadbena zvona

2 komentara

Da je don Ivan Grubišić neobičan svećenik već smo ustvrdili, no ovih dana u prilog mu idu njegovi stavovi nakon svih silnih pedofilskih afera (stavila bi vam link, ali ima ih previše 😉 ). Don Grubišić se osvrnuo na ono što je u narodu poznato kao “javna tajna”:

“Nepriznata, izvanbračna djeca grijeh su koji pastva najlakše tolerira svojim svećenicima.”

Vjerojatno se i vama dogodilo da čujete da neki lokalni svećenik negdje ima dijete (svećenig mojeg grada ima dvoje) i to je, izgleda, sasvim prihvatljivo.

Don Grubišić smatra da bi svećenici trebali imati dozvolu za brak, ili da bi barem trebali priznati svoju djecu. Crkva ne samo da taj problem prešućuje, već niti ne razmatra mogućnost od strane svećenika da i oni osnuju svoju obitelj.

“Crkva bi rješavajući taj problem, kao i probleme pedofilije, morala biti transparentnija, osuditi zlo, ali ne prokazivati grešnika. Najbitnije je zaštititi djecu, a ako su djeca bila ostavljana u domovima ili majke prisiljavane na pobačaj, onda su to zločini po učenju Crkve.”

Ah, interes djece…Ili interes prema djeci, pitanje je sad 😈

Don Grubišić podsjeća da prva crkva nije imala obavezu celibata i da su prvi svećenici bili u braku te kaže kako bi bilo bolje “da se svi svećenici ožene, nego da jedan svojim postupcima sablažnjava ljude”.

Podsjetimo se, celibat je u Rimokatoličku crkvu uveden konkretno Koncilom iz Trenta (1545.-1563.) i obvezuje svakog (kandidata) svećenika na celibat. Do tada su čak i biskupi i pape imali pozamašan broj ljubavnica i djece (vjerojatno najpoznatiji primjer je papa Aleksandar VI, odnosno Rodrigo Borgia), što je dovodilo do rasipavanja crkvene imovine. Stoga, zaključite sami zašto se svećeničkim brakovima ekipa iz Vatikana protivi i dan danas.

Monogi smatraju da bi zdrav odnos prema suprotnom (ili istom) spolu doveo do smanjenja zločina poput pedofilije unutar Crkve, a osim toga i sam je (Sveti) Pavao, jedan od osnivača Crkve, sugerirao kako je dobro da  svećenici i biskupi sklapaju brakove jer ih to približava životu običnih ljudi.

Izgleda da su ipak interesi Crkve neki drugi.

Što se tiče braka i djece svećenika, don Grubišić zaključuje:

“Naravno, to je problematično područje, ni brak nije ono što se nekada mislilo i tu je teško zauzeti strogo puritanske stavove, no postoje zakonitosti koje jednostavno treba poštovati. Dekretima se ne mogu rješavati pitanja ljudske naravi i potreba, ali ih Crkva mora rješavati i suočavati se s njima.”

Imam dojam da će rješenje te problematike ostati ono što i do sada – negiranje ili prešućivanje.

Možda, na kraju krajeva, don Grubišić nije neobičan svećenik, već jednostavno Čovjek.

IZVOR: Jutarnji List, danas.hr

Oglasi

Written by isisrosenkreuz

20. 4. 2010. u 13:21

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Grubišić je definitivno godinama glas razuma u kakofoniji nacionalističke/homofobne/ženomrzačke gluposti zvanoj katolička crkva u Rvata. Naravno da je konstantno napadan i šikaniran od strane Hrv. biskupske konferencije…
  Ne znam jedino zašto se svi stalno iščuđavaju nad tvrdim stavovima katoličke crkve. Rigidni patrijarhalizam je ono što ih definira već skoro 2ooo godina, pa neće se oni sad valjda mijenjati zbog par dječačića koji su ionako sami krivi jer su prezavodljivi 😉
  http://scienceblogs.com/pharyngula/2010/04/michael_ruse_agrees_with_richa.php

  “However, just a note of reality, though: this is what the Catholic Church has always done. They have never been a bastion of liberal thought, and what they’ve always done in response to problems is recover by retrenchment — and it doesn’t hurt them. Those who revel in arcane dogma will not be deterred by the material aberration of wicked priests engaging in buggery.

  Seriously — Catholicism survived the Reformation and the Thirty Years’ War, blatantly political and corrupt popes, schisms and violence. The current events are trivial in comparison.

  The church is going to exist for a long, long time to come. What we should expect, though, is that as the more liberal membership boils off to join progressive churches or to abandon religion altogether, as the elements lobbying for change give up and go elsewhere, what will be left behind is exactly what we’re seeing: a hard kernel of very conservative Catholicness that will become increasingly crazy and detached from reality. It will become much worse…but it will still exist, and will be populated by the devout ranks of the truly fervent, the Bill Donohues and the Father Coughlins, and they aren’t going to be dissuaded at all by us weird atheists or those wishy-washy Anglicans. Don’t expect demise, just a diminishment and a hardening.”

  astounded100

  20. 4. 2010. at 17:13

 2. Na tu temu je Jutarnji objavio još jedan članak:
  http://www.jutarnji.hr/papa-benedikt-opet-na-udaru–djeca-svecenika-traze-da-ih-ocevi-priznaju–a-da-se-crkva-isprica/730210/
  “Djeca svećenika traže da ih očevi priznaju, a da se Crkva ispriča”

  Evo nekoliko zanimljivih rečenica:

  Riješi ga se – rekao je navodno jedan biskup trudnoj ljubavnici jednog svećenika u SAD-u. Tvrdi to Cait Finnegan iz američkog udruženja Good Tidings kojoj se, kaže, javilo 2000 žena koje su imale veze sa svećenicima. No, i neki od svećenika koji su imali nedopuštene veze tražili su od svojih ljubavnica da pobace ili da daju dijete na posvojenje.
  Abortus je kleru omiljena tema, a zbog navodne beskrajne brige za pravo na život od začeća i protuprirodnog bluda s politikom donose se katastrofalni zakoni o MPO, u nekim državama zabranjuje se abortus (mislim da ne treba elaborirati koje su poljedice), ograničava se medicinsko istraživanje matičnih stanica, zabranjuje se uporaba kondoma … …
  (puke)

  Ajgor

  20. 4. 2010. at 17:32


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: