Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

CSI Ksaver

2 komentara

Vojnici su u nedjelju, 3. listopada hodočastili u Mariju Bistricu. Kako je to i uobičajeno, obratio im se vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Dotični je već poznat po svojim rigidnim stavovima u kojima se očituje značajan odmak od stvarnosti, pravnog poretka države u kojoj živi (borba protiv sekularizma kao ustavne kategorije), a ponekad pokaže i odmak od zdravog razuma.

Ovoga puta Jezerinac se poput iskusnog forenzičara obrušio na eutanaziju i pobačaj bez dvojbe ih prepoznajući kao ubojstvo. To i nije ništa novo, ali zanimljivo je primijetiti kome je to govorio. Vojnicima! Kao da je drvosječama išao tumačiti kako se u šumi ne smiju gaziti visibabe.

Ovo nije tekst o vojnicima niti protiv vojnika. Pacifističke iluzije napustio sam silom prilika 1991. godine i od tada neke stvari smatram realnošću i nužnim zlom. Ovo je (opet!) tekst o nedosljednosti i licemjerju Crkve. Riječ je (opet!) i o vrlo fleksibilnom odnosu Crkve prema pravnom sustavu o čemu, začudo, političari nemaju što reći ni prigovoriti.

Vratimo se, dakle, onome o čemu je govorio* Jezerinac:
(*radi se o državama u kojima je to legalizirano)

1. POBAČAJ:
De iure: NIJE ubojstvo
Za Crkvu: JE ubojstvo

2. EUTANAZIJA
De iure: NIJE ubojstvo
Za Crkvu: JE ubojstvo

3. RAT (oduzimanje života u ratnom djelovanju)
De iure: NIJE ubojstvo
Za Crkvu: NIJE ubojstvo

Nije ubojstvo! ?!

Podsjetit ću ovdje i na neke “tehničke” pojedinosti: u prvome slučaju radi se o nečemu što još nema obilježja čovjeka (prije svega svijest). U drugome slučaju radi se o bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti pa se samo želi skratiti patnja i obavlja se na zahtjev bolesnika. U trećem slučaju riječ je o mladim, zdravim i jakim osobama što je uvjet da bi se postalo kvalitetno topovsko meso. Ponekad se javljaju i “kolateralne žrtve” što je eufemizam za “masakr civila”, a obuhvaća sve uzraste, uključujući i trudnice i bolesnike.

No da se ne bih neopravdano nabacivao blatom, treba priznati da se Crkva protivi i ratu kao pojavi koja destruktivno djeluje na ljudski život. Međutim, ne čini to s toliko entuzijazma kao kada osuđuje pobačaj i eutanaziju.

Kada osuđuju rat, uvijek ćemo od svećenstva čuti samo načelnu osudu i zalaganje za mirno rješavanje sukoba. Nikada neće biti toliko eksplicitni i na nečiju savjest natovariti grijeh ubojstva kao što to bez ikakve moralne dvojbe čine kada su u pitanju nevoljnice koje je neka teška muka natjerala na pobačaj.

Nedostatak žara osuđivanja može se naći u tradiciji jer Crkva se nikada nije skanjivala kada je trebalo potaknuti ili podržati neki ratni pohod koji joj je posredno ili neposredno bio u interesu.

Crkva se prilagodila realnosti kada se radi o vojsci i ratovima, međutim i dalje se čvrst drži svojih stavova kada su u pitanju pobačaji. U žaru svoga autističkog trabunjanja ne želi vidjeti činjenice koje vrlo jasno govore da su znanje i prevencija vrijedniji i humaniji od prohibicionizma i stigmatiziranja.

Opiranje eutanaziji vidim pak kao obožavanje mučeništva koje je Crkvi u defaultu … ali poželjno je kada se događa drugima.

Oglasi

Written by Ajgor

6. 10. 2010. u 9:20

2 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tomić napravio genijalan članak o gluposti Vatikana koji se tiče medicinski potpomognute oplodnje:
  http://www.jutarnji.hr/ante-tomic—petar-i-pavao—nisu-se-stigli-baviti-umjetnom-oplodnjom/893405/

  dingo_bastard

  10. 10. 2010. at 10:08

 2. E, nevezano za temu
  citiram: “Dotični je već poznat po svojim rigidnim stavovima u kojima se očituje značajan odmak od stvarnosti,..”
  svaka cast 🙂

  nomad

  17. 10. 2010. at 23:51


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: