Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

NE nasilju, diskriminaciji i neoustaštvu

5 komentara

Vjerski portal Križ života pokrenuo je hvalevrijednu peticiju od kojom od katoličke crkve traže da “sankcionira one svećenike […] koji iskorištavaju svoj položaj kako bi javno promovirali nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo”.

Peticiju možete pročitati i potpisati ovdje, a mi ju prenosimo u cjelosti:

Portal Križ života i Udruga za promicanje medija, dijaloga i etike u društvu Mediet pozivaju sve članove i članice Katoličke crkve i drugih vjerskih organizacija, udruge civilnog društva, medije i druge organizacije te ostale građane i građanke da se priključe akciji i potpišu peticiju pod nazivom – NE nasilju, diskriminaciji i neoustaštvu!

Svojim potpisom podržite tekst peticije:

U medijima je posljednjih mjeseci zabilježeno nekoliko nesankcioniranih katoličkih svećenika koji djeluju u Republici Hrvatskoj, a koji svojim neprimjerenim izjavama pozivaju na mržnju, diskriminaciju, nasilje ili pak hvale i veličaju ustaški pokret, Nezavisnu Državu Hrvatsku i zločinca Antu Pavelića. Pri tom navodimo dva posljednja slučaja – svećenika don Ivana Turića koji je javno veličao ustaštvo te kastavskog župnika i svećenika Franju Jurčevića koji potiče na mržnju i diskriminaciju, fizičke obračune s homoseksualcima te koji diskriminira žene na način da ljudima smatra samo muškarce, dok su mu žene druga kategorija.

Katolička crkva, koja znatna sredstva za svoj rad prima iz državnog proračuna, mora biti odgovorna prema državi i društvu na način da preko svojih službenika, u ovom slučaju (nad)biskupa i svećenika, poštuje državu u kojoj živi i doprinosi društvu pozitivnim projektima i promoviranjem pozitivnih vrijednosti. S druge strane, zbog odgovornosti prema društvu, Katoličku crkvu pozivamo kao katolici i katolkinje, ali kao i građani i građanke dobre volje, da sankcionira one svećenike koji to ne čine, već koji iskorištavaju svoj položaj kako bi javno promovirali nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo.

Također pozivamo zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u Republici Hrvatskoj da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se promovirao dijalog, mir i suživot u društvu, a sankcionirao svaki pojedinac koji se javno zalaže za nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo, pa i onda kada se radi o pripadnicima vjerskih organizacija.

* * *

Po završetku prikupljanja potpisa za peticiju, o čemu ćemo informirati preko portala Križ života, popis s imenima građana i građanki Republike Hrvatske te organizacija koje podržavaju tekst ove peticije, poslat ćemo na slijedeće adrese:

• Hrvatska biskupska konferencija
• Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj
• Hrvatski sabor
• Ured predsjednika Republike Hrvatske
• Vlada Republike Hrvatske
• Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Osobno, peticiju nisam potpisao, iako podržavam inicijativu. Naime, u uvodu piše da “pozivaju sve članove i članice Katoličke crkve i drugih vjerskih organizacija, udruge civilnog društva, medije i druge organizacije te ostale građane i građanke da se priključe akciji”, no sam tekst peticije kaže da “…Katoličku crkvu pozivamo kao katolici i katolkinje, ali kao i građani i građanke dobre volje,…” što je pomalo nejasno pisano, ali meni djeluje kao “potpisujemo i kao katolici i katolkinje i kao građani”. Tu mi nekatolici nekako nisu uključeni.

Koliko vidim, tako su i komentatori shvatili: od tri komentara, dva pričaju o inicijativi kao dobroj prilici da i katolici — a ne samo mi drugi — istupe protiv navedenog ponašanja svećenika.

Vi, naravno, svatko po svojoj savjesti. No, ako i nećete potpisati peticiju, a želite ju podržati, možete prijateljima slati link na nju. Neka potpiše što više onih koji se osjećaju pozvanima potpisati ju.

Written by Charon l'Cypher

22. 10. 2010. u 2:46

5 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Evo kako je na peticiju reagirao nadbiskup Devčić:

  “Na novinarski upit da komentira pokretanje peticije neovisnog vjerskog internetskog portala “Križ života” kojom se, kako navodi taj portal, osuđuje “nasilje, diskriminacija i neoustaštvo vezano uz istupe nekih katoličkih svećenika,” nadbiskup Devčić je kazao da svatko može organizirati prikupljanje peticija a Crkva na to nije obvezna reagirati.”

  Crkva zaista nije obavezna reagirati jer je to pitanje savjesti i morala pa ne treba puno očekivati.
  Više me zanima hoće li konačno reagirati državno odvjetništvo.

  S obzirom da peticija dolazi iz vjerničkih krugova, a što očigledno ne izaziva oduševljenje Crkve, nadbiskup se potrudio malo razvodniti stvar:
  “Kazao je i da se taj portal ne može predstavljati kao katolički jer bi za to trebalo dopuštenje biskupa, a “Križ života” ga nema.”

  http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/10/21/0625006.html

  Ajgor

  22. 10. 2010. at 11:55

  • Crkva bi se mogla odlučiti čine li ju ljudi (vjernici) ili samo svećenstvo, umjesto da šara vamo-tamo.

   Ionako, mislim da reagirati treba upravo DORH. Svećenici, dok sude sami sebi, neće početi poštivati zakone (i ljude, kad smo već kod toga).

   Charon l'Cypher

   22. 10. 2010. at 18:09

 2. Meni je smiješno da kao ateist potpisujem takvu peticiju što zbog sadržaja, što zbog odredišnih adresa. HBK, apostolska nuncijatura, Sabor, ured predsjednika. Moš si mislit. Jedni će se grohotom nasmijati a predsjednika neću ni komentirati jer je odavno jasno da se potpuno poniznički odnosi prema crkvi.

  Osobno sam čim je jedan portal prenio pisanje Franje Jurčevića napisao mail udruzi Kontra predloživši im da ga tuže za raspirivanje mržnje i poticanje na kaznena djela znajući da imaju aktivnu pravnu službu. To su i učinili. (Naravno, oni bi to zasigurno učinili i bez mog maila.)

  Dan

  22. 10. 2010. at 17:46

 3. Malo širi kontekst, koji uključije i i katoličke i pravoslavne fundamentaliste, dao je tjednik Novosti u ovom članku.

  Charon l'Cypher

  23. 10. 2010. at 3:01

  • Smatram da stajališta Gruenfelder i Crikvenca ne drže vodu. Ako smatraju da iz “svete knjige” mogu po volji, odnosno “usklađeno s misaonom strukturom današnjice” birati što će slijediti a što odbaciti zašto ne odbace cijelu tu knjigu? U Bibliji nedvosmisleno i jasno piše da se vjernici imaju pridržavati svakog slova. I u Novom zavjetu to potvrđuje Isus.

   Meni se u vezi ove teme jako sviđa ovo otvoreno pismo Amfilohiju Radoviću:
   http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/otvoreno-pismo-amfilohiju-radovicu

   Dan

   23. 10. 2010. at 15:11


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: