Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Ono što nam sada treba…

5 komentara

…nije godišnji odmor, već obnova vjere.

Papa se duboko brine zbog stanja u Europi – toliko se brine da je odlučio osnovati novo papinsko vijeće za reevangelizaciju Zapada. Svrha tog novog vijeća” je jasna: promicanje obnovljene evangelizacije u zemljama u kojima je vjera već objavljena, u kojima je Crkva davno utemeljena, ali proživljavaju progresivnu sekularizaciju društva i neku vrstu ‘pomrčine smisla za Boga’.

Lijepe li definicije kako bi se prikrilo agresivno lobiranje sa svrhom da crkveni zakoni vrijede isto (ako ne i više) kao i svjetovni zakoni.

Na čelu tog vijeća trebao bi se naći nadbiskup Salvatore Fisichella.

Zanimljivo. Osniva se vijeće koje bi trebalo Europu podsjetiti na kršćanski sveti i uzvišeni moral, a vodit će ga čovjek koji se ne ustručava dati sakrament pričesti talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, “čovjeku” koji je poznatiji po aferama s maloljetnicama i prostitutkama nego po dobrom vođenju države. Da ne spominjem i činjenicu da je na pomolu Berlosconijeva druga rastava.

Možda je ovo naznaka puta kojim će krenuti ta nova evangelizacija – ulizivanje politici i centrima moći kako bi se sekularna država ugurala u drugi plan.

I dok “kršćanski korijeni Europe” ostaju samo fantazija onih koji bi najrađe pisali povijest po svojim kriterijima, moramo se zapitati koliko će Europa biti spremna na poslušno saginjanje glave i novo krštenje.

Ako se već Europa može boriti protiv marama, burka i sličnih ponižavajućih aspekta vjere, bilo bi vrijeme da se udare temelji za borbu protiv onih koji se smatraju moralnom vertikalom, a djelima dokazuju sasvim suprotno. Vrijeme je da se Europa bori za svoje građane, a ne za svećenike.

Iskreno, malo me briga za smisao boga kada njegovi poslanici zaboravljaju na smisao čovjeka.

IZVOR: Jutarnji List

Written by isisrosenkreuz

6. 7. 2010. u 14:06

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ovakve crkvene inicijative češće produciraju efekte suprotne od proklamiranih (npr. vjeronauk u školama), tako da ovu konkretnu inicijativu možda čak treba i pozdraviti. 😀 Vrijeme će pokazati…

  Charon l'Cypher

  7. 7. 2010. at 8:03

 2. Upravo to, treba ih pustiti da rade što hoće, ionako će prije ili kasnije sami sebi zabiti auto gol.

  John Doe

  7. 7. 2010. at 9:31

 3. Crkva je “uspješno” evangelizirala Europu i svijet dok je to mogla činiti silom. Ta vremena su srećom prošla, ali RKC i dalje traži metode kojima bi se nametnula, a ne traži načine kako bi pastvu privukla.
  Korporacija poput RKC koja je totalno nefleksibilna može neko vrijeme ići naprijed po inerciji, ali bez znatne političke (po)moći dugoročno ne može biti uspješna.
  Drugi vatikanski koncil bio je pokušaj moderniziranja i prilagođavanja vremenu koji je u nekim aspektima neslavno propao. Npr. nešto liberalniji stav o kontracepciji i planiranju obitelji zaustavljen je zahvaljujući tvrdolinijašima poput Ratzingera koji je i sam bio sudionikom toga skupa.
  Ksenofobija, homofobija, mizoginija, neznanstveni pogled na svijet, zabrane, ograničenja itd. … zahvaljujući medijima, internetu i obrazovanju nisu više roba koja se bezuvjetno i bezpogovorno masovno kupuje. A glavni trgovac ne nudi ništa drugačije niti novo, čak je i ambalaža stalno ista.
  U kombinaciji s pedofilskim skandalima koji narušavaju (nametnutu) sliku o svetosti Crkve te teškim ekonomskim stanjem u kojemu ljudi pokušavaju naći barem neke životne radosti, duboka kriza katoličke crkve je logična posljedica.
  Moja prognoza: s Ratzingerom na čelu može se samo produbljivati.

  Ajgor

  9. 7. 2010. at 10:54

  • Crkvu čine ljudi. Nema kriterija primanja (ne razumnih), a benefiti su ogromni. Dakle, privlače lošiju populaciju nego prosječna firma.

   Prijatelji koji su išli dobrovoljno na mise i vjeronauke prije “demokratskih promjena” kažu da je Crkva tada bila jako na mjestu. Trudili su se oko ljudi, govorili za ljude, nisu bili bahati i arogantni kao sada,… Ali tada nisu bili povlaštena kasta i morali su se truditi privući ljude

   Charon l'Cypher

   9. 7. 2010. at 19:39

  • Potvrda Ratzingerove konzervativne politike:

   “Imenovanje pripadnika hrvatske manjine u austrijskoj provinciji Burgenland, Ägidiusa Zsifkovicsa, šefom biskupije u Eisenstadtu izazvalo je kontroverze kod dijela teologa, ali i razočaranje kod puka koji se sve više ispisuje iz Katoličke crkve, piše Croatian Times.
   … …
   Zsifkovics je došao nakon umirovljenja vrlo otvorenog i umjerenog biskupa Paula Ibya te glasi za “ekstremnog konzervativca s jakim vezama s nazadnim donositeljima odluka u Vatikanu”. Njegovo je imenovanje u nekim kršćanskim inicijativama označeno kao “još jedna u nizu bezobzirnih demonstracija moći Vatikana koje ne smiju biti prihvaćene”. ”

   http://danas.net.hr/svijet/page/2010/07/13/0490006.html?pos=n0

   Ajgor

   13. 7. 2010. at 16:04


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: