Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Mrvice

5 komentara

Nakon što je ušla u sustav školstva, zdravstva, zakonodavstva, trgovanja nekretninama i građevine, napokon Crkva ulazi i u mnogo zanimljiviji sustav – sustav PDVa.

Izgleda da će sa novom godinom (od 1. siječnja 2011.) Crkva plaćati porez na iznajmljivanje prostora, prodaju svijeća i suvenira, te da će za tu vrstu trgovine izdavati i račune.

Kao neprofitna organizacija ( 😆 ) Crkva i dalje neće plaćati PDV za mise, krštenja i slične obrede, no barem postoje naznake da bi njihova trgovina vjerskim igračkama mogla donijeti koju kunu u proračun (kojeg vrlo rado koriste bez da sudjeluju u njegovom punjenju). Naravno, njihove nekretnine i donacije se i dalje ne diraju (zar nije fantastično da se PDV plaća za svaku humanitarnu akciju, a Crkva za novac od donacija ne plaća ni kune?). Najveći dio kolača i dalje ostaje netaknut. I neoporeziv.

Biskupi navodno na ulazak u sustav PDVa gledaju blagonaklono. No, valja napomenuti da ulazak u sustav PDVa znači i porezni nadzor te prekid plaćanja u gotovini.

To Crkvu sigurno ne brine jer zarada od prodaje svijeća sigurno nije najdeblja stavka njihovog proračuna 😉

IZVOR: net.hr

Written by isisrosenkreuz

23. 8. 2010. u 7:35

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. A što o toj priči kažu oni koji bi trebali malo bolje kužiti financijske pričice od Net.hr-a? Evo kako Crkvino naglo solidariziranje s običnim ljudima objašnjava Business.hr:
  Ako, na prvi pogled, izgleda kao da Crkva konačno želi plaćati poreze, razlog za uvođenje PDV-a zapravo se krije u činjenici da Crkva želi plaćati manje poreza. Naime, kada Crkva nešto kupuje ili gradi tada mora platiti na nabavljenu robu ili usluge 23 posto PDV-a. Kada bi izdavala račun i naplaćivala PDV kada sama nešto prodaje Crkva bi prilikom kupnje iznos dat za PDV mogla odbiti.
  Kad misliš da nešto možda i ne ide Crkvi na ruku, provjeri opet. 😉

  Charon l'Cypher

  23. 8. 2010. at 14:35

  • Spomenuli su to i na net.hr-u:

   “Crkvi je zanimljiv ovaj sustav jer oni već plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a. Kažu da se to posebno osjeti kod obnova i gradnji crkvi i drugih objekata, gdje im iskazani PDV na računu ne znači ništa.

   “Da smo u sustavu PDV-a, imali bismo mogućnost njegova odbitka kao pretporeza i na taj bismo način uštedjeli tih 23 posto jer bi račun bio manji upravo za taj postotak”, objašnjavaju.”

   Dan

   23. 8. 2010. at 22:31

   • Zakleo bih se da nije bilo kad sam ja čitao… Vrijeme je za posjet okulisti. 😀 Hvala!

    Charon l'Cypher

    24. 8. 2010. at 0:02

    • Ma nije važno kad je što objavljeno … meni je najveći misterij zašto im je trebalo tako dugo vremena da shvate, a inače su nenadmašni kada su u pitanju financije?!?!

     Ajgor

     24. 8. 2010. at 12:46

 2. Komentar Ante Tomića: Hrvatske autoceste i Mamić mila su majka za našu Crkvu. Na žalost, redakcija Jutarnjeg ne čita mailove (inbox im je prepunjen), pa ne mogu dobiti dozvolu za prenošenje cijelog teksta.

  Charon l'Cypher

  29. 8. 2010. at 0:43


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: