Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Svećenik pred (crkvenim) sudom

2 komentara

Prenosimo vijest s konzervativnog novinskog portala Spero News:

Nadbiskup Carlos Jose Nanez iz Cordobe (Argentina) pokrenuo je kanonski postupak protiv argentinskog svećenika koji je odbio povući svoju javnu podršku istospolnim brakovima. Kanonsko pravo je skup crkvenih zakona koji se odnose na interne odnose u Crkvi i afektiraju samo katolike.

Fr. Jose Nicolas Alessio je došao u centar pažnje medija zbog svoje otvorene podrške istospolnim brakovima dok je bio svećenik u crkvi Sv. Cajetana i Cordobi.

Svećenik je nastavio s iskazima podrške istospolnim brakovima u raznim medijima. “Kao mjeru predostrožnosti, nadbiskup mu je zabranio obavljanje javnih svećeničkih poslova, što znači da ne smije držati mise i davati sakramente javno, pa zapravo ne može raditi kao svećenik”, javljaju novinske agencije.

Nadbiskup je izjavio da je “potrošio sve moguće pastoralne mjere da oca Josea Nicolasa Alessia prisili da izmijeni svoje javne nastupe i povuče izjave” podrške istospolnim brakovima. Nadbiskup je dodao da je, pošto je svećenik “odbio svaku mogućnost izmjene svog ponašanja, odlučio protiv njega pokrenuti postupak po kanonskom pravu pred među-biskupijskim Tribunalom Cordobe.”

Smatram li da Crkva mora prihvatiti moderne poglede na homoseksualnost i druga pitanja? Ne, naravno. Uostalom, što su zadrtiji, prije će nestati.

Ova mi je vijest zanimljiva iz dva razloga:

 1. Svećeniku koji javno podržava istospolne brakove se onemogućuje obavljanje dužnosti i procesira ga se. Pedofilima se oprašta.
 2. Svećeniku koji javno podržava istospolne brakove se onemogućuje obavljanje dužnosti i procesira ga se. Kako onda očekivati da drugi iskažu protivljenje tom i sličnim rigidnim stavovima Crkve? A to znači da je stvarna podrška promjenama itekako dobro sakrivena grubom silom, tj. čista je laž (još jedna u nizu) Crkve da je monolitna po tim pitanjima.

Pozdrav pripadnicima religije ljubavi koja oprašta pedofilima, ali progoni ljubav po kriteriju sadržaja međunožja…

Oglasi

Written by Charon l'Cypher

18. 7. 2010. u 3:15

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. “…

  A kad se dogodilo, Crkva je već imala spremno objašnjenje: homoseksualnost je djelo Sotone.

  To je teološki joker – za sve je kriv Sotona. Kad god se Crkva suoči s nekim neriješivim teološkim problemom, ona iz rukava izvuče Nečastivog, i njime objašnjava sve što je neobjašnjivo Bogom. Satana ex machina.

  Ne postoji u čitavoj historiji svijeta biće kojemu je natovareno više kaznenih djela, nema toga za što Sotona nije kriv … i u pravu je dobri stari Mark Twain, koji je bio veći filozof nego što je to mrka zapadnokršćanska civilizacija ikad htjela priznati, kad se pitao kako to da se nijedan od svih svetaca, papa i biskupa – koji su dvije hiljade godina jednako ustrajno molili za najveće grešnike, ubojice i diktatore, kao i za one male – baš nikad nije pomolio samo i jedino za tog pragrešnika, Oca Sviju Grijeha.

  Teorija o univerzalnoj Vražjoj krivnji zatvara, istina, sva neugodna pitanja, ali otvara pukotinu tamo gdje je teologija najmanje očekuje: teza da je homoseksualnost Đavolja rabota sugerira, naime, da i Sotona može stvoriti – ljubav.

  To je sad dosta nezgodna stvar, Ljubav je dosad bila sama ishodišna točka kršćanstva, iz koje je tumačeno i Stva­ranje i Smisao, dragi je Bog imao ekskluzivna prava na nju, a sad, eto, ispada da je Sotona našao rupu u zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja i patentirao – istospolnu ljubav. Ljubav koja pri tom nije uvjetovana zakonima reprodukcije, već je – strogo teološki – sama za sebe i zbog sebe same, bez biološkog razloga i eshatološke ucjene, besmislena, dakle čista ljubav.

  Priznat ćete, nije teologiji takva rukavica bačena još od Charlesa Darwina.”

  — Boris Dežulović (“Da, dragi Bog stvorio je prva dva pedera”, Globus, 29.6.2010.)

  Daufer

  18. 7. 2010. at 12:11

 2. Pa nije tajna koje su metode najbolje za postizanje savršenog slaganja oko “neupitnih istina” u svim represivnim režimima. Prema crkvenjacima komunističko jejednumlje pokazivalo zavidnu slobodu prava na različitost i na vlastito drugačije mišljenje. A logikom protiv dogme, logika je ionako sotnoska podvala. Otpor je uzaludan, bit ćete asimilirani ili spaljeni na vječnom ognju.

  Ja

  19. 7. 2010. at 15:19


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: