Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Čist račun

3 komentara

Spora ruka pravde (ili barem reda) možda sustigne i crkvene račune.

Prema novom Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, svaka udruga koja prima sredstva iz proračuna Republike Hrvatske imat će zakonsku obvezu da jednom godišnje Ministarstvu financija podnese detaljan izvještaj o tome kako su se i za što ta sredstva koristila. Možda će za neke župe biti teško stavku “nenamjenska sredstva” preimenovati u “svećenikov Audi”, ali ako zakon prođe neće se više moći izvlačiti na foru da nisu dužni, u skladu sa 4. ugovorom s Vatikanom, donositi financijska izvješća. Naime, u tom istom ugovoru naglašava se da će “HBK osnovati središnju ustanovu za uzdržavanje klera. Isto će učiniti i (nad)biskupije za svoje područje. Te ustanove dužne su poštivati zakone RH o financijskom poslovanju”.

Možda ovaj put (sekularni) Zakon uspije pobijediti (crkveni) zakon 😉

Inače, već i sada Zakon o izvršenju proračuna te Zakon o državnoj reviziji  obvezuju sve kojima se dodjeljuje novac iz proračuna da podnosi izvješća o trošenju tog novca. Međutim,

“Od Katoličke crkve dosad nismo dobili niti jedno izvješće o načinu trošenja proračunskog novca”,

veli Biserka Čoh-Mikulec, glasnogovornica u Uredu državne revizije.

Tko zna, možda je ovo prvi sramežljivi korak i prema zakonu koji će omogućavati da građani sami biraju koje će udruge financirati iz svojeg poreza. Bilo bi lijepo kada bi Crkvu (ne samo katoličku, da se razumijemo) financirali isključivo njeni vjernici, umjesto da nečiju vjeru financiraju svi građani države koja je po Ustavu sekularna 😉

IZVOR: Jutarnji list

 

Written by isisrosenkreuz

23. 11. 2010. u 13:06

3 komentara

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja ne bih bio toliki optimist. Zakon nije dosta donijeti, nego ga treba i provoditi.

  Charon l'Cypher

  23. 11. 2010. at 20:56

  • U pravu si … imamo mi i Ustav koji se ne poštuje kada je u pitanju odvajanje religije od države, a imamo i ono da su pred zakonom svi jednaki.

   No budimo optimisti.
   Zakon o fiskalnoj odgovornosti je zapravo zakon o potrebi poštivanja postojećih zakona koji se odnose na financije. Možda u nekom sljedećem koraku … npr. prilikom donošenja Zakona o poštivanju Zakona o fiskalnoj odgovornosti i RKC dođe na red barem tako da se netko od vrlih nam političara usudi o tome javno i neuvijeno progovoriti i pitati do kada ćemo debeloj guski mastiti vrat?!
   Treba se k tome još i nadati da bi i Papa prilikom svoga najavljenog pastoralnog posjeta u lipnju mogao pozvati domaći kler na strogo poštivanje zakona domicilne države i skromnost … mislim … toliki ljudi se nadaju zagrobnom životu, smijem se i ja valjda nadati nečemu jednako vjerojatnom.

   Ajgor

   24. 11. 2010. at 10:24


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: