Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Burka za pokrivanje masnica

8 komentara

“Kada dođete u neku zemlju, morate poštovati zakone te zemlje”,

izjavila je Nadine Morano, francuska državna tajnica u ministarstvu obitelji.

Da, Nadine, apsolutno se slažem. I slažem se sa čvrstom odlukom francuske vlade da napokon zabrani burku i nikab na javnim mjestima.

Unatoč upozorenjima da bi taj potez mogao biti suprotan ne samo europskim zakonima već i francuskom Ustavu, Vlada ustraje u svojoj namjeri da u svibnju uputi parlamentu Zabranu nošenja burke na svim javnim mjestima. Nošenje takve odjeće bilo bi zabranjeno čak i turisticama.

Vlada inzistira da burka i nikab “nisu dobrodošli u Francuskoj” jer se kose sa francuskim vrijednostima te krše ravnopravnost spolova i dostojanstvo muslimanskih žena.

Naravno, lideri francuskih muslimana poručuju da rasprava o pokrivanju žena stigmatizira islamske vjernike. O jadni.

S druge strane imamo primjer kako se ne samo burka i nikab pakiraju u vjersku slobodu, već i kršenje zakona poput nasilja nad ženama.

“Mlatiti ženu je ljudsko pravo, što više, spada u domenu vjerskih sloboda”,

izjavio je Nicolas Blancho, predsjednik Centralnog islamskog vijeća Švicarske. Za njega “svatko može činiti što ga je volja, sve dok se to ne kosi sa Zakonom”. Sad, treba vidjeti o kojem to zakonu on priča. Čini mi se da je za njega taj zakon Šerijat, a ne Zakon države u kojoj živi (Švicarska).

U skladu sa uzrečicom naših susjeda Talijani “Paese che vai, usanza che trovi” (slobodan prijevod “Svaka zemlja ima svoje običaje”), a očito u skladu sa zakonom na koji se poziva Blancho, iz Kunduza (Afganistan) nam dolazi vijest o tome kako se po Talibanima mora tretirati žensko obrazovanje.

Budući da je talibanski režim u Afganistanu između 1996. i 2001. zabranio bilo kakav oblik obrazovanja za žene, taj se običaj provlači i dan danas. Ipak, u zadnjih se nekoliko godina otvorilo dosta škola za djevojčice, no Talibani ne odustaju od države po Šerijatu te su prošli tjedan počastili dvadesetak curica jedne od tih škola otrovnim plinom.

“Bila sam u razredu kada sam osjetila miris cvijeća. Vidjela sam kako moje kolegice i nastavnik padaju u nesvijest, a kada sam nakon toga otvorila oči našla sam se u bolnici”.

Ova dvanaestogodišnja djevojčica, Sumaila, još je dobro prošla. Talibani negoduju protiv ženskog obrazovanja i pomoću kiseline kojom sakate lica te djeca koja pokušavaju ostvariti osnovno ljudsko pravo na obrazovanje (Talibani pak priznaju samo obrezivanje, a ne obrazovanje žena). Djevojčica dodaje:

“Jako sam uplašena. Moji su roditelji jako uplašeni. Moj je otac rekao da sam naučila mnogo. Ne znam da li će mi dozvoliti da i dalje idem u školu.”

Ukupan broj otrovanih djevojčica u raznim školama u Kunduzu je 80.

Znači, muslimani negoduju ako im se brani burka jer smatraju da je nošenje te krpe izraz vjerske slobode, dok s druge strane njihovi vođe i predstavnici promoviraju nasilje nad ženama kao ljudsko pravo i brane obrazovanja za žene. Već je sve to tragično, no još je tragičnije kako se to gura pod kulturu i kako se za takva zvjerstva traži opravdanje tradicije i zahtjeva se da primitivan “božji” zakon bude iznad Zakona.

IZVOR: La Repubblica, UAAR, Jutarnji List

Written by isisrosenkreuz

27. 4. 2010. u 9:43

8 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Što mislite, hoće li se takav ekstremistički islam probiti i na područje europe?
  Burka bi mogla biti samo početak. Paralelno islamsko sudstvo postoji u Engleskoj. Mislim da je samo pitanje vremena kad će se sve to proširiti, mislim da je baba Vanga bila u pravu: “2043. – Procvat svjetske ekonomije. Europom vladaju muslimani.”… A sve to jer se tamo neki Pero u pustinji sjetio pisati o nekakvom osvetoljubivom bogu.

  MetaPhase

  27. 4. 2010. at 10:37

  • Iako djeluje da Europa ide u tom smjeru, mislim da se to neće desiti.

   Ekstremi stvaraju ekstreme i – po meni – stvarni je rizik da otpor islamskoj ekstremizaciji Europe stvori kršćansku ekstremizaciju te iste Europe. Naši stari bi rekli: isto sr*nje, drugo pakovanje.

   Naravno, imamo i faktor prirasta stanovništva (veći natalitet i naseljavanje), koji nije za zanemariti. Pitanje je samo što će Europa raditi po tom pitanju. Nastavi li kao Francuska, da su muslimani većinom siromašni građani drugog reda, Europi se ne piše dobro.

   S jedne strane se fura neka teža liberalnost, otvorenost prema svima… pa nema pravog otpora naseljavanju, vjerskim školama i sl. A s druge strane, tu otvorenost ne slijedi stvarna predanost jednakosti, pa pridošlice ostaju pridošlice (as opposed to “normalni” građani), izolirane od ostalih i zato stravično podložne vjerskim školama i sl. utjecajima sredine u kojoj glasna i utjecajna manjina želi Pariz pretvoriti u Teheran.

   Charon l'Cypher

   27. 4. 2010. at 13:04

 2. Koliko god bio protiv zabrana, ipak sam više za načelo reciprociteta. Budući da je u Saudijsku Arabiju i slične države zabranjeno unositi i Bibliju, graditi crkve ne vidim razlog zašto je zabrana nošenja burki udar na slobodu u Europi. Jednostavno, to nije tradicija Europe i gotovo, a kome se ne sviđa može se slobodno vratiti odakle je došao.

  John Doe

  28. 4. 2010. at 8:23

 3. Kakve će posljedice za žene imati zakonska zabrana nošenja burke? Hoće li muškarci tek tako popustiti pa će njihove žene početi izlaziti bez burke? Ili će im potpuno zabraniti izlazak iz kuće? S obzirom na stupanj indoktrinacije onih koji od žena zahtjevaju nošenje burke, vjerojatnije mi je ovo drugo. A u tom slučaju ženama će dodatno biti pogažena njihova prava …

  Ajgor

  2. 5. 2010. at 12:15

  • Pitanje je koliko se tu radi o “pravom” zakonu, a koliko o statementu.

   Kao prvo, koliko žena to afektira? Belgijski senat je izglasao zabranu, no – od 500.000 muslimana u državi – zakon afektira samo 30ak žena (provjerih na BBC-u i čini se da nije greška).

   Kao drugo, misliš li da su takvi muževi i do sada puštali svoje žene van više nego je bilo apsolutno nužno? Znaš, ono, zli utjecaji dekadentne zapadnjačke kulture i sl.

   Charon l'Cypher

   2. 5. 2010. at 13:24

   • Kada sam komentirao, mislio sam prvenstveno na belgijski zakon. Ako je točan podatak da u Belgiji samo 30 žena nosi burku, onda su Belgijanci muhu pokušali ubiti topom. To pak neodoljivo podsjeća na švicarski referendum o zabrani minareta (podsjećam, cijela Švicarska ima čak četiri minareta). Meni to više izgleda kao slanje poruke nego kao rješavanje istinskog problema.
    Ipak ostaje ključno pitanje – hoće li taj (i takvi) zakon(i) pomoći islamskim ženama ili će ih dodatno izolirati? Bojim se da će se samo sakriti ono što se ne želi vidjeti, ali problem će ostati. Slično kao i s državama koje su zakonom zabranile abortus – problem nije riješen, promijenila se samo statistika, ali sa štetnim nuspojavama.
    Nekoliko godina živio sam u jednoj europskoj metropoli i žene pod burkama viđao sam svakodnevno – i to ne samo u žurbi noseći cekere iz trgovine već i u šetnji s djecom ili prijateljicama (ili možda svekrvama, tko bi znao), u podzemnoj željeznici, šoping centrima … To znači da ipak imaju određenu slobodu kretanja.
    Da se razumijemo, do sada se moglo zaključiti da sam protivnik svakog vjerskog fanatizma i neracionalnosti, apsolutno se slažem da bi se gosti trebali prilagođavati domaćinu, no nisam siguran jesu li zabrane uvijek pravi način. Ako me pitaš koji bi onda bio pravi način … zaista nemam pojma. Možda je nekada bolje ne činiti ništa nego činiti loše.

    Ajgor

    3. 5. 2010. at 10:52

 4. […] belgijski zakon o zabrani nošenja burke. Taj zakon je donesen još u srpnju 2011. godine i ovdje i ovdje smo već raspravljali o njemu, a najnoviji događaji daju za pravo onima koji su smatrali kako se […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: