Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Take the money and run

2 komentara

Godine 2003. u jednoj talijanskoj poslovnici Unicredit banke otvoren je račun. Otvorio ga je IOR (Istituto Opere Religiose – Zavod za religijska djela). Preko tog se računa obavljaju transakcije.

I što ima tu čudnog i spornog?

Ništa.

Osim činjenice da je IOR u prošlosti služio kao paravan za pranje mafijaškog novca i da je cijeli slučaj popraćen i ubojstvom glavnog aktera – Roberto Calvi, t.zv. “božji bankar”.

Dodajmo pri tom da preko računo IORa prolaze transakcije u milijunskim vrijednostima, za koje se ne zna tko je upljatitelj i tko je korisnik. Talijanski zakon zahtijeva da se za svaku svotu veću od 20.000 eura znaju i uplatilac i korisnik i namjena, a dakako i podatak je li posrijedi transakcija na koju se državi plaća porez.

Ovo bi mogao biti ne samo slučaj pranja novca, već i utaje poreza.

U normalnom bi svijetu bilo dovoljno izdati nalog da se pokrene istraga o samom računu. No to nije tako lako. Zašto? Jer talijanski zakoni za svetu državu Vatikan jednostavno ne vrijede. Ruka pravde nikada neće kopati po računima IORa.

Neslužbeni je podatak i to da je devedesetih godina prošlog stoljeća antimafijaška akcija “Mani pulite” (čiste ruke) otkrila mnoge veze između mafije i vatikanske banke, te da je upravo zbog tih otkrića ta akcija morala stati. Zaustavili su ju zidovi Vatikana. Vjerojatno se samo zbog toga što Italija nema pravnu moć zatražiti podatke, već i zbog činjenice da kopanje po računima Svete stolice nije mudra odluka. Oni mogu kopati po našim džepovima, mi ne smijemo ni pogledati njihove račune. Ma ne samo mi, nego ni zakon.

Hoće li ovaj put tužitelji izvući deblji kraj i uspjeti izjasniti kakva to veza postoji između Vatikana i ilegalnig financijskih radnji, teško je reći.

Treba se samo sjetiti koji je bio stupanj suradnje između tužitelja i Vatikana u doba slučaja Calvi – glavni osumnjičenik, nadbiskup Paul Marcinkus, našao je utočište od talijanske ruke pravde upravo u Vatikanu. Nikada ga nisu predali istražiteljima, no uspješno su ga prebacili u SAD, gdje je ostao do svoje smrti.

S druge pak strane, usluge mafiji nisu tajna. Naime, kardinal vikar Ugo Poletti odobrio je da se pod oltar Bazilike svetog Apolinarija poput sveca, “kao dobročinitelj”, ukopa ubijeni vođa rimske Maglianske mafije “Renatino” De Pedis.

Više je nego očito na čijoj je strani Vatikan.

IZVOR: Jutarnji List, dnevnik.hr, business.hr

Written by isisrosenkreuz

2. 6. 2010. u 13:46

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Možda bi bolje odgovarao malo modificiran naslov: Uzmi lovu, ali ne moraš bježati 😉
  U usporedbi s vatikanskim, onaj sicilijanski ogranak je poput amaterske družine, ali tako je to kad nisi pod izravnom zaštitom svemogućeg. 🙂

  Ajgor

  2. 6. 2010. at 16:23

 2. Trebalo bi im poslati haške istražitelje tamo:)

  nomad67

  4. 6. 2010. at 14:22


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: