Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Zašto crkvama treba gromobran?

with one comment

Zanimljivo pitanje na koje će se većina osmjehnuti, ali teško da ćete dobiti ozbiljan i smislen odgovor (koliko religijski odgovori mogu biti smisleni).

The Solid Rock Church u Monroeu (Ohio, USA) imala je kip Isusa visok skoro 19 metara. Imala je. Nema više. Izgledalo je to otprilike ovako:

E, a onda je treasnula munja, drito u kip. Nakon te Božje intervencije (kako su, nimalo iznenađujuće, udar munje nazvale osiguravajuće kuće kojima se nekako ne plaća nastali trošak), kip izgleda ovako:

Šteta se procjenjuje na $700.000, a crkva najavljuje da će obnoviti kip, dapače da bi novi mogao biti čak i višlji od starog (podsjeća li ovo nekoga na Praljkovo da “ćemo izgraditi ljepši i stariji Mostarski most”?). Eh, da, i novi kip će biti od vatrootpornog materijala.

Da se razumijemo: nije meni drago da je kip nagrabusio. Kip je kip, ima umjetničku vrijednost (a ovaj čak i nije loše izgledao). No, ne mogu se ne pitati… ako su smrti američkih vojnika u Afganistanu i Iraku Božja osveta zbog toleriranja homoseksualnosti (a ne, recimo, slanja vojnika u tuđe države), zašto ovo nije Božja osveta zbog širenja mržnje protiv svih različitih (pa i homoseksualaca)? I zašto se ide kontra Božje volje s dizanjem novog kipa, ako Gospodinu očito ne paše da tamo bude neki king-size kip (kojeg su, usput, zvali “King of Kings”, “Touchdown Jesus”, “Big Butter Jesus” i “King Kong”)?

Izvori: Digital journal, Group Sects

Written by Charon l'Cypher

18. 6. 2010. u 18:20

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Možda sudbina kipa ima veze s ovim:
    “Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi.” Izl 20,4 🙂

    Ajgor

    20. 6. 2010. at 9:41


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: