Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Prvi grijeh

with one comment

Za rubriku “Glas naroda” javio nam se Gordon Freeman, autor bloga “Car je gol – Ateizam”.
Osim što se u svome blogu kritički osvrće na aktualna zbivanja u odnosima društva i Crkve/religije (kao što to i mi činimo), jedan prilično veliki dio odnosi se na analizu biblijskih tekstova (“Kritika religije”) u kojima logički ukazuje na njihove nedosljednosti, netočnosti ili kontradiktornosti.
Na tome je tragu i tekst koji slijedi:

Svi mi znamo da je grijeh došao na Zemlju i cijeli svemir tako što Eva i Adam nisu slijedili božje upute i poslušali su Sotonu, koji je navodno bio zamaskiran u zmiju. Ukratko, Sotona je ponudio Evu jabukom koju je ona dala Adamu te su tako prekršili božju zapovjed da ne jedu sa Stabla Spoznaje. Za mnoge je ovo kristalno jasno i ne zahtjeva dodatno objašnjenje. Ali, ovo ima logike samo ako smo cijepljeni protiv logičnog razmišljanja. Odmah možemo pretpostaviti da je Sotona sagriješio prije Eve i Adama samim tim što je imao zlu misao. Jer Isus je rekao:

„Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.“
Matej 5:28

Ovo upućuje da je dovoljno samo pomisliti na ženu i već bi smo počinili preljubu. Ovo dakle možemo primijeniti i na Sotonin slučaj. Pokušajmo interpretirati kako bi to Isus rekao:

„Tko god samo pokuša drugoga navesti na grijeh, već je sagriješio u srcu.“

Imajući ovo na umu, možemo smatrati da je Sotona sagriješio prije Eve i Adama. O Sotoni vrlo malo saznajemo iz Starog Zavjeta i njegovoj ulozi tako da ne možemo reći kada se dogodio pad Sotone. Ali, ako čak i zanemarimo ovaj slučaj i pređemo preko Isusovih riječi koje upućuju na to da je Sotona po svemu sudeći morao biti uzrok grijeha možemo se osvrnuti na Lilit.

Lilit je osoba koja se u bibliji ne spominje izričito. U hrvatskom prijevodu biblije spominje se jednom (Izaija 34:14), dok se u nekim engleskim prijevodima niti ne pojavljuje. Ali Lilit je bila veoma aktivna u hebrejskoj kulturi. Po hebrejskoj predaji, ona je zajedno s Adamom stvorena od praha zemaljskog te je zapravo jednaka s Adamom (po pravima). Hebrejski midraši objašnjavaju da Lilit nije željela prihvatiti podređen položaj tokom seksa (Adam gore, Lilit dolje) te se na kraju pobunila protiv Adama i boga. Sada bih zanemario raspravu o tome zašto je bog stao na Adamovu stranu umjesto njenu, nego bih se usmjerio na njenu pobunu koja bi po svemu sudeći trebala biti grijeh protiv boga. Lilit se nakon svega pretvorila u demonicu koja je vrebala mušku djecu u želji da ih ubije. Dakle njena pobuna je bila očiti grijeh, toliko strašan da ju je pretvorio u zlu demonicu. Njen grijeh je bio daleko veći nego što je bio Evin jer Lilit je smisleno išla protiv boga, dok Eva nije zaista znala da je ono što radi protiv boga.
Ali, još uvijek nismo došli do Eve.
Kada je Lilit napustila boga i Adama (ona nekim slučajem nije postala smrtna u svom grijehu poput Eve i Adama), Adam je sebi tražio društvo, i to ne na bilo kakav način. Midraši nam pojašnjavaju da je Adam pokušao, spavati sa svakom životinjom kada ih je imenovao. Biblija nas ne izvještava o Adamovim seksualnim namjerama, ali nam govori:

„Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.”
Postanak 2:18

„…No čovjeku se ne nađe pomoć kao što je on.“
Postanak 2:20

Nakon toga bog pušta tvrd san na Adama i stvara Evu od njegovog rebra. Ovaj put bog je odlučio da žena treba biti podređena svom mužu i da se nema pravo buniti. Što je sigurno, sigurno je.

Priču o Evi neću opisivati jer je dobro poznata.

Čak i ako bi smo zanemarili da je Sotona sagriješio, a on je imao nebrojeno mnogo prilike sagriješiti:
pobuna protiv boga, želja da okrene Evu i Adama protiv boga, želju da uništi božju kreaciju (Evu, Adama, svijet), teško bi smo objasnili kako ono što je Lilit učinila nije grijeh. Ali ako i to zanemarimo, dolazimo do Adama koji je pokušao (a možda i uspio) spavati sa svim životinjama, ali mu se to nije svidjelo. U Starom Zavjetu seksualno općenje sa životinjom je smrtni grijeh, (Levitski Zakonik 20:15-16), ali Hebrejski pismoznanci su nam pojasnili da je Adam činio upravo to.
Zašto je sva krivnja dopala Evu, nije mi poznato, ali vidimo da su u oba slučaja (Lilit i Eva) žene krive za sve.

Ne sumnjam da bi kršćani pronašli nekakvo jadno objašnjenje za ovo što sam pokušao obrazložiti, ali volio bih kada bi netko pokušao uložiti trud u razmišljanje o ovim biblijskim bajkama. Nije da to očekujem od kršćana, jer oni samo slijepo vjeruju. Ipak, u svemu tome ima nešto dobro: grijeh ne postoji!

Zahvaljujemo Gordonu Freemanu na prilogu!

Oglasi

Written by Ajgor

30. 6. 2010. u 11:11

Jedan odgovor

Subscribe to comments with RSS.

  1. “grijeh ne postoji!”

    Što reći..žalosno je vidjeti kako se ateisti trude biti teolozi (i to kilavi). Ne znaš jel bi se smijao ili plakao na pojedine zaključke.

    Držte se znanosti dečki.. nećete valjda sami sebi dokazivati nešto što ne vjerujete. 😉

    Netkos

    9. 9. 2011. at 22:10


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: