Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ecce homo

3 komentara

Već smo dosta puta pisali o donu Grubišiću kao o tolerantnom i nadasve humanom svećeniku (prava rijetkost u moru onih crkvenjaka koji dominiraju našom medijskom i političkom scenom).

Ovaj put prenosimo u cijelosti otvoreno pismo koje je don Grubišić, zajedno sa ostalim članovima Građanskog etičkog foruma (akademici i intelektualci Josip Kregar, Vlatko Silobrčić, Mirjana Nazor, Danko Plevnik i drugi) potpisao i poslao Vladi, Saboru i predsjedniku RH Ivi Josipoviću:

“Gospođe i gospodo, `izabrani` predstavnici hrvatskoga naroda, dokle mislite da vas moramo, takve kakvi jeste, trpjeti kao voditelje društva u kojem živimo? Koliko još mislite ustrajati u svojoj nesposobnosti i autizmu? Ovih dvadesetak godina koliko ste na vlasti ili pri vlasti pokazali ste vrlo jasno što su vaši prioriteti i koji su vaši dosezi.

`Hrvatski brod` je nasukan. Sada to konačno, nakon mnogo oklijevanja priznaje i `posada` zajedno s kapetanicom. Ali posadi koja je očito konzumirala malo previše `virusa bahatosti`, ne pada napamet priznati poput Papandreu: `Krivi smo mi u vlasti za nastalu krizu`.

Vi ste uvjereni da bi putnici na brodu morali podmetnuti leđa, napregnuti se do posljednjeg atoma snage kako bi odsukali brod iako nasukavanju nisu doprinijeli. Može li se uspjeti kada je na komandnom mostu i dalje osoba koju ni posada ni putnici nisu birali već ju je na to mjesto ustoličio `kapetan` koji je s `malo vitra` pobjegao kad je shvatio da je vožnja postala opasna?

Veliki Albert Einstein je rekao: `Za djelotvorno prevladavanje poteškoća neophodne su korjenite promjene odnosa u kojima su one nastale.` Međutim, umjesto korjenitih promjena koje zagovaramo od 2008. godine, a koje su tada proglašene radikalnim zahtjevima uz napomenu da je sve pod kontrolom, tek sada dobivamo jako zakašnjele naznake nekih vrlo neodređenih ad hoc mjera koje nisu ni socijalne ni pravedne.

Ovoga puta, budući da su naši apeli do sada ostali samo `glas vapijućeg u pustinji` pokrećemo inicijativu za moralnu, političku i kaznenu odgovornost svih koji su bili na kapetanskom mostu hrvatskog `broda` koji se nasukao. Nadamo se da će nam se pridružiti i udruge civilnoga društva, mediji, i svi koji još pamte što znači pojam odgovornosti.

Ovakav sustav uređenja države generira krizna stanja i bez njegove promjene nema izlaza ni prevladavanja krize. Nužno je poticati otvaranje novih radnih mjesta jer 310.000 nezaposlenih vape: `Rada, rada gospodaru`. Nažalost i deseci tisuća mladih koje smo školovali, napuštaju Hrvatsku, a svoju budućnost će graditi negdje u bijelom svijetu. Bez razvijanja socijalne države nema socijalne pravde. Javne i Caritasove kuhinje, dakle socijala, ne mogu biti zamjena za nefunkcioniranje socijalne države. Smatram da je opravdana uspostava Vijeća za socijalnu pravdu pri Uredu Predsjednika države. Pitanje je, koliko Vijeće i sam Predsjednik mogu doprinijeti neobično složenoj, slojevitoj i dubokoj krizi u kojoj se naše društvo nalazi jer su ovlasti minimalne.

Želimo li pomaknuti taj `nasukani brod` nužno je: ukidanje svih političkih i drugih povlastica koje nisu plod osobnog rada; objavljivanje transparentnog popisa branitelja, a onima koji su koristili nezaslužene privilegije oduzimanje svega; objavljivanje vjerodostojnog popisa birača; smanjivanje broja saborskih zastupnika i deprofesionalizacija njihova rada; provođenje reforme državne uprave i samouprave; smanjivanje broj županija, gradova i općina…

Osobno, i kao predsjedavajući GEF-a Hrvatske akademske udruge-čovjek nadasve, zalažem se za korjenite promjene u našem društvu. Temeljno je pitanje na koje treba konačno jasno odgovoriti: `Tko je odgovoran za ovakvu krizu u našem društvu i što je generira?` Čini se da mi još uvijek nismo odgovorili na pitanje: `Kakvu Hrvatsku hoćemo?!` Za to nam nedostaje strategija, vizija i svakako politička volja. Gospodo, umjesto korumpirane i nesposobne vlasti, tražimo demokratsku, socijalnu, pravnu i pravednu državu! Vođenje države prepustite onima koji taj posao znaju i koji mogu raditi na dobrobit naše domovine i svih njenih građana, a ne radi vlastitih i skupih probitaka svoje kamarile. Maknite se s položaja za koje nemate ni znanja ni morala!”

Teško da će riječi poput:

“Smatramo da bez korjenite promjene tonemo u sve dublju krizu. Naš sustav generira krizu, ona nije uvezena. Tražimo moralnu, političku i kaznenu odgovornost za posadu koja je nasukala brod”,

izaći iz Bozanićevih ili Srakićevih usta (a i Puljić ima drugog posla). Njima nije u interesu kritizirati političko stanje u RH, osim kada se politički događaji nepovoljno odražavaju na Crkvu. Ako im je i stalo do građana, to je u obliku nebuloznih rečenica o potrebi za socijalnom osjetljivošću i borbi protiv sveopćeg zla modernog življenja. Žvakano i prežvakano.

Ako netko zna što je milosrđe i što znači stati na stranu slabijih, onako kako govore da je Isus propovjedao, onda bi to u ovoj zemlji gdje se kler bahato bogati i zastupa svoje interese to mogao biti don Grubišić. Možda ga baš zato na Kaptolu previše ne vole.

IZVOR: Index.hr

Written by isisrosenkreuz

28. 5. 2010. u 14:47

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Možda ga baš zato na Kaptolu previše ne vole.

  Eh, ali ja nisam našao još nikog dobronamjernog tko ne voli don. Grubišića.

  Da nam je barem više ljudi poput njega… bili svećenici ili ne, manje je važno.

  Charon l'Cypher

  29. 5. 2010. at 0:40

 2. Ne moraju se svi putnici napregnuti prilikom odsukavanja broda:
  Kosor Crkvi poklonila šibensku vojarnu
  “Radi se o vrlo velikom kompleksu od oko 39.000 četvornih metara površine i vrijednosti oko 35 miljuna kuna”, kazala je premijerka. Istaknula je kako je posebna vrijednost danas potpisanog ugovora što se njime “vrlo jasno ispunjavaju obveze koje imamo prema sporazumima sa Svetom Stolicom”.
  Po njegovim (Ivasovim) riječima dugo se tražio model kako bi se riješio taj problem jer se Crkvi ne može vratiti dio imovine koji joj oduzet zbog više razloga, među ostalim, jer su na toj imovini nove građevine. “Mi darujemo državi a država nama, to je zgodan model”, rekao je biskup Ivas.
  http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Nekretnine/Kosor-Crkvi-poklonila-sibensku-vojarnu
  Sporazumi sa Svetom Stolicom ipak su svetinja i strogo se poštuju … za razliku od npr. kolektivnih ugovora. I nikako da saznamo na koji je pošteni način Crkva stekla te silne nekretnine koje su joj bile “otete”.
  A o reviziji ni slova iako su se stekli ugovorom predviđeni uvjeti.
  Kapetanica broda nastavlja politiku “debeloj guski mastimo vrat”. Socijalnu osjetljivost demonstrira na najbogatijim građanima – promptno je demantirala bogohulnu zamisao da se s 50% oporezuju najveće plaće. A i Šuker je rekao kako to ne bi imalo većeg financijskog efekta – pa stoga nastavlja s politikom da je bolje uzeti desetorici po 100 kuna koji će radi toga možda prekapati kontejnere nego jednom manageru 1000 kuna koje neće ni osjetiti.

  Ajgor

  30. 5. 2010. at 9:45

 3. “Vođenje države prepustite onima koji taj posao znaju i koji mogu raditi na dobrobit naše domovine i svih njenih građana, a ne radi vlastitih i skupih probitaka svoje kamarile. Maknite se s položaja za koje nemate ni znanja ni morala!” (don Grubišić)

  Don Grubišić je u svakom slučaju pošten i častan čovjek – netko bi rekao “savjest društva”. Ja mogu dodati tome još i kvalifikaciju – “nedjelatni idealist”! Gledajući iz konteksta djelatne, stvarne promjene društvenih odnosa, njegov (i svih supotpisnika) apel pretvara se u svoju suprotnost – farsu. Nemoćni da bilo što konkretno učine, oni gle – UMOLJAVAJU vladajuću kliku da se makne s vlasti! Toga nema ni na stranicama humorističke literature, a kamoli u Hrvatskoj.

  Da oni, koji su silom i lopovlukom osvojili vlast i stekli svoja bogatstva, DOBROVOLJNO odstupe na zamolbu don Grubišića i kompanije. Možda čak i da se odreknu bogatsva u dobrotvorne svrhe?

  Naivci će reći “nisu ono silom došli na vlast, mi smo ih izabrali na izborima!”. No, ja ih samo podsjećam da se prisjete najistaknutijih imena onih (ne samo u RH već i u drugim dronjcima biše države) koji su poveli narod u “velebnu” i krvavu pobjedu, te usporede taj spisak sa spiskom tajkuna i vladara svojih država u proteklih dvadesetak godina. A onda neka pogled bace na sebe i položaj onih koji su im osigurali tu pobjedu, pa će im sve biti jasno.!?

  Hoće? Netko je rekao “narod je stoka” (a one osjetljivije dušice podsjećam da ga je i Isus uspoređivao sa ovcama), a zna se – stoka samo muče i slijedi vođe krda bez razmišljanja. I u propast.

  Dakle,

  -pokrenuli su prevrat iz svojih interesa
  -promovirali su se kao promicatelji narodnog interesa
  -krvavom silom su ostvarili SVOJ interes
  -lopovlukom su se obogatili

  a sada ih idealisti tipa don Grubišića skrušeno UMOLJAVAJU da se maknu s vlasti! Priznajem, to je korak naprijed u odnosu na inertni narod koji ih, slijepljenih očiju i ukiseljena uma, ni nakon dva desetljeća svog izrabljivanja ne percipira kao svoje eksploatatore. No za stvarne društvene promjene, trebat će ih svrgnuti na isti način na koji su se uzdigli. Sve ostalo je obično baljezganje u vjetar!

  Eto, i ja upravo radim to isto. Dok me/nas povijest ne opameti. Tome možda ponešto doprinosi i otvoreno pismo Građanskog etičko foruma, potpisano don Grubišićem.

  M.M.

  19. 7. 2010. at 19:52


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: