Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

«Mi se, znate, ne bi šteli mešat …»

2 komentara

Početkom ožujka ove godine, kada su se rasplamsali prosvjedi seljaka, a istovremeno se odvijao i štrajk glađu radnika splitske željezare, pisao sam o tome kakav je stav zauzela Katolička crkva, samoproglašena moralna vertikala.

Iako promptno reagira na svaki spomen «ubijanja» embrija, uklanjanja križeva iz javnih prostora ili revizije čuvenih sporazuma, tada je ostala jako šutljiva.

Isto se ponavlja i sada: Vlada najavljuje promjene zakona o radu koje mogu bitno smanjiti prava radnika, ali Kaptol se ne oglašava.

Kako piše Novi list, a ista informacija objavljena je i na Indexu , Sindikati su između ostalog dobili potporu i od Srpske pravoslavne crkve i od Mešihata islamske zajednice.

No, podrška predsjednika Mešihata islamske zajednice ne staje samo na verbalnoj podršci. »Pozvat ćemo svoje vjernike da potpisom podrže raspisivanje referenduma«, najavio je Omerbašić.

Arhijerejski namjesnik, protonamjesnik zagrebačke pravoslavne općine Milenko Popović izjavio je da su »ovo radnička prava i sigurno u tome podržavamo sindikate, ali u politiku se ne želimo miješati«. Popović je naglasio da svakako podržavaju radnike ne miješajući se u političke odnose.

Katolička crkva glasno šuti, ali ima svoj jasan stav. Naime, u jednom razgovoru s Marinom Srakićem, predsjednikom HBK na temu krize, on kaže ovako:

Komentirajući tezu da Crkva stidljivo progovara o tim problemima osim u pojedinačnim istupima nekih biskupa, dok mnogi intelektualci smatraju da bi se Crkva trebala izravnije odrediti prema društvenim promjenama, Srakić je rekao da Crkva svoj stav iznosi u svojem socijalnom nauku u kojem jasno stoji da u središtu toga nauka jest čovjek, osoba.

Prevedeno:
«Piše vam u socijalnom nauku, pa ne moramo to stalno ponavljati.»

Da, gospon Srakić, piše i koješta drugo, pa još nisam čuo da npr. kažete «eno, piše vam o svetosti života od začeća do prirodne smrti pa si pročitajte» već ste nam uši probili ponavljanjem iste priče …

Iz ovog primjera vidi se koliko je licemjerna bila navodna briga za radništvo kada se Kaptol petljao u izradu zakona o trgovini i inzistirao na neradnoj nedjelji.

Ako se Kaptol i ohrabri pa naknadno podrži radnike, bit će to prekasno. S obzirom na svoju samoproglašenu ulogu i značaj, trebali su u tome prednjačiti.

DODATAK: 18.6.2010.

Prošla su tek dva tjedna, a katolička crkva se ipak oglasila. To se može smatrati izuzetno brzom reakcijom s obzirom da im obično treba nekoliko stoljeća za izjašnjavanje jer se ne žele ishitreno zalijetati.

Pa tako Hrvatska biskupska konferencija preko svog glasnogovornika kaže:

“… postignut je dogovor da se biskupi ne izjašnjavaju o situaciji. Ancić nije objasnio zašto su se biskupi odlučili suzdržati od komentara

A ovo je rekao jedan drugi svećenik (pogodite koji, prije nego zavirite u isti članak u Jutarnjem :-))

“Crkva je na državnome proračunu, zahvaljujući čemu uživa razne povlastice. Vjerojatno crkveni velikodostojnici procjenjuju kako ne treba izlaziti s nekim izjavama s kojima bi se mogli zamjeriti vladajućima. Nažalost, još se jednom pokazalo kako se u Crkvi jedno proklamira, a drugo provodi u praksi…”

A Živko Kustić kaže:

“Koliko god Crkva od države novca primala – ili ne primala – ni za novčić, ni za milijarde, ne smije prodati savjest, prestati biti glas javne savjesti koji u društvu vrši po Božjoj volji. Tako prodana Crkva bila bi trajno ružni znak pobjede zloduha u javnosti. Ali sasvim je moguće da u ovom slučaju ne bi bilo mudro službeno stati na stranu sindikata. Osobito ako je zapravo većini jasno što odgovorni u Crkvi o tome misle i kakav socijalni nauk navještaju – uvijek protiv povampirenog suvremenog kapitalizma u službi manjine koja uspijeva vladati.”

Moram priznati kako mi nije jasno zbog čega ne bi bilo mudro izreći ono što piše u socijalnom nauku?!
Ma šalim se, sve je savršeno jasno, a ovakve rečenice pokazuju razmjere zloduhove pobjede.

Written by Ajgor

5. 6. 2010. u 16:55

Postano u Politika

Tagged with ,

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

  1. Prvo sam počeo pisati komentar inspiriran najnovijim razvojem situacije, a onda sam ga premjestio u tekst kao DODATAK jer mi se čini da se tamo bolje uklapa.

    Ajgor

    18. 6. 2010. at 11:46

  2. […] zahtjevima. U nekoliko navrata već sam se osvrnuo na ponašanje Crkve i to upravo kada se radilo o prosvjedima poljoprivrednika. Nikada se Crkva nije željela izjašnjavati i nikada nismo vidjeli svećenika koji je došao […]


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: