Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

God save Henry VIII

9 komentara

Već nam je poznato da se ubogi i bogobojazni kršćani vrijeđaju za svako spominjanje njihove vjere i njihovog boga izvan konteksta svetosti, a novi primjer takve reakcije nam dolazi zbog reklame za sladoled.

Brand Antonio Federici morao je povući reklamu za sladoled u kojoj redovnica u visokom stupnju trudnoće uživa u tom proizvodu budući da su se neki vjernici požalili da takvi prizori vrijeđaju katoličku vjeru. Reklama se pojavila u časopisima Grazia i The Lady, a cilj joj je bio, uz slogane “Bezgrešno začeće” i “Sladoled je naša religija”, naglasiti proces proizvodnje i ljubav prema proizvodu.

No, nema prigovora. Ako kršćanima smeta bezazlena reklama, treba ju eliminirati. Odmah.

S druge strane, ako se relevantan dio jedne zemlje buni protiv dolaska pape, on će svejedno doći. Jer izgleda da je religijska sloboda važnija od slobode govora.

Na ovom su se blogu već spominjala negodovanja u Velikoj Britaniji zbog papinog posjeta, stoga valja i spomenuti da ista još nisu prestala. Ovaj se put oglasio i Guardian i to otvorenim pismom protiv dolaska pape Benedikta XVI. u Veliku Britaniju:

“Unatoč tome što je papa kao europski građanin i vjerski vođa slobodan posjetiti Veliku Britaniju, nije dobrodošao budući da je on poglavar države i organizacije koja je bila i jest odgovorna za protivljenje kondomima u borbi protiv AIDSa u siromašnim zemljama, čime se samo pospješuje širenje zaraze; promovira segregaciju; ne dozvoljama pobačaj ni najugroženijim ženama; protivi se jednakosti za spolne i rodne manjine te  jako često izbjegava suočavanje sa zakonom i pravdom zbog zločina zlostavljanjem djece unutar vlastitih redova”.

Nakon oštre kritike nepotpisivanju mnogih povelja o ljudskim pravima od strane Vatikana i, suprotno tome, potpisivanju konkordata koji diskriminiraju ljudska prava u određenim zemljama, potpisnici otvorenog pisma odbijaju da se “Vatikan maskira u Državu i papa u poglavara države” budući da bi se radilo o “pretvaranju kako bi se povećao međunarodni utjecaj Vatikana”.

Ali naravno, kada se šačica katolika uvrijedi zbog reklame za sladoled treba odmah reagirati. Kada se istaknuti i poznati građani jedne zemlje zauzimaju za otkazivanje posjeta pape to je skandal, ili se u najmanju ruku minimizira.

A što reći kada taj lik otvoreno napada koga god mu ne odgovara? Zašto se Britanci ne bi pobunili protiv čovjeka koji je u stanju izjaviti:

“Posebno je problematično kada ljudi s jakim autoritetom osuđuju druge, a da nisu sposobni sagledati sve aspekte nekog problema”

a ne shvaća da je i sam takav?

Naravno, papa će ići u Veliku Britaniju i britanski građani, htjeli to ili ne, će to platiti iz svojeg proračuna (oko 150 milijuna kuna).

Ako mu tamo ne bude bilo dobro, može uvijek doći Hrvatsku. Tu je garant uvijek dobrodošao, neovisno o tome koliko koštalo i neovisno o tome koga on napadao i ponižavao.

IZVOR: Jutarnji List, UAAR

Written by isisrosenkreuz

16. 9. 2010. u 9:09

9 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Na temu papinog posjeta Velikoj Britaniji pronašao sam ovaj tekst:
  http://pollitika.com/uhapsite-benedikta
  Komentari čitatelja su mi čak i zanimljiviji od samoga teksta i oni slikovito potvrđuju ovu tvoju tvrdnju:
  “Ako mu tamo ne bude bilo dobro, može uvijek doći Hrvatsku. Tu je garant uvijek dobrodošao, neovisno o tome koliko koštalo i neovisno o tome koga on napadao i ponižavao.”

  Ajgor

  16. 9. 2010. at 9:50

 2. Nadam se da stari neće taj poziv shvatiti ozbiljno. Ne znam da li bi naš rupičasti proračun to mogao podnijeti.

  isisrosenkreuz

  16. 9. 2010. at 13:29

  • Uvijek se može dići stare i uvesti nove poreze, može se uzeti bolnicama, vrtićima, školama i sličnim institucijama koje su beskorisne u usporedbi s katoličkom crkvom,…

   Charon l'Cypher

   16. 9. 2010. at 14:26

   • Nadam se da ovo ne čita naša Vlada…

    isisrosenkreuz

    16. 9. 2010. at 14:58

    • Glavni poreznik sigurno ne čita – on samo glasa za i potpisuje … to je priznao i saborskom povjerenstvu za Inu 😉

     Ajgor

     16. 9. 2010. at 19:05

 3. Može se ekspresno prodati i još nešto državnog zemljišta, nekretnina i dionica što je ostalo.

  Dan

  16. 9. 2010. at 19:50

 4. Fakat mi se ogadi kad ih vidim kako paradiraju u zlatu, a kao zalažu se za pomoć sirotinji i za skromnost…

  Kak se to ono zove? Hmmm, da licemjerstvo!

  dingo_bastard

  17. 9. 2010. at 9:56

 5. Papa usporedio ateiste s nacistima

  “Papa je poseban naglasak stavio na hrabru borbu Britanaca protiv nacista osudivši još jednom jasnim riječima režim Adolfa Hitlera, režim koji je ‘uništavao čovječnost i narode, naročito Židove’, te je ‘tražio društvo bez Boga’. U tom je smislu Benedikt XVI spomenuo i ‘otrežnjujuće lekcije ekstremnog ateizma 20. stoljeća’, a obrecnuo se i na ‘agresivne forme sekularizma’.”

  Neću se osvrtati na stavljanje ateista u koš s nacistima, već ću samo podsjetiti koga je Hitler susreo tražeći društvo bez Boga:

  1. 1929. RKC sklopila Lateranske ugovore s Mussolinijevim fašističkim režimom

  2. 1933. RKC i Hitler potpisali konkordat. U njemu je stajalo i da će novi biskupi pri preuzimanju svojih biskupija prisegnuti na odanost Reichu.

  3. 1936. RKC podržala fašistički režim generalissimusa Franca u Španjolskoj

  Ajgor

  17. 9. 2010. at 13:43

 6. Dawkinsova dobrodošlica papi:

  Ajgor

  23. 9. 2010. at 9:38


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: